Mladá archeoložka Afdera Brooksová se dostaví k smrtelné posteli své babičky, výstřední milionářky a sběratelky umění. Ta Afdeře svěří dědictví bezpečně uložené v jedné americké bance - starobylý rukopis. Afdera podniká cestu kolem světa, aby odkryla záhadný obsah tohoto dokumentu. Cesta vrcholí v Benátkách ve vodním labyrintu. Z Vatikánu zasahuje intrikující kardinál Lienart, který se všemožně snaží zabránit odhalení, jež by mohl přinést poničený pergamen


~~~~


an Brown je pro mnohé synonymem kvalitního thrilleru s příměsí mystiky. Po obrovském boomu knih s touto tématikou, kterou vyvolala právě Brownova Šifra mistra Leonarda, se tento žánr dostal do popředí zájmu a občas vyvolávají tyto knihy i vášnivou debatu. Je jedno jestli vás zaujali více či méně známá jména jako Chloe Palov, David Gibbins, Raymond Khoury. Tento žánr bude mít dlouho co nabídnout.

ezi tyto autory se nám řadí Eric Frattini, často přezdívaný španělský Dan Brown.Tento romanopisec, politický analytik a televizní režisér, nám přináší svůj bestseller Vodní Labyrint. Otázkou ovšem zůstává, zaslouží si Frattini porovnání s Brownem?

"Bohužel, vidím jako svou povinnost kritizovat cestu, kterou se zvolili autoři románů s náboženským pozadím: začalo to nesměle Matildou Asensiovou, explodovalo v Danu Brownovi a tento trend dosáhl svého maxima ničivěji v Ericovi Frattinim. Vodní labyrint považuji za pomluvu církve a jeho teze pokládám za naprosto nepřijatelné."
José Carlos Martín de la Hoz, ředitel španělské sekce Opus Dei

odní Labyrint čerpá z nálezu takzvaného Kodexu Tchacos, jenž byl nalezen v sedmdesátých letech ve středním Egyptě, a jehož součástí je i takzvané Evangelium podle Jidáše. Jak je obecně známo Jidáš Iškariotský zradil Ježíše Krista za třicet stříbrných a s jeho pomocí byl Ježíš vydán Římanům. Aby se následně z pocitu viny Jidáš oběsil. Frattini na to jde ovšem malinko jinak. Co když Jidáš nebyl zrádce a vůbec neoběsil ale dožil se požehnaného věku kdesi v ústraní v Egyptě?


ohnutím osudu a spletitými cestami se k evangeliu dostává Crescentia Brooksová aby následně na dlouhé roky knihu ukryla před světem v bezpečnostní schránce jedné americké banky. Příběh nás zavádí do okamžiku, kdy Crescentia Brooksová na smrtelné posteli předává klíče od bezpečnostní schránky své vnučce Afdeře. Afdera ve schránce objevuje tajemný rukopis psaný starou koptštinou a vydává se pátrat po tajemství, které rukopis obsahuje.

edá se říct, jestli je to kniha dobrá nebo špatná. Každopádně nevím zda to bylo mým přehnaným očekáváním, právě kvůli přídomku španělského Dana Browna, ale byl jsem možná malinko zklamaný. Námět Jidáše je určitě skvělý, ale myslím si, že autor mohl více domyslet některé detaily. Pro mne například fakt, že se Jidáš dožil požehnaného věku byl těžkou podpásovkou a rozdýchával jsem ho skoro polovinu knihy. A ano vím, jedná se o fikci, ale přeci jen například u Browna mi přijde lépe propojená s fakty. Další věcí, které dokážou člověka dovést k šílenství jsou všudy přítomné telefonáty, kterých je opravdu požehnaně a neustále se opakující fráze vás dokáží tak nějak otupit. Každopádně nelze Frattinimu upřít zkušenost s dramatickými střihy, které jako by vypadli z filmu. S tímto pocitem si velice snadno dokáži představit knihu ve zfilmované podobě. Protože styl jakým je kniha psaná k tomu sám vybízí.




řes všechny mé výtky, se jedná o knihu, která stoprocentně zaujme svým tématem a rozhodně potěší všechny fanoušky tohoto žánru. Na závěr bych ovšem přidal radu abyste se odpoutali od všeobecně přijímaného názoru, že se Jidáš oběsil. Jakmile se vám to povede určitě si knihu užijete daleko více než já.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Panteon za poskytnutí recenzního výtisku. Kniha Vodní Labyrint je dostupná v tištěné i elektronické verzi.


~~~~


Eric Frattini (* Lima, 1963), přezdívaný “španělský Dan Brown”, je esejista, romanopisec, politický analytik a televizní režisér. Je autorem dvacítky knih, jež byly přeloženy do mnoha jazyků. V současné době žije v Madridu a plně se věnuje psaní.





~~~~


Eric Frattini - Vodní labyrint / PŘEKLAD: Theodor Stamm / OBÁLKA: Emil Křížka  / VYDAL: Panteon / STRAN: 480 / ŽÁNR: thriller, mysteriózní



MOJE HODNOCENÍ: 70%