V dnešním díle bych se chtěl zaměřit na více méně novinku mezi zfilmovanými knihami. Právě v těchto dnech přichází do kina adaptace jedné z nejúspěšnějších knih v současném žánru severských detektivek Hypnotizér od Larse Keplera. Jak jsem již několikrát zmiňoval nebudu říkat jestli je film lepší než kniha nebo naopak. O tom ať si udělá každý obrázek sám.

iž z podstaty nemůže ve většině film obsáhnout doslova dějovou linii knihy a tak je tomu i zde. Vždyť Hypnotizér se řadí mezi lehce bichloiodní knihy. Kdy svých 544 stran těžko nacpete do 2 hodin filmu. Z mého pohledu je hlavním plusem to, že se nejedná o americkou produkci ale o původní švédský film. Protože již Larssonovo Milénium mi přišlo daleko lepší ve zpracování Švédů než verze z hollywoodu.

Příběh začíná jedné prosincové noci, kdy je v rodinném domku nalezena surovým způsobem zavražděná téměř celá rodina a jediným přeživším je patnáctiletý chlapec, který leží v nemocnici a bojuje o život. Detektivní inspektor Joona Linna uprostřed noci povolá známého odborníka na hypnózu psychiatra Erika Mariu Barka, aby chlapce zhypnotizoval a zjistil, co se oné noci v domě stalo. Erik však tento typ praxe už deset let neprovozuje a proto prosbu policie zprvu odmítne. Když se konečně nechá přesvědčit, události se záhy dají do pohybu a Erik je nucený čelit vlastní minulosti.

Český název: Hypnotizér
Originální název: Hypnotisören
Česká premiéra: 23. 5. 2013
Světová premiéra: 2012
Natočeno: Švédsko
Režie: Lasse Hallström
Scénář: Paolo Vacirca
Kamera: Mattias Montero
Hrají: Tobias Zilliacus, Mikael Persbrandt, Lena Olin, Helena af Sandeberg, Eva Melander,Jonatan Bökman, Emma Mehonic, Johan Hallström, Anna Azcarate
Délka: 122 minut
Žánr: krimi / thriller / drama



~~~~

Lars Kepler je pseudonym, za nímž se skrývají Alexandra Coelho Ahndorilová (nar. 1966) a její manžel Alexander Ahndoril (nar. 1967). Oba mají rádi thrillery a rozhodli se vytvořit sérii kriminálních románů, které by nebyly spojovány s jejich dosavadní tvorbou — Alexander je např. autorem diskutované knihy o Ingmaru Bergmanovi Režisér (2006; česky Nakladatelství Lidové noviny 2010). Román Hypnotizér(2009; česky Host 2010) se stal mezinárodním bestsellerem, jeho filmové verze se ujal známý režisér Lasse Hallström. Druhým dílem byla neméně úspěšná Paganiniho smlouva (2010; česky Host 2011). Třetím, dosud posledním, jeSvědkyně ohně (2011), která současně vychází také jako audiokniha v interpretaci Pavla Rímského.