Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé.

Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla.

Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov.

Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří.


~~~~

aké to je vidět duchy? Co víc promlouvat s nimi, cítit je, znát jejich problémy a důvody, proč přetrvávají na našem světě? Theseus Cassius Lowood by o tom mohl vyprávět. Cas je hlavním hrdinou série Anna Korlovová od americké autorky Kendare Blake. Kendare nám přináší v dnešní době ne moc obvyklou duchařinu zabalenou do slušivého kabátku young adult literatury.

když obálka a název knihy mohou napovídat, že hlavní hrdinkou bude Anna, není tomu tak. V dnešní záplavě ženských popřípadě dívčích hrdinek je Cas Lowood velmi příjemným zpestřením. Protože abychom v young adult našli jako hlavního hrdinu muže není vůbec obvyklé.


as se na první pohled jeví jako obyčejný uzavřený mladík, který má trošku problém s navazováním známostí. Pravdou zůstává, že to dělá záměrně, jelikož zdědil po otci velmi neobvyklé povolání. Zabíjí duchy. Od doby co jeho otce roztrhal jeden duch na kusy žije Cas s matkou sám. Často se stěhují z místa na místo, jelikož Cas se rozhodl pokračovat ve šlépějích svého otce. Jedna "zakázka" Case a matku zavádí do Thunder Bay, kde v padesátých letech byla zavražděna mladá dívka jménem Anna Korlovová. Od té doby se ve městě vyprávějí legendy, které nahánějí hrůzu. A tak se Cas vydává po stopách legend a mýtů aby Annu zastavil..




duchařským příběhům je potřeba přistupovat obezřetně a mít pro ně správnou atmosféru. Jelikož co si budeme povídat příběh vyzní úplně jinak po tmě s bouří za okny než když si ho budete číst za krásného letního dne rozvalení na pláži. Toto je případ i Anny, bez té správné atmosféry kniha prostě nevyzní tak jak má a jak zamýšlela autorka.

okud nebudete mít přehnané nároky budete velmi mile překvapeni. Jedinou výtku bych asi našel v jakési plochosti postav, kdy mi občas připadalo, že jednají tak nějak nelogicky a jsou občas v příběhu dosazeni násilím. I tak se jedná o skvělou oddychovou knížku ve které nehledejte žádné záludnosti a i přes některé chybky si získá spoustu čtenářů, kteří z ní budou nadšení a budou se ihned poohlížet po druhém dílu.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Anna krví oděná můžete zakoupit například zde.


~~~~


Kendare Blake se narodila v Jižní Korei, ale s rodiči se přestěhovala do USA. Vystudovala obor kreativní psaní na Middlesex University v severním Londýně, kde získala titul M.A. Žije a píše ve Washingtonu, brzdí auto kvůli zvířatům - z nichž největší byl jelen, který to bohužel nezvládl, a nejmenší byla myš, která sice přežila, ale uzdravovala se celou věčnost - a má ráda řeckou mytologii, krvavé červené maso a veganství. V těchto dnech vychází u nakladateství Baronet druhý díl této série Dívka z nočních můr.



~~~~


Kendare Blake - Anna krví oděná / SÉRIE: Anna Korlovová / PŘEKLAD: Andrea Vašíčková / VYDAL: Baronet / STRAN: 272 / ŽÁNR: fantasy, young adult, horror



MOJE HODNOCENÍ: 85%