Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.

Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo…

Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká…


~~~~

Trochu netradičně, ale i zde stejně jako u předchozího dílu začnu nejprve varováním před případnými spoilery. Takže ti kdo nečetli předchozí díly a nechtějí vědět útržky z děje prosím odvraťte své oči k jiným článkům u mne na blogu :D Teď již tedy k věci.

Po prvních dvou dílech nás Suzanne Collins zavádí na poslední cestu Katniss a Peety. Cestu plnou nebezpečí, zrad a intrik, kde si člověk nemůže být jistý ničím. Ani kdo jsou jeho přátelé a jestli to co vidí na vlastní oči je opravdu pravda.

Poté co se Katniss podařilo zázrakem přežít dvakrát Hladové hry se stává tváří povstání celého Panemu. Reprodrozd, tak jí říkají. Má být ráda a bojovat za svobodu, nebo se schoulit do klubíčka kdesi v koutě? To jsou otázky, které jí nedají spát. O to víc, když ví že Peeta je mrtvý, nebo trpí kdesi v Kapitolském vězení.

V jedné věci má naprosto jasno, z celého srdce nenávidí prezidenta Snowa a přísahala, že za vše zaplatí svojí krví. Katniss nezbývá nic jiného než se i přes nálepku "duševně chorého" člověka zatnout zuby a postupovat s rebely směrem ke Kapitolu. K místu kde všechno skončí.


Dojemný příběh dvou milenců z Dvanáctého kraje se hroutí jako domeček z karet. Přesto autorka pokračuje i v této romantické linii. Katniss neustále v myšlenkách pendluje mezi dvěma nápadníky a vlastně neví zda má vůbec smysl v nastalé situaci něco řešit. Jak je vidět tomuto mileneckého trojúhelníku (Katniss, Peeta, Hurikán) se nevyhneme ani ve finále této dystopické série.

Nemohu si pomoc, ale u většiny sérií to bývá tak, že právě třetí díl je ze všeho nejlepší. Takové vyvrcholení děje, kde vše směřuje ke strhujícímu závěru. Bohužel u Síly vzdoru jsem měl občas pocit, jakoby autorka chtěla sérii za každou cenu ukončit, avšak chvílemi nevěděla vůbec jak. Lehká chaotičnost a místy až moc velký úprk v ději se line celou knihou a čtenáři tak malinko sráží zážitek ze čtení.

Přesto všechno se rozhodně nejedná o špatnou knihu. Byť kvality prvního a druhého dílu nedosahuje. Možná by pomohlo přidat pár stránek a malinko děj rozvinout. Tak by čtenáři alespoň nepřipadalo, že autorka moc tlačí na pilu. Každopádně nechme kritiku kritikou. Pořád se jedná o jedinečnou sérii a Síla vzdoru je i přes veškeré výtky důstojným zakončením série, která donutila další generaci mladých lidí vyměnit všechny ty počítače a smartphony na knihu a opět začít číst.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Síla vzdoru můžete objednat například zde.

~~~~


Suzanne Collinsová se tvorbě pro děti věnuje už od roku 1991, kdy začala psát scénáře k televizním pořadům pro děti, například Clarissa Explains it All nebo Clifford´s Puppy Days. Několik pořadů, na nichž se autorsky podílela, bylo nominováno na prestižní televizní cenu Emmy. 

Při práci na dětském pořadu Generation O! se setkala se spisovatelem Jamesem Proimosem, který ji přemluvil, aby zkusila napsat také nějakou dětskou knihu. 

Když jednoho dne listovala Alenkou v Říši divů, napadlo ji, že venkovské prostředí příběhu se musí dětem, které podobně jako ona vyrostly ve velkoměstě, zdát neuvěřitelně vzdálené. Ve městě, jako je New York, se přece spíš než do králičí nory můžete propadnout do kanalizace. A když se vám to stane, jen těžko se ocitnete uprostřed čajového dýchánku. Co byste tam místo něj tak mohli najít? Právě o tom pojednává její prvotina, The Underland Chronicles (Podzemní kronika). 

~~~~


Suzanne Collins - Hunger Games #3 (Síla vzdoru) / PŘEKLAD: Dušek Zdík / VYDAL: Fragment / STRAN: 336 / ŽÁNR: sci-fi, young adult, dystopie



MOJE HODNOCENÍ: 75%