Před několika měsíci Anna Korlovová ve svém sklepě otevřela bránu do pekla a zmizela, ale lovec duchů Cas Lowood se přes to nedokáže přenést.
Přátelé Casovi připomínají, že se Anna obětovala, aby on mohl žít – a ne aby chodil po světě napůl mrtvý. Cas ví, že mají pravdu, ale v jeho očích se žádná živá dívka, kterou může potkat, nevyrovná mrtvé dívce, do níž se zamiloval.
Vidí teď Annu všude – někdy v nočních můrách, a někdy dokonce za bílého dne. Něco s ní ale není v pořádku a nejsou to jenom sny. Někdo Annu mučí a pokaždé, když se mu zjeví, je trýzněna novým a ještě krutějším způsobem.
Cas netuší, co se s Annou stalo, když zmizela v pekle, ale ví, že si nezaslouží, co se jí tam děje. Anna mu nejednou zachránila život a je načase jí oplatit laskavost.

~~~~

as Lowood se po událostech okolo Anny rozhodl přeci jen v Thunder Bay zůstat a dostudovat zde školu. Mohlo by se zdát, že se vše vrátilo do správných kolejí. Ovšem opak je pravdou. Case trápí i po půl roce co mu Anna zachránila život noční můry a nemůže se s tím vyrovnat.

endare Blake, mladá americká autorka, původem z Jižní Koree nám přináší druhý díl duchařské série o Casovi a Anně. První díl byl přijat velmi dobře. A jelikož si kniha svým námětem získala mnoho čtenářů, máme tu zakončení příběhu o dívce, která zemřela před více než padesáti lety a chlapci, který se po smrti svého otce stal lovcem duchů.

o více než půl roce od doby kdy Anna zachránila Casovi život a otevřela bránu do pekla, aby sebou strhla vraha jeho otce, se Cas nedokáže smířit s faktem, že Anna zmizela neznámo kam. Nedokáže uvěřit, že Annu již nikdy neuvidí a neustále Annu hledá a pátrá po způsobu jak ji vrátit zpět. Upřímně moc tomu nepomáhají ani jeho noční můry či vidiny, kdy je nucen neustále snášet pohled na to jak je Anna neustále mučena a znovu a znovu zabíjena. Mladý lovec duchů se tak postupně ocitá až na samé hranici zdravého rozumu ale odmítá se smířit s tím, že Anně nepomůže. A tak se i přes rady přátel a přemlouvání rodiny vydává na cestu, která ho nejspíše bude stát život.






utorka opět skvěle navozuje atmosféru příběhu. Hlavní postavy se nám taky stačili trochu vyvinout a dá se říct, že se ztratila sem tam se vyskytující jejich plochost. Jsou více uvěřitelné a například stavy, kterými prochází Cas jsou skvěle zvládnuté až se nechce věřit, že o něm píše žena. Pár výtek se ovšem najde. Kdo očekává pořádnou duchařinu, stejně jako v prvním dílu, bude malinko zklamán. Neříkám, že se slabší povahy bát nebudou ale na jedničku to rozhodně nemá. Dvojka se více méně točí kolem pocitů hlavních postav a vymýšlení jak dostat Annu z pekla. S tím souvisí asi hlavní problém knihy. Tím je, že se více či méně celou knihu nic neděje. Aby v závěru autorka nabrala vražedné tempo a sfoukla velké finále během tří závěrečných kapitol. Což je docela škoda, protože více akce popřípadě té duchařiny by knize jen prospělo.

a závěr se dá říct, že tu máme velice vydařený druhý díl. Který některým čtenářům může připadat maličko horší než první. Ale i tak Dívka z nočních můr rozhodně patří k tomu lepšímu co se dá v duchařském popřípadě young adult žánru najít. Pro fanoušky prvního dílu nutnost a pro ostatní příjemné osvěžení a jednohubka na noc plnou bouřek :)


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Dívka z nočních můr můžete zakoupit například zde.


~~~~


Kendare Blake se narodila v Jižní Korei, ale s rodiči se přestěhovala do USA. Vystudovala obor kreativní psaní na Middlesex University v severním Londýně, kde získala titul M.A. Žije a píše ve Washingtonu, brzdí auto kvůli zvířatům - z nichž největší byl jelen, který to bohužel nezvládl, a nejmenší byla myš, která sice přežila, ale uzdravovala se celou věčnost - a má ráda řeckou mytologii, krvavé červené maso a veganství. V těchto dnech vychází u nakladateství Baronet druhý díl této série Dívka z nočních můr.



~~~~


Kendare Blake - Dívka z nočních můr / SÉRIE: Anna Korlovová / PŘEKLAD: Andrea Vašíčková / VYDAL: Baronet / STRAN: 288 / ŽÁNR: fantasy, young adult, horror



MOJE HODNOCENÍ: 75%