Muž, nad jehož utajeným zrozením visí krvavá kletba, se po celý život snaží vymanit z moci ďábla. Stává se poustevníkem a mnichem, hledá v sobě sílu, aby démona pekel zkrotil a pokořil, aby zlo proměnil v dobro. Přijímá řeholní jméno Prokop. Pro českou zemi, rozvrácenou na přelomu prvního tisíciletí bratrovražedným bojem mezi třemi Přemyslovci, vychovává v ústraní prvního opravdu mocného knížete Břetislava a nakonec ho pošle na rytířskou výpravu do Polska za posvátným grálem. Strhující román přiblíží dramatický osud sázavského opata Prokopa, mocného mága, léčitele a světce, českého Merlina, nejzáhadnějšího z našich národních patronů.

~~~~

Počátek jedenáctého století není v českých dějinách právě nejšťastnější doba. Pod rodem Přemyslovců se náležitě houpe jejich knížecí stolec a národ hledá svého vůdce. Na pozadí mocenských bojů v zemích Českých se objevuje postava mnicha, o němž staré legendy vyprávějí, že fyzicky přemohl ďábla, spoutal ho řetězem a zapřáhl ho do pluhu, aby v krajině vyoral několikakilometrovou dominantní brázdu.

Otomar Dvořák přináší další ze svých historicky laděných knih a tentokrát čtenáře zavádí na počátek jedenáctého století. Do dob, kdy staří bohové měli prostému lidu stále ještě co říct a byli potají nadále uctíváni, byť křesťanských oveček přibývalo a Českém knížectví už oficiálně uznávalo jen kříž. Do období českých dějin, které je více méně nepopsanou stránkou, a doby, kdy české země teprve svou největší slávu a vzestup očekávaly. Vládnoucí rod Přemyslovců se tehdy potýkal s úpadkem, který vrhl Čechy do chaosu a neustálých tahanic mezi klany.

Příběh Ďábla na řetězu se točí především kolem postavy svatého Prokopa, nad jehož zrozením visí krvavá kletba rodu Slavníkovců. Člověka, jenž se snaží celý život vymanit z moci ďábla a získat sílu, aby zlo v sobě zkrotil a proměnil ho v dobro. Autor přináší zajímavý pohled na život tohoto světce, který stál v pozadí mocenských bojů mezi Přemyslovci a pomáhal utvářet české dějiny do podoby, v jaké je známe.

Ačkoliv příběh plyne svým poklidným tempem, nuda na čtenáře rozhodně nečeká. Příběh plný intrik, potyček, a bratrovražedných spiknutí, která rozhodně nenechají nikoho chladným, dokáže zaujmout nejednoho milovníka historie potažmo literatury jako takové. Příběh je o to zajímavější, že autor více méně vychází ze skutečných událostí a přináší tak velmi nevšední pohled do dějin českého národa.



Postavou svatého Prokopa dostáváme zajímavou paralelu s dnešními politickými lobbisty. Avšak na rozdíl od nich se Prokop stává našeptávačem a důvěrníkem českých knížat jen velmi nerad a nesleduje tím vlastní prospěch, ale dobro svého národa. Alespoň je o tom přesvědčen. A právě jeho vnitřní boj s„ďáblem“ se prolíná s osudy knížat i bezvýznamných otroků a poukazuje tak na možnosti řešení problémů každého z nás.

Jako většina knih od Otomara Dvořáka i Ďábel na řetězu zaujme nejednoho čtenáře vynikající čtivostí, která vtáhne do děje a nutí knihu přečíst jedním dechem. Kdo očekává jednoduchý historický příběh okořeněný sem tam nějakou akcí, nad kterým se nemusí alespoň občas přemýšlet, ať se radši porozhlédne po jiném díle. Díky Prokopovi čtenáři proniknou do tehdejšího politického uspořádání střední Evropy a nahlédnou pod pokličku tehdejších vládnoucích rodů.

Otomar Dvořák přináší, jako autor s bohatými zkušenostmi z mnoha žánrů, knihu která dokáže zaujmout nejen fanoušky historické literatury. Právě díky propojení historie a mystiky se dostává na rozhraní žánrů, díky kterému by se mohla jeho kniha zalíbit i fanouškům klasické fantastiky. Nemluvě o faktu, že doba, ve které se kniha odehrává, se dá lehce přirovnat ke Hře o trůny od George R. R. Martina.


~~~~


Otomar Dvořák (* 14. ledna 1951) je český spisovatel, novinář, scenárista, textař, publicista, dramatik a příležitostný herec, který je členem Obce spisovatelů a manželem výtvarnice Evy Zajícové.

Je autorem literatury faktu týkající se historických a přírodních záhad či tajemných míst v krajině, a také několika netradičních cestopisů. Další významnou částí jeho tvorby jsou beletristická díla z oblasti historie, sci-fi, fantasy a hororu. Píše také televizní scénáře, divadelní hry a písňové texty. Spolupracuje na rozhlasových a televizních pořadech Stanislava Motla z cyklu "Stopy, fakta tajemství" a TV sérii pro mládež "Záhady Toma Wizarda".


~~~~


Otomar Dvořák - Ďábel na řetězu / OBÁLKA: Martina Černá  / VYDAL: MOBA / STRAN: 280 / ŽÁNR: historie



MOJE HODNOCENÍ: 80%