Přemýšleli jste někdy nad tím, proč vlastně knihy odkládáme a marně hledáme důvod, proč se k nim vrátit? Důvodů může být několik. Každopádně co to alespoň trochu změnit a vymezit si v roce alespoň jeden den, kdy vememe do ruky knihy, které na nás smutně koukají z knihovny a čekají až se k nim jednou vrátíme.

A právě o toto se snaží v naší malé zemi internetové knihkupectví Martinus.cz. Již druhým rokem pořádá akci z názvem DEN NEPŘEČTENÝCH KNIH. Která má sjednotit čtenáře a dát tak šanci knihám které v naší knihovně již nějakou dobu leží a nedostává se jim naší pozornosti.


Den nepřečtených knih letos připadá na 31.8. 2013 a v České republice bude probíhat již podruhé.Minulý rok se na sociálních sítích do akce zapojilo přes 7 tisíc čtenářů. Díky sdílení svých příspěvků pod #dnk2013 mohou čtenáři tento rok vyhrát poukázky na nákup dalších knih. 

Všichni zájemci se tak mohou zapojit pod událostí na Facebooku popřípadě na twitteru právě pod #dnk2013

Upřímně ruku na srdce, kdo z nás nemá doma nějakou tu nedočtenou knihu že. Důvodů proč knihy nedočítáme je více. Mezi nejčastější rozhodně patří, že nás prostě nebaví, nebo nemáme čas a chuť na daný žánr. Podle průzkumu nám z těchto důvodů leží v knihovně až 28% knih.


Podle výzkumu, kterého se účastnilo téměř 2 tisíce lidí všech věkových skupin, vyšlo najevo, že nejvíce českých čtenářů odložilo Žítkovské bohyně autorky Kateřiny Tučkové. Druhá nejčastěji nedočtená kniha je erotický bestseller Padesát odstínů šedi (EL James), následována detektivkou Šváby (Jo Nesbo) a Prázdným místem (J.K.Rowling). Do první desítky nejrozečtenějších knih se také dostaly Atlas mraků (David Mitchell), Velký Gatsby (F.S.Fitzgerald), Ztracený symbol (Dan Brown) či S tebou nikdy (Alexandra Potter). Najde se u vás některá z těchto knih? Co jí zkusit dočíst :)

Knihy Padesát odstínů šedi a Prázdné místo se umístily i ve světovém žebříčku nejčastěji odkládaných knih. Knižní server Goodreads.com také zjistil, že čtenáři nejčastěji nedočtou knihu Hlava 22 (Joseph Heller), následovanou tituly jako Sto roků samoty (G.G.Márquez), Hra o trůny (G.R.R.Martin) nebo Pán prstenů (J.R.R.Tolkien).

Mí milý bloggeři a čtenáři pojďme se pokusit to změnit a ušetřit si poslední srpnový den trochu času a věnovat se knihám, které to u nás nemají lehké.