Máme tu zase neděli. Konec týdne, kdy většina z vás musí zítra do školy popř. do práce. Minulý týden jsem tu uveřejnil první díl rubriky Knižní tipy, a nejspíše se líbila protože patřila k nejčtenějším článkům za uplynulý týden u mě na blogu. Za což vám děkuji :)

Tentokrát zabrousíme do vod ani ne tak méně známých, jako spíše zapomenutých. My znalejší zkusme osvěžit paměť a mladší ať si rozhodně přečtou toto kvalitní čtivo. A o čem je řeč? o Pentalogii Boží království o severoirského autora Paula Kearneyho.


Toto historicko-fantastické výpravné dílo v sobě úžasným způsobem používá historické reálie, které autor narouboval na svůj fantastický svět. A musím říct, že se mu to povedlo úžasně. Ať se jedná o "objevení Ameriky" nebo "válku muslimů s křesťany", vše do sebe krásně zapadá a poskytuje nám naprosto fenomenální čtenářský zážitek.

Začíná válka proti svatému městu Aekiru.
Čtvrt milionu merduků ho obléhá a posádka pětatřiceti tisíců obránců nakonec nemá šanci. A tak Aurungzeb Zlatý, třetí sultán Ostrabaru, vítězí. Nejsvětější a nejlidnatější bašta ramusianů byla pokořena, vypleněna a armáda Johna Mogena poražena.
Celá západní civilizace je ohrožena přílivem pohanských bojovníků. Šáhr Baraz vede největší armádu, jaká kdy byla postavena. Vládci Pěti království musí čelit strašlivé hrozbě, ale nedovedou se spojit. Kontinent se chvěje v základech.
Z přístavu Abrusio vyplouvají dvě lodě na výpravu spíše zoufalou než objevitelskou napříč Západním oceánem. Kapitán Hawkwood není nadšen, že musí velet kromě námořníků také vojákům, ale je to jediná možnost, jak zachránit sebe i posádku před upálením na hranici…
Sága o boji, lásce, zradě a dobrodružství, napínavá a čtivá od první do poslední stránky. Dílem historický, dílem námořní román s bohatým dějem a dokonalým stylem vyprávění.
Na rovinu říkám, není to čtení pro každého, koho ale chytne, ten bude naprosto nadšen. To vám můžu aspoň za sebe slíbit. V českém jazyce série vyšla u nakladatelství Laser-Books. Anotace všech knih najdete například zde.




Pentalogie Boží Království
  • Hawkwoodova cesta (2001)
  • Královští kacíři (2001)
  • Železné války (2002)
  • Druhé císařství (2003)
  • Lodě ze západu (2004)

Paul Kearney se narodil roku 1967 v severním Irsku, kde také vyrůstal. Žil po několik let v Kodani, pak strávil dva roky v Americe a v roce 1998 se vrátil do Británie, spolu s manželkou nyní žije v Cambridge