Do Rilondu, města poznamenaného válkou se skřety i strašlivým řáděním draka, přicházejí dva bývalí dobrodruzi. Z divočiny, jež jim poskytla útočiště, je vylákala ztráta toho nejcennějšího, co kdy měli. V cestě jim stojí nevědomí, vlastní strach i děsivé tajemství, které si nepřeje být odhaleno.

Avšak ani přisluhovači temných bohyní nedokážou hraničářku a válečníka zastavit v jejich zoufalém pátrání po tom jediném, co dává smysl jejich životu.

Asterion, mnohým z Vás nic neřekne, ale hráčům dračího doupěte více než známé místo. Svět, který byl vytvořen speciálně pro tuto legendu, žije vlastním životem a díky nakladatelství Mytago, kterému tímto děkuji za recenzní výtisk tak vstupuje i mezi nás obyčejné smrtelníky DD nepolíbené.

Výhodou Asterion nepochybně je, že díky světu, který je do detailu propracovaný, se začínajícím autorům snáze píše, jelikož není potřeba nikoho uvádět do světa a vymýšlet vše od začátku. Ovšem kdo Asterion nezná má malinko problém a ze začátku může malinko tápat. Před sebou mám již devátý "román" z asterionského prostředí, kterého se se svou prvotinou zhostil Radovan Kolbaba.

Román, který zapadá mezi akční fantasy a jeden z jeho hlavních hrdinů s nadsázkou připomíná mýtického Barbara Conana nám vcelku pěkně plyne a musím říct, že i když se jedná o autorovu prvotinu (na poli románu), zhostil se jí více než důstojně. Vždyť co může být horšího než matka, která ztratila své dítě a má obrovskou chuť se někomu pořádně pomstít?

Pevnost zoufalství je vcelku svižná akční knížka, která nás nezatěžuje složitým dějem a ani si na nic nehraje. Každopádně abych jen nechválil. I tato prvotina má podle mne několik vad na kráse. Pro mne asi nejrušivější bylo použití rádoby fantasy jmen a do toho přimíchané jména jako vystřižená z Vesničko má středisková. Česká jména mi prostě k této knížce neseděla a to i přes to, že nebyla použita u žádné z hlavních postav příběhu. I tak se ale jedná o vcelku čtivou "jednohubku" do vlaku, která nikoho neurazí. Za mne 3 z 5. 

Knihu můžete koupit jak v papírové podobě např.  na FantasyobchodKosmas a Seqoy. Ale také samozřejmě v podobě elektronické pro všechny druhy čteček například na Palmknihách.




Radovan Kolbaba (1983)
Se narodil roku 1983 v Brně. Vystudoval historii a politologii na Masarykově univerzitě a působí jako učitel angličtiny a dějepisu na střední škole. Jeho povídky se umístily v soutěžích O lahvičku miruvoru, Žoldnéři fantazie, O nejlepší fantasy, O železnou rukavici lorda Trollslayera a Fantastická povídka 2011. Publikoval také časopisecky a jeho texty se objevily i ve sbornících Hry s příběhem, almanachu Zeď a almanachu Na věky věků. 


Pevnost zoufalství
Autor: Radovan Kolbaba 
Nakladatel: Mytago 
Počet stran: 209 
Rok vydání: 2012 
ISBN: 978-80-905043-9-4