Po dobrodružství s vědátory začne pirátská loď jevit silné známky opotřebení; stěžeň neustále padá, piráti jsou plní třísek z rozpadajícího se bednění, a dokonce se i utrhne kormidelní kolo. Pirátský kapitán si z toho sice nejdřív moc velkou hlavu nedělá a díry, kterými do lodi zatéká, bezstarostně zakrývá svými portréty, ale na naléhání piráta v šále nakonec souhlasí, že bude lepší zamířit do blízké loděnice pirátky Liz Šavle a nechat loď opravit. V loděnici ovšem Pirátskému kapitánovi zcela učaruje „Sličná Emma“, nová luxusní loď s nabíranými záclonkami a tenisovými kurty na palubě, a tak se rozhodne ji koupit a starou loď dát jako protiúčet.... 

~~~~

iráti! Dobrodružství s bílou velrybou je již druhou knihou série od Gideona Defoe, kterou nám přináší nakladatelství Jota. Pokud jste četli pirátské dobrodružství s vědátory, jistě mi dáte za pravdu, že se jedná o knihu, která je plná třeskutého anglického humoru, která dokáže zaručeně pobavit. Pokud jste nečetli, předem upozorňuji neberte tuto sérii vážně, nehledejte smysl v historických reáliích a dalších věcech. Nemá to smysl :)


akmile Pirátský kapitán se svou posádkou více či méně vyřešili problém s vědátory, zjistili že jejich milované kocábce přibývají vady na kráse. Čert vem neustále padající stěžeň palubu plnou třísek a sem tam nějakou díru v kajutách. Ovšem když se utrhne kormidelní kolo a kapitán zjistí, že by mohla být v ohrožení i jeho milovaná výstavní medová šunka, je dokonáno. A tak se piráti vydávají do loděnice Liz Šavle nechat loď opravit. Jak to tak bývá nic není tak jednoduché a Pirátský kapitán se zamiluje do "sličné Emmy" mercedesu mezi loděmi. Ovšem má to jeden háček, loď stojí 6000 dublonů, kde je ale sehnat? A zde začíná to pravé dobrodružství, které vás bude nutit se neustále poťouchle smát.


dyž mi dorazila první kniha s Piráty! zpočátku jsem nevěděl co si myslet a pár věcí mi možná i trošku vadilo. Ovšem po přečtení druhé knížky, která je stejně jako Dobrodružství s vědátory předlohou úspěšného animáku, mi přestali vadit i věci, které sem první knize vytýkal. Nevím jestli je to tím, že jsem si zvykl a už jsem je neregistroval, nebo jsem prostě přijal za své, že se v této sérii nedá brát nic vážně.

„Děkuju vám. Byli jste úžasní. Zůstanete navždycky v mém srdci,“ rozloučil se Pirátský kapitán s publikem, setřel si z tváře slzu a hluboce se uklonil. Jen co opona sjela dolů, seběhli se piráti vzrušeně kolem něj.

o říci závěrem? Pokud hledáte něco, u čeho se chcete zaručeně zasmát a nemuset při tom myslet, jsou Piráti! Dobrodružství s bílou velrybou stejně jako první kniha sázkou na jistotu. Naprosto skvělá oddechovka do vlaku nebo na jedno prosluněné odpoledne v trávě. Děj skvěle ubíhá a nečekejte žádné záludnosti. Dobrodružství s velrybou je možná ještě o kousek lepší než díl první a zaručuji, že se budete bavit od začátku do konce. Aspoň si to tedy myslím :)




Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Piráti! Dobrodružství s bílou velrybou můžete koupit například zde.


~~~~


Gideon Defoe (*1975) je britský spisovatel a scénárista. Vystudoval archeologii a antropologii na Oxfordské univerzitě. Jeho matka tvrdí, že je přímým potomkem Daniela Defoea, autora Robinsona Crusoea, ale on tomu nevěří. Nikdy neměl v úmyslu stát se spisovatelem a první knihu o pirátech (Piráti! Dobrodružství s vědátory) napsal, aby oslnil jednu dívku ze studií. Nevyšlo to. Kniha ovšem v roce 2004 vyšla a pro velký úspěch napsal Defoe další čtyři pokračování a také jednu knihu o zvířatech.

via. jota.cz

~~~~


Gideon Defoe - Piráti! Dobrodružství s bílou velrybou / SÉRIE: Piráti! #2 / PŘEKLAD: Jakub Racek / OBÁLKA: Veronika Cágová / VYDAL: Jota / STRAN: 224 / ŽÁNR: humor



MOJE HODNOCENÍ: 80%