Zpočátku to vypadalo jako dobrý nápad - Conan se vydal do Stygie, aby se v malém království v povodí Vedžo, která je přítokem zlověstné řeky Styx, pokusil vykrást hrobku dávného vládce v Údolí stínů. Připletl se však do přicházející války mezi Mennefisem a Stygií. Conan, věrný své pověsti, se rozhodne, že setrvá. Netuší však, jak dokáže být magie Setových přisluhovačů děsivá.



~~~~

Conan, dnes již legendární postava z pera nesmrtelného Roberta E. Howarda. Tento nepřehlédnutelný Barbar znamená pro mnohé starší čtenáře fantastiky tolik, co pro dnešní mládež Harry Potter nebo Twillight. Na jedné straně vynášený do nebe na té druhé zadupávaný do pekla pro svou infantilnost a jednoduchost. Jedno se mu ovšem upřít nedá. Jeho popularita zapříčiňuje, že se nejeden spisovatel vydává do Hyborie, aby poslal Conana na další dobrodružnou výpravu.

Už je tomu deset let co poprvé vyšel Červenákův Conan a dvanáct bran pekla. Tehdy ovšem ještě pod svým pseudonymem Thorleif Larssen. Doba je to vskutku dlouhá a již nějakou dobu je toto Conanovo dobrodružství vyprodáno. A tak aby fanoušci nebyli ochuzeni se Robert Pilch z Brokilonu rozhodl o nové vydání této Conanovky, tentokrát vydané už pod Červenákovým pravým jménem.

Ďuro jak je známo již nějaké zkušenosti s Conanem měl. Z cyklu o Conanovi můžeme zmínit například jeho knihy Conan nelítostný a Conan a svatyně démonů. Do třetice tento slovenský autor zavádí Conana na výpravu do tajemné Stygie v povodí řeky Vedžo. Červenákovi fanoušci jsou již jistě zvyklý na háv do kterého autor Conana obléká. Oproti Howardovi se můžeme těšit na celkově temnější a zlověstnější atmosféru prosycenou hektolitry krve a vnitřností.

Conana tentokrát čeká výprava do povodí řeky Vedžo. Spolu se svými kumpány se mu podařilo získat informace o ukrytém pokladu dávného vládce z Údolí stínů. Jak to tak bývá nic není tak jednoduché jak to vypadá a tak netrvá dlouho a Cimmeřan se zaplete do chystajícího se konfliktu mezi Stygií a Mennefisem. Na čtenáře tak čeká příběh plný napětí, akce, kouzel a krve.

Na čtenáře tedy čeká další klasická conanovka, ve které si každý fanoušek příběhů z Hyborie přijde na své. Chybět nebudou epické bitvy při kterých potečou hektolitry všeho na co si jen vzpomenete. Pro něžnější pohlaví zde najdeme i trochu té romance. Protože nebyl by to Conan aby se nepodíval pod sukni, popřípadě zbroj nějaké té spanilé krásce či bojovnici. U Conana snad ani nikdo nemůže očekávat nějaké hloubavější zamyšlení nebo větší rozbor postav. Přeci jen je to hora masa s mečem v ruce a o to tu jde především.

Červenákova Conana lze doporučit všem fanouškům Cimmeřanových dobrodružství, kterým původní Howardův barbar připadal málo zvrácený a krvavý. Jedná se o dílko, které se rozhodně řadí k tomu lepšímu co v cyklech o Conanovi vyšlo a tak pokud chcete klasické fantastické čtení s krvavou příměsí směle do toho.

~~~~


Juraj (Ďuro) Červenák (pseudonym Thorleif Larssen) je slovenský spisovatel narozený 16. června 1974 v Žiaru nad Hronom. Je znám jako úspěšný autor fantasy děl, filmový recenzent a redaktor časopisů Fantázia, Pevnost a DVD mag, často se objevuje na nejrůznějších conech.

Proslavil se hlavně knihami o barbaru Conanovi, černokněžníku Roganovi, bohatýrovi Iljovi Muromcovi a o českém legendárním hrdinovi Bivojovi. Prakticky všechny jeho knihy vyšly z komerčních důvodů v češtině.

V současné době žije ve východoslovenské metropoli Košice, kde pracuje jako spisovatel a publicista na volné noze.

~~~~


Juraj Červenák - CONAN a dvanáct bran pekla / OBÁLKA: Michal Ivan / VYDAL: Brokilon / STRAN: 266 / ŽÁNR: fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 65%