Jmenuju se Kyle Straker a už neexistuju.“ Tak začíná příběh Kylea Strakera nahraný na starých magnetofonových páskách. Můžete si myslet, že ty pásky jsou nějaký nepovedený vtip. Ale možná jsou dokladem historie minulého světa. Ale pokud ty pásky mluví pravdu, pak to znamená, že všechno, co si myslíme, že víme, je lež. A když je všechno lež, míníme tím také sebe? Nahrajte se zpět do světa nové generace!

0.4, co vlastně toto číslo znamená? 0,4%, 4/10, 4 z 1000 ? Nebo úplně něco jiného. Něco co náš mozek nedokáže pochopit.V románu 0.4 Soumrak civilizace nás Mike Lancaster zavádí do jedné nicotné a bezvýznamné anglické vesničky, kde začíná příběh tak zvláštní a originální, že vás občas přinutí číst mezi řádky a uvažovat nad tím zda by to nemohla být pravda.

„...pokud slovo „hieroglyfy“ napíšete fontem Zapf, vyjde vám: .“ Odpověď na otázku, proč bychom to měli dělat, ovšem nenabízí. Musíme nicméně brát v potaz, že tohle je muž, který do fontu WingDings přeložil celou Bibli.
Musím říct, že jsem již dlouho nečetl sci-fi román s takto originálním námětem. Z části za to může určitě styl jakým je příběh podán, jelikož není vyprávěn klasickým stylem ale pomocí magnetofonových pásek, které hlavní hrdina nahrál. A samozřejmě příběh. Příběh, který vás nutí od začátku do konce přemýšlet a ani na chvíli vám nedá pocit, že víte co se stane. To si myslím, že v dnešní době moc často viditelné není, přeci jen ta předvídatelnost se v knihách objevuje dost často. Ovšem ne zde. A to je asi hlavní plus této knihy.

Kniha 0.4 je prvním dílem ze série Point 4, a pokud hledáte hodně neotřelý a zajímavý příběh, mohu jen a jen doporučit. Nám, kdo již 0.4 přečetli nezbývá než vyčkat zda se nakladatelství egmont rozhodne vydat česky také druhý díl série příznačně pojmenovaný 1.4. Za mne tedy za styl vyprávění a příběh jednoznačně zasloužené 4 hvězdičky.

Tímto bych chtěl taky poděkovat Palmknihám za poskytnutí recenzního výtisku této nezvyklé knihy. 0.4 můžete zakoupit například v elektronické podobě na e-shopu Palmknih.




Mike Lancaster - Narodil se v Huntingdon, Cambs, je ženatý se svou dětskou láskou a je majitelem příliš mnoha zvířat.
Dává přednost DC Comics před Marvelem, kávě před čajem, Star Treku před Star Wars, krávám před hamburgery, Čelistem před Občanem Kanem, bílému vínu před ​​červeným, punku před funkem, Doctoru Who před Doktorem Živagem, Ghibli před Disneym, knihám před e-knihami.



Autor: Mike Lancaster
Nakladatel: Egmont ČR, s. r. o.
Série: Point 4 (1.díl)
Počet stran: 180
Rok vydání: 2012
ISBN: 978-80-252-2216-4