Tak tu máme opět sobotu a vzhledem k počasí bude nejlepší si zalést do postele s dobrou kniho nebo si pustit nějaký pěkný film. Minulý týden jsme se koukli na Kingovu Zelenou míli, ale co bude tentokrát? Dlouho jsem nad tím uvažoval, až jsem dospěl k závěru, že zajímavou volbou by mohlo být Pí a jeho život.


usím přiznat, že film mne uchvátil úžasný příběh, při kterém citlivější povahy uroní nejednu slzu. A právě po shlédnutí filmu jsem se rozhodl že si přečtu knihu. Bohužel musím říct, že jsem se nějak zasekl v půlce a nejde mi se dostat dál :D Každopádně rozhodně doporučuji alespoň shlédnout film a pak nechám na uvážení každého z vás jestli se pustíte do knihy nebo ne. Ovšem myslím si že ocenění které kniha, popřípadě film získala hovoří za vše a rozhodně si zaslouží naši pozornost. A co vy četli jste nebo viděli film??


lavní hrdina Pí vyrůstal v indické zoologické zahradě, kterou založil jeho otec. Možná by exotickou živnost převzal, kdyby se rodina nerozhodla přestěhovat do studené Kanady, i s některými zvířaty, jejichž prodejem si chtěli zajistit snazší start v nové zemi. Proti tomu se ovšem postavily přírodní
živly, které jedné bouřlivé noci potopily nákladní loď, na níž se Pí s rodiči a bratrem plavil. Chlapec se šťastnou náhodou ocitl v záchranném člunu, který zůstal uprostřed oceánu jako jediná připomínka katastrofy. Nezachránil se však sám, spolucestující tvořili poraněná zebra, hyena, samice orangutana a Richard Parker. To nebyl další přeživší člověk, ale mohutný bengálský tygr, který si rozhodně nemyslel, že by se v nouzových podmínkách mělo něco měnit na přirozeném průběhu potravního řetězce. Tak začala neskutečná plavba, během níž se chlapec musel proměnit v muže, aby dokázal obstát v konkurenci jednoho z největších predátorů naší planety a přežít strastiplnou pouť k pevnině.



Yann Martel je kanadský spisovatel. Jeho kniha Pí a jeho život získala Bookerovu cenu. Yann Martel se narodil ve Španělsku, ale cestoval po celé zeměkouli; delší čas strávil v Indii, Turecku a v Íránu. Po studiu filozofie na Trent University v Peterborough v Ontario se ve 27 letech rozhodl dát se na dráhu spisovatele. Jeho pobyt v různých kulturních prostředích a jeho návštěvy různých kultur ovlivnily jeho tvorbu a knize Pí a jeho život poskytly bohaté kulturní pozadí. Při přípravách na psaní románu strávil Yann Martel šest měsíců v Indii návštěvami mešit, chrámů, kostelů a zoologických zahrad, a poté celý rok čtením náboženských textů a příběhů o trosečnících. Po těchto přípravách mu samotné psaní knihy trvalo dva roky. Kniha Pí a jeho život byla v roce 2003 vybrána do soutěže rádia CBC Kanada čte, kde ji představila Nancy Lee. Francouzský překlad knihy, Histoire de Pi, se soutěže účastnil I v její francouzské verzi, Le combat des livres. Yann Martel v současnosti žije v Saskatoonu v Kanadě.