I když se situace v Uhrách v polovině 16. století poněkud uklidnila a Osmani na nějakou dobu přestali s útoky na území svých sousedů, objeví se jeden veliký a zdánlivě neřešitelný problém. Jde o diskrétní záležitost, která vylučuje použití vojska, a ani vyslanec českého krále v Budíně nemůže zasáhnout. Proto se královna Anna obrátí na královského písaře Jiřího Adama z Dobronína. Protože jde o nesmírně nebezpečnou misi, tentokrát nic nenařizuje, přesto jí pán z Dobronína vyhoví. Vzápětí se vydává na území nevěřících. Ale ještě dříve, než tam dorazí, dojde k první vraždě. Tenhle zločin však nemůže zdánlivě ani náznakem souviset s posláním v Uhrách. Přesto ho nesmírně zkomplikuje. Naštěstí potká královský písař dávného přítele...

~~~~

ředně musím říct, že jsem byl až do této doby autorem naprosto nepolíben. Vlastně se dá říct, že celým žánrem historických detektivek. A tak nějak mi nešlo do hlavy, jak mohou být knihy od českého autora stejně prodávané a drahé ve srovnání se zahraničními. Přeci jen, jev je to více než neobvyklý a českých autorů, kterým se toto povedlo, tolik není. Po dočtení Osmanského tábora již naprosto chápu.

lastimil Vondruška, rodák z  Kladna a vystudovaný historik se vrhl do psaní historických románů, které oplývají skvělou zápletkou a dějem. Nutno říct, že se drží i dobových reálií takže se vám nestane, že na vás vykoukne nějaký nesmysl, který v té době nebyl možný. Autor má na kontě již více než padesát knih, což je pořádná porce, jen co je pravda a ve své další knize nám přináší další příběh Jiřího Adama z Dobronína spadající do série Letopisy královské komory.

iří Adam z Dobronína by se dal s trochou nadsázky přirovnat k takovému Harry Holleovi 16. století. A byť není policista ani dráb, ale pouze královský písař, vyniká skvělým úsudkem a mimořádnými detektivními schopnostmi. Tentokrát před královským písařem vyvstává ošemetný úkol. Sama královna Anna Jagelonská se na něj obrátila v diskrétní záležitosti zmizení českého šlechtice v Uherském Budíně, který je pod nadvládou Osmanů. Použití vojska, popřípadě oficiální vyšetřování nepřipadá v úvahu jelikož by mohlo narušit mírové jednání se sultánem Sulejmanem, vládcem Osmanů.

tak se Jiří Adam spolu se svým pomocníkem a družinou velvyslance českého krále vydávají na cestu do Budína. Problém ovšem nastává, když již během cesty jsou spáchány dvě vraždy a situace v českém táboře se vyhrocuje. Královský písař se ocitá v nelehké situaci, musí přijít záhadám na kloub a uchránit si i vlastní život, protože jak se zdá pouze o zmizení českého šlechtice v Uhrách se nejedná.


íky případům pána z Dobronína můžeme nahlédnout do života v 16. století. Vždyť Osmanský tábor je již sedmý román ze série o tomto královském písaři a stal se oblíbencem nejednoho čtenáře. Pokud jste tedy fanoušci detektivních příběhů a už vám lezou krkem všichni ti Holleové, Blomkvistové a jím podobní, zkuste pro jednou odbočit a začíst se do historické detektivky v podání českého autora. Rozhodně se nudit nebudete.


Tímto bych chtěl poděkovat Palmknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Osmanský tábor si můžete objednat v elektronické podobě například zde.

~~~~


Vlastimil Vondruška je autorem mnoha vědeckých studií z oboru dějin kultury, historických středověkých detektivek a románů.

Vlastimil Vondruška vystudoval národopis a historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Působil v Československé akademii věd a v Národním muzeu v Praze
.
V současné době se Vlastimil Vondruška věnuje též dějinám skla
a sklářské technologii. V Doksech u Máchova jezera založil sklárnu Královská Huť, která se specializuje na výrobu historického skla. Za tuto činnost získal ocenění ministra kultury.



~~~~


Vlastimil Vondruška: Osmanský tábor / SÉRIE: Letopisy královské komory  / VYDAL: MOBA / STRAN: 224 / ŽÁNR: historická detektivka



MOJE HODNOCENÍ: 80%