Tovaryš Keredok k smrti rád piklí. Kudúčka Meoda si chce vydupat trochu uznání. Rváč Jokedit touží po řádně chmeleném pivu. Pohan Rinvit by se rád vyhnul hranici. A smolař Dargos… Ten by chtěl konečně svatý klid. Jsou knihy, v nichž neohrožení hrdinové bojují se silami temnot a zachraňují svět. Letopisy Vukogvazdské družiny mezi ně nepatří. Protože jejich svět není černobílý. Spíš zatraceně špinavý! Příběh o společném putování a hledání přátelství, plný odříkání, krve a hrachové kaše.

~~~~
Psal se rok 1996 a parta mladých českých gymnazistů se rozhodla zkusit fenomén na poli české fantastiky. Dračí doupě. Svět plný magie a neskutečných nestvůr skupinu natolik pohltil a dal jim možnost uniknout od reality všedního světa, že se posléze zformovala do již legendární družiny Vukogvazdu.

Starším ročníkům asi netřeba vysvětlovat o co se v DrD jedná. Pro vás mladší DrD je obdobou dnešních RPG počítačových her. I když co si budeme povídat, i sebelepší grafika nedosáhne úrovně jakou má vaše představivost a právě v tom je největší kouzlo her na hrdiny, které pohltili nejednoho člověka.

Vukogvazdským se podařilo vytvořit unikátní svět, po kterém ve svých dobrodružstvích cestovali a plnili jednotlivé úkoly. Nejbližší srovnání můžeme najít hned za humny kdy svět Asterionu vychází ze stejného konceptu. A i když jsou oba světy odlišné přeci jen je něco spojuje. Láska, kterou jim tvůrci věnovali si nic nezadá s ostřílenými autory světových bestsellerů.

Letopisy samotné vychází z odehraných příběhů, které družina prožila a které posléze publikovala i na svých webových stránkách. Aby se posléze v roce 2010 rozhodlo je z webu stáhnout a pro projití korekcí a uspořádání mohly vyjít jako Prvý svazek Letopisů Vukogvazdské družiny.

Kniha jako taková se skládá ze tří zdánlivě na sebe nenavazujících příběhů, které ovšem dohromady dávají pěkný celek. Mezi hlavní devizy patří jistě fakt, že se jednotlivé příběhy udály (byť pouze v hlavách a na papíře u DrD), tím kniha dostává své kouzlo, kterým se moc knih pochlubit nemůže.


Příběh jako takový je vyprávěn z pohledu několika hlavních hrdinů a čtenář tak dostává možnost nahlédnout na události z různých úhlů pohledu. Pro někoho může být poněkud rušícím elementem tak zvaná questovost příběhu - dojdi tam, udělej něco, přines tohle....Musíme si ovšem uvědomit, že příběhy byly původně sepsány jako questy pro DrD a z toho také vycházet.

Letopisy Vukogvazdské družiny jsou příjemným zpestřením pro horké letní dny u vody. Pokud jste žádnou hru na hrdiny nikdy nehrály, budou pro vás Letopisy jen další "fajn" fantasy kterou si s chutí přečtete. Ovšem pro pamětníky Dračího doupěte se bude jednat o návrat v čase. A ne jednou se přistihnete s "přiblblým" výrazem, jak si jednotlivé příběhy představujete v hlavě jako před lety.

Fanouškům Vukogvazdských nezbývá než netrpělivě vyhlížet druhý svazek Letopisů, který pro nás opět chystá nakladatelství Gorgona. Snad ještě tento rok :)



Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Gorgona za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Letopisy Vukogvazdské družiny můžete objednat například zde


~~~~


Vukogvazdská družina je společnost mladých lidí (všichni již překročili magickou hranici jedenadvaceti let) hrajících českou hru na hrdiny Dračí doupě. I když ještě ne pod svým současným jménem, družina vznikla v prosinci 1996 na popud dvou pražských gymnazistů, skalních příznivců výše zmíněné legendární hry, kteří sklíčeni nejen předmaturitními traumaty hledali únik z reality na opačné straně od kořalen a opiových doupat, a to v samém lůnu ničím nespoutané lidské fantazie...

honza kravčík - martin polidar - jana benešová - vojta sedláček - jéňa kremer - petr tománek - honza hnátek






~~~~


Letopisy Vukogvazdské družiny - svazek prvý / OBÁLKA: Piotr Cieslinski / VYDAL: Gorgona / STRAN: 390 / ŽÁNR: fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 80%