Určitě všichni známe Terryho Pratchetta a jeho nesmrtelné příběhy ze Zeměplochy. A ano i příběhy ze Zeměplochy byly zfilmovány. Otázkou zůstává jestli bohužel nebo bohudík. Nečekejte žádný výpravný velkofilm, ale televizní filmy z dílny britských stanic. Naštěstí se Zeměplochy neujali jihoamerické televize jinak bychom se taky mohli dočkat zeměplošské telenovely. Každopádně ať si na filmy udělá názor každý sám radši. :) Když nebudete mít přehnané nároky budou se i líbit :) Já se rozhodl připomenout Otce prasátek, protože Smrť je prostě úžásná (nebo úžasný ?) :)


~~~~

elevizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní...
via. csfd.cz




Český název: Otec Prasátek
Originální název: Hogfather
Natočeno: 2006
Režie: Vadim Jean
Předloha: Terry Pratchett
Hrají: Joss Ackland, Craig Conway, David Jason, Ian Richardson, Tony Robinson, Terry Pratchett, David Warner, Marc Warren, Michelle Dockery, Nigel Planer, Sinead Matthews, Tim Plester
Délka: 189 minut
Žánr: Drama / Rodinný / Fantasy / Komedie






~~~~


Celým jménem sir Terence David John Pratchett, OBE.
Narodil se v Buckinhamsiru v roce 1948. Dnes je to anglický novinář a spisovatel, patřící mezi současné nejpopulárnější autory humoristických fantasy románů.
V roce 1965 začal pracovat jako novinář. Dělal vše, co žurnalistika nabízí, snad s výjimkou nedělních fotbalových zpráv. Podařilo se mu vyhnout všem dobrodružným zaměstnáním, kterými je většina spisovatelů přinucena se živit, aby měla vůbec o čem psát. V touze najít si klidné místečko se T.Pratchett stal tiskovým mluvčím Central Electricity Generating Board, což je společnost atomových elektráren. V roce 1987 zjistil, že ho psaní baví víc než skutečná práce, a od té chvíle se počet jeho děl vyjadřuje dvoumístnou číslicí, a mají své stálé místo na žebříčku bestsellerů.
Žije v Sommersetu s manželkou Lynn a dcerou Rhiannou a neustále se živí novinářskou profesí, protože jak tvrdí, může tak pracovat v teple, suchu a nemusí zvedat nic těžkého. Dále prohlašuje, že psaní knih je největší legrace, jakou si může člověk užít sám. Jeho koníčkem je pěstování masožravých rostlin.
Každý z příběhů Terryho Pratchetta se vyznačuje nejen originálními postavičkami od svalnatých hrdinů (často s poněkud malým mozkem), přes mudrce, přihlouplé mágy, svérázné čarodějnice, mimozemšťany, nevrlé trpaslíky, prohnané pouliční obchodníky, naštvané bohy, a ne zrovna nejchytřejší šlechtice, až po mluvící stromy a kameny. Přitom ale nabízí vyprávění bez násilí a krveprolití, což je v žánru fantazy spíše výjimkou. Navíc se v jeho dílech tu a tam objeví narážka a zároveň parodie na klasické dílo. A právě díky tomuto lehkému stylu psaní a humorné fantazii se jeho knihy řadí mezi bestsellery.