Nejspíš na sobě budou mít černé šaty a těžké punkové boty s kovovou špičkou. Potkáte je ve skupinách historického šermu, na metalových koncertech, ale i v knihkupectvích s fantasy literaturou, nebo je zahlédnete v potemnělých bytech, jak hrají Dračí doupě. Jsou to mladí lidé žijící ve vlastních světech, které jsou pro ně zajímavější než reálný život.
Hrdinou prózy Léky smutných je student žurnalistiky David, který zažívá první vážnou milostnou krizi. Jeho přítelkyně si jeden takový svět našla a stále častěji se do něj vytrácí. Jak David brzy zjistí, ze všech možností, jak svůj vztah zachránit, mu zbývá jediná: vydat se tam za ní. Tak začíná cesta, která Davida přivede až k polykání prášků na spaní a nocím stráveným na podlaze opuštěných zbořenišť.

Ten pocit, kdy se vám zdá, že vám vše proklouzává mezi prsty. Nic se nedaří a vy byste chtěli někam uniknout. Někteří z nás unikají před realitou do světa filmů, her, a knížek. Pak je tu ale skupina lidí, kterým nestačí prožívat dobrodružství ve své hlavě, chtějí je žít doopravdy. Uniknout před realitou do fantastického světa, plného šermířských soubojů, nebojácných hrdinů a panen, tak krásných, až přechází zrak.

Do tohoto světa nás přivádí Pavel Gotthard ve své románové prvotině Léky smutných. Světa, kde proti sobě stojí vojáci Paktu a Království. Příběh mladého žurnalisty Davida, jehož vztah se utápí v těžké krizi a jeho přítelkyně mizí neznámo kam. A právě zde začíná Davidova cesta za poznáním světa "LARPU" a polykání prášků na spaní uprostřed opuštěných místností polorozpadlého hotelu.


„Celý život je jen sada obrázků v mozku. Není žádný rozdíl mezi těmi, které se zrodily ze skutečných věcí, a těmi, které se zrodily z vnitřních snění, a není důvod si jedněch vážit víc než druhých.“ 
Howard Phillips Lovecraft

Pro ty, kterým slovo LARP nic neříká - Larp (Live Action Role Play) je hra, v níž jednotliví hráči ztvárňují určité postavy a plní určitý cíl. Hra se nejvíce podobá počítačovým hrám typu RPG (Role-playing game), hraje se však v reálu, pro lepší herní zážitek.

Kniha je tristním připomenutím stavu dnešní mládeže, hledání sama sebe a boje proti zavedenému řádu a odboje proti autoritám. V knize najdeme tři hlavní dějové linie - imaginární Království, Davidovu lásku k Pavle a právě jeho vztah s rodinou. Autor má velké zkušenosti s LARP komunitou a to se velmi pozitivně projevuje na na popisu Království. Ovšem to nejdůležitější na knize není Království ale lidské vztahy a důvody jednotlivých postav k jejich činům, které autor popisuje s naprostou lehkostí a grácií.


Všechny tyto aspekty vám pomohou vžít se naplno do děje a užít si skvělý čtenářský zážitek. Za sebe mohu tuto knihu jedině doporučit. Ať se jedná o hluboký příběh, který není v našich končinách vůbec obvyklý, ale i celkové zpracování, které si jistě zaslouží samá superlativa. Za mne jednoznačně 4,5 hvězdičky :)

Tímto bych chtěl také moc poděkovat nakladatelství HOST za poskytnutý recenzní ebook.
Knihu můžete objednávat na stránkách nakladatelství, popř. jako ebook například na Palmknihách.





Pavel Gotthard nar. (1987) vystudoval obor rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU. Během studií spolupracoval s Českým rozhlasem: natočil dokumenty o komunitách hráčů rolových her (Larp aneb hra na život), deskových her (Mezi figurkami) a profesionálních svůdníků (Testováno na ženách). Je autorem dramatizace historické novely Železná koruna se vrací, rozhlasové úpravy knihy Zdeňka Šmída Lesk a bída Čekání a několika krátkých her z cyklu Životopisy. V letech 2007–2011 se jako člen sdružení Court of Moravia pohyboval mezi hráči a organizátory improvizačních dramat, tzv. larpů. Podílel se na vzniku devíti larpů, včetně rozsáhlé simulace totalitního režimu Projekt Systém, o níž byl natočen dokumentární film 5 Pravidel (rež. Vavřinec Menšl). Své působení v larpové komunitě Pavel Gotthard reflektuje knižní prvotinou Léky smutných. V současnosti je doktorandem na JAMU a pracuje jako scenárista. Jeho posledním projektem je scénář k nezávislému interaktivnímu filmu Interande.


Léky smutných
Autor: Pavel Gotthard
Nakladatel: Host
Počet stran: 199
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-7294-667-9