V dnešním díle filmů podle knihy jsem se rozhodl, že se podíváme na film, který nám dnes večer poběží v televizi. Jedná se o film, který byl natočen podle veleúspěšné předlohy Dana Browna. Šifra mistra Leonarda. Viděli jste film, nebo četli knihu? Co se vám líbilo víc?


~~~~

Paříži byl zavražděn hlavní správce Louvru, Jacques Sauniére. Ještě než zemřel, tak kolem sebe stačil naznačit spoustu symboů a šifer. Na místo vraždy si policejní kapitán Bezu Fache povolává newyorského univerzitního profesora a uznávaného symbologa Roberta Langdona, který byl momentálně na přednáškovém turné v Paříži. Ten naznačuje Fachemu, co všechno mohou symboly znamenat. Za chvíli dorazí na místo činu i Sophie Neveuová, která, pro změnu, pracuje na pařížském dešifrovacím oddělení. Oba si začínají uvědomovat, že je k sobě nepřihrála pouze shoda náhod, ale že Jacques Sauniére chce předat nějaké poselství. Začíná zběsilá honba, ve které se Robert se Sophií stávají zároveň hledači legendárního Svatého grálu a sami jsou kořistí pro policejního kapitána a ještě někoho. Tajemnějšího a mocnějšího, někoho, ze kterého má i samotný Vatikán husí kůži.


o vše se odehrává v knižní předloze Da Vinci code (česky: Šifra mistra Leonarda), která se po celém světě stala bestsellerem díky tomu, že její autor Dan Brown, postavil na hlavu několik základních církevních dogmat, pomocí mnoha jednoduchých a přitom pádných faktů. Tuto církví odsuzovanou, kritiky poněkud vlažně a čtenáři velkolepě přijatou knižní předlohu se chystá na filmové plátno převést režisér Ron Howard (Apollo 13, Čistá duše). Milovníky knihy by měl nechat alespoň v částečném klidu fakt, že samotný Dan Brown by se měl částečně podílet i na scénáři filmu.
via. csfd.cz




Český název: Šifra mistra Leonarda
Originální název: The Da Vinci Code
Natočeno: 2006
Režie: Ron Howard
Scénář: Akiva Goldsman
Kamera: Salvatore Totino
Hrají: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Jean Reno, Paul Bettany, Alfred Molina, Jürgen Prochnow, Jean-Yves Berteloot, Jean-Pierre Marielle, Seth Gabel, Denis Podalydès, David Saracino, Hugh Mitchell, Matthew Butler, Dan Brown, Agathe Natanson, Peter Pedrero
Délka: 149 minut
Žánr: Mysteriózní / thriller

~~~~


Dan Brown (* 22. června 1964 Exeter, New Hampshire) je americký spisovatel thrillerů, proslulý bestsellerem Šifra mistra Leonarda.

Je synem středoškolského profesora matematiky, který v roce 1989 získal tzv. Prezidentskou cenu [1] jako nejlepší středoškolský vyučující matematiky ve státě New Hampshire, a hudebnice. Brown vystudoval elitní internátní střední školu Phillips Exeter Academy, kde jeho otec učil, a r. 1986 absolvoval vysokou školu Amherst College. Nějakou dobu učil angličtinu na Phillips Exeter Academy, než se stal spisovatelem na plný úvazek. Zajímá se o kryptografii. Jeho manželka Blythe je historička umění a malířka.

Tvorba Dana Browna se neustále pohybuje na hraně mezi fikcí a skutečností. Čtenář většinou neví, ve které oblasti se právě nachází a autor hranici záměrně rozmazává. Knihy Dana Browna jsou psány nesmírně čtivým způsobem. Čtenáře prakticky nutí, aby byla kniha přečtena téměř „jedním dechem“. Brown však často využívá a rozmělňuje motivy „vypůjčené“ z děl jiných autorů, například z díla spisovatele Umberta Eca.