Pro dnešní knižní tipy jsem měl vcelku jasno co vám doporučit. Jelikož se jedná o knihu, kterou jsem četl nedávno, jsem stále plný dojmů. Ale každopádně si myslím, že si zaslouží trochu pozornosti i když v době vydání trochu zapadla. Jedná se o dílko z ruky polského autora, který je u nás více méně neznámý. To ovšem neznamená, že by mu to ubíralo na kvalitě. Pokud chcete knížku s nevšedním dějem, která vás pohltí a donutí vás ji přečíst na jeden zátah, sáhněte po Souhvězdí kata od Rafała Dębskiho, která vyšla u nakladatelství Gorgona. A podle mne je naprosto skvělá :)

~~~~

Toto je neobyčejný příběh neobyčejného kata. Jakub je posledním absolventem slavné Akademie mistrů popravčích v polském Běsově, která vzápětí lehne popelem. V jeho stopách kráčí krysy, mor a zkáza. Jenže touha pomstít se světu za utrpěná příkoří a vraždu jeho lásky nikam nevede. Ani s žoldnéři pod obléhaným Pskovem, ani u kozáků na ukrajinské stepi, ba ani v Praze mezi alchymisty na dvoře císaře Rudolfa II. nenachází Jakub to, co hledá. Kat je odsouzen k opovržení. Kat je nečistý. Kat je stále sám. Ale co je pravdy na tom, že kat dokáže člověku ukrást duši?

~~~~~

Rafał Dębski [čti Rafau Dembski] – narozen roku 1969 ve znamení Blíženců. Vzděláním a profesí psycholog, srdcem rytíř – společně se synem nacvičuje boj všemi druhy chladných zbraní. Knihy píše ve svém volném čase a někdy se sám diví, kolik už toho vyplodil (14 románů, 3 sbírky, desítky povídek).

Za Souhvězdí kata obdržel v roce 2008 cenu polského fandomu Nautilus a jde o jeho první knihu přeloženou do češtiny. Je tomu rád, protože miluje vše české, zejména kinematografii (ve své sbírce má snad všechny filmy Jiřího Menzla a Václava Vorlíčka) a jednou z jeho nejoblíbenějších hudebních skupin je jihlavské XIII. století.

Je také velkým milovníkem piva, což je dokonale vidět na jeho stále atraktivnější siluetě.


~~~~


Rafał Dębski - Souhvězdí kata / PŘEKLAD: Jan Kravčík / OBÁLKA: Dominik Broniek / VYDAL: Gorgona / ŽÁNR: historická fantasy



HODNOCENÍ LEGIE: 93%