V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her – boje na život a na smrt živě přenášeného televizí.

Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti – a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce.

~~~~

O dystopických knihách už byli napsány neskutečné stohy papíru a nespočet článků na internetu. I u mne se pár takových knih, které jsem již recenzoval najde. Jak si ale ve srovnání s ostatními vede právě matka všech dystopií? Kniha, popřípadě celá série, která stojí za obrovskou popularitou tohoto žánru? Hunger games, série, která se těší po boku Harryho Pottera, Hry o trůny a popřípadě tolik propíraného Stmívání, obrovské popularitě.

Co spojuje tyto fenomény posledních let? Především je to originální nápad. Zajisté, nedá se říct, že něco podobného tu nebylo již před vydáním těchto knih. Ale právě šikovnost a u některých v uvozovkách genialita zapříčinila, že se z jejich knih staly legendy na kterých vyrůstá celá generace čtenářů. A samozřejmě ne jinak je tomu i u Hunger Games.

Suzanne Collins dokázala stvořit příběh, který si v ničem nezadá s Harrym Potterem. S tím rozdílem, že je primárně určen pro dospívající čtenáře. Autorka vytvořila svět, ve kterém na troskách tehdejší Severní Ameriky vznikl všemocný Panem s hlavním městem Kapitolem, který obklopuje dvanáct okolních krajů. Před 74 lety bylo krajů třináct, ovšem právě třináctý kraj povstal proti Kapitolu a byl bez milosti vymazán z povrchu Země. Právě jako připomínka tohoto povstání jsou každoročně pořádány takzvané Hladové Hry (Hunger Games). Boj na život a na smrt mezi čtyřiadvaceti splátci ze zbylých dvanácti krajů. V každém kraji jsou každoročně losovány dva splátci - dívka a chlapec ve věku  od 12 do 18 let, kteří následně se splátci ze zbylých krajů bojují v aréně o přežití, protože vítěz může být jen jeden.


Za dvanáctý kraj se prvním splátcem stává Peeta Melark, pekařský synek, který dokáže místy působit až neskutečně naivním dojmem a podle měřítek Hunger Games nemá absolutně žádnou šanci na úspěch. Bojovat ani lovit neumí a v rozpoznávání rostlinek, které se dají jíst je na tom ještě hůře. Statisticky vzato by měl zemřít během pár dní v aréně.

Přeci jen větší naději na přežití má druhý splátce dvanáctého kraje, Katniss Everdeenová, dívka, která se po vybrání její sestry Prim, přihlásila dobrovolně, aby tak uchránila svojí sestru před téměř jistou smrtí. Katniss jisté zkušenosti má, každý den chodí lovit zvěř a sbírat jedlé rostliny aby její rodina měla vůbec co jíst.

Má vůbec některý z nich šanci přežít? Vždyť za celou historii Hladových her poznal dvanáctý kraj pouze jednoho jediného vítěze, Haymitch Abernathy, morous a nesympatický opilec který se má stát rádcem a průvodcem Katniss a Peety po dobu her. Vyhlídky na přežití jednoho z nich se zdají naprosto mizivé...

Je úžasné sledovat jednotlivé protiklady, které se zde vyskytují. Začínáme v nejchudším dvanáctém kraji Panemu, kde si lidé obstarávají obživu lovem popřípadě sběrem kořínků, jako ve středověku, abychom se vzápětí ocitli ve víru nejnovějších technologií a světel televizních kamer v hlavním městě Kapitolu. Autorka tím skvělým způsobem odráží stav dnešní společnosti, s bohatým Západem na jedné straně a chudinskou Afrikou na straně druhé, kde stejně jako v dvanáctém kraji není žádný problém zemřít na podvýživu.

Velkým kladem knihy je určitě styl jakým je příběh vyprávěn. Nečekejte složitá souvětí ani dialogy nabité hláškami. O tom tato kniha není. Strohý, emocemi nabitý příběh, který na Vás bude působit přesně tak jak má. Vtáhne vás do děje a budete s mrazením v zádech otáčet další strany rozvíjejícího se příběhu, který je drsný a děsivý svou jednoduchostí zároveň.

Jedinou výtku bych asi našel v "lovestory", která se odvíjí hlavně v druhé části knihy. Přeci jen nemohu si pomoc, ale bohužel mi to ke Katniss (studenému čumáku) tolik nesedí. Je možné, že za to může i filmové zpracování kde není tato část rozpracovaná tak do detailu a tím pádem jsem neustále srovnával. Zde mi určitě dámy nedají za pravdu. Každopádně některé pasáže působí až moc utahaným a nudným dojmem, ale samozřejmě to může být dáno tím chlapským pohledem. Přeci jen my nejsme to něžnější pohlaví :)

Knihu lze rozhodně doporučit všem kdo mají rádi akci, napětí a neobvyklý příběh. Samozřejmě v dnešní době se toto musí brát s rezervou. Ale přeci jen, právě tato kniha je předlohou všech těch dystopií, nad kterými se rozplývají čtenáři a kterých každým dnem přibývá. Nutno podotknout, že si kniha bez jakýchkoliv debat své hodnocení zaslouží a pro fanoušky žánru je rozhodně povinností. O jejích kvalitách navíc svědčí fakt, že právě Aréna smrti byla zfilmována a pokračování přijde do kin v listopadu tohoto roku. Každopádně pokud jste viděli pouze film a ten vás tolik neuchvátil, neházejte flintu do žita. Jste na tom úplně stejně jako já a mohu vám slíbit, že kniha je prostě kniha a kvalitou je o hodně výš než film.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Aréna smrti můžete objednat například zde.

~~~~


Suzanne Collinsová se tvorbě pro děti věnuje už od roku 1991, kdy začala psát scénáře k televizním pořadům pro děti, například Clarissa Explains it All nebo Clifford´s Puppy Days. Několik pořadů, na nichž se autorsky podílela, bylo nominováno na prestižní televizní cenu Emmy. 

Při práci na dětském pořadu Generation O! se setkala se spisovatelem Jamesem Proimosem, který ji přemluvil, aby zkusila napsat také nějakou dětskou knihu. 

Když jednoho dne listovala Alenkou v Říši divů, napadlo ji, že venkovské prostředí příběhu se musí dětem, které podobně jako ona vyrostly ve velkoměstě, zdát neuvěřitelně vzdálené. Ve městě, jako je New York, se přece spíš než do králičí nory můžete propadnout do kanalizace. A když se vám to stane, jen těžko se ocitnete uprostřed čajového dýchánku. Co byste tam místo něj tak mohli najít? Právě o tom pojednává její prvotina, The Underland Chronicles (Podzemní kronika). 

~~~~


Suzanne Collins - Hunger Games #1 (Aréna smrti) / PŘEKLAD: Dušek Zdík / VYDAL: Fragment / STRAN: 328 / ŽÁNR: sci-fi, young adult, dystopie



MOJE HODNOCENÍ: 85%