Úkol je jasný a zcela odpovídá práci, na jakou je Burke zvyklý. Netuší však, že ho ve zdánlivě idylickém městečku čeká řada nepříjemných překvapení.

Po vážné automobilové nehodě skončí v nemocnici. Od místního psychiatra se dozví, že utrpěl poranění mozku a že rozhodně nemůže opustit nemocnici. Ethan ho neuposlechne a bez peněz a bez dokladů vyráží do města, aby se pustil do vyšetřování. Naráží na neochotu místního šerifa a řadu podivných osob, z nichž žádná není tím, kým se zdá. Nemůže se spojit se svými nadřízenými ani s manželkou a stále jasněji si uvědomuje, že se ocitl ve světě, jemuž nerozumí a v němž se necítí ani trochu bezpečně. Vše se ještě víc zkomplikuje, když konečně nalezne znetvořené tělo jednoho z agentů. Burke ví, že je načase zmizet, ale současně tuší, že na útěk je už pozdě. Nezbývá než bojovat a snažit se zachránit alespoň holý život.

Kniha Městečko Pines je další z řady mimořádně úspěšných knih Blakea Crouche, který je ve Spojených státech a mnoha dalších zemích celého světa znám jako autor napínavých příběhů na pomezí hororu, thrilleru a sci-fi. A právě tuto prověřenou kombinaci Crouch použil i v románu Městečko Pines, který vyniká svižnými, skvěle vypointovanými dialogy, přesvědčivou kresbou jednotlivých postav a především strhujícím příběhem s překvapivým rozuzlením, jež vám vyrazí dech.

~~~~

"Městečko Pines nadchne všechny fanoušky Stephena Kinga, Petera Strauba a Paula Wilsona i milovníky Lynchova seriálu Městečko Twin Peaks, jímž se Crouch nechal podle svých vlastních slov inspirovat. A nejen je. Potěší každého, kdo má rád napětí a kvalitní literaturu." Toto jsou závěrečná slova anotace a nejednoho čtenáře napadne, že určitě hodně odvážná. Jak je to ale Wayward Pines doopravdy?

Blake Crouch, americký autor, kterému v našich luzích a hájích právě vychází první kniha Městečko Pines. Již podle autorových vlastních slov se mají čtenáři na co těšit. Již od mala je obrovským fanouškem dnes již kultovního seriálu Městečko Twin Peaks. A to se samozřejmě odráží i na jeho tvorbě - thrillery s ponurou hororovou atmosférou plné napětí a nečekaných zvratů, které vyráží dech. Zářným příkladem je právě Městečko Pines, které je poctou Davidu Lynchovi a jeho fenomenálnímu seriálu.

VÍTEJTE VE WAYWARD PINES,
VE MĚSTĚ RAJSKÉHO KLIDU

Ethan Burke, tajný agent vlády spojených států, má se svým parťákem tajný úkol. Vypátrat kam zmizeli jeho kolegové v jednom zapadlém městečku uprostřed malebné přírody. Ovšem než stihnou do Wayward Pines vůbec dorazit stanou se obětí automobilové nehody, kterou přežil jen Ethan. Burke se probouzí v místní nemocnici se ztrátou paměti a prý, jak mu tvrdí místní lékař, poraněním mozku.

Burke má ovšem hodně tuhý kořínek a tak se se z nemocnice vydává na vlastní pěst pátrat po stopách své paměti a záhad, které obestírají toto idylické městečko. Vše se zdá až příliš dokonalé, než aby to byla pravda, jakoby tohle město zamrzlo v šedesátých letech a svět kolem sebe vůbec nevnímalo. Kde je ovšem pravda a co se skrývá za tímto zvláštním rájem na Zemi.

Jak již bylo řečeno na začátku tuto knihu provází hodně odvážná tvrzení a otázka je zda to knize nemůže spíše uškodit. Tady je jednoznačná odpověď rozhodně ne. Vše co se o knize tvrdí je naprostá pravda a osobně bych jí připočetl ještě dalších pár bodíků k dobru. Blake Crouch namixoval dokonalý koktejl napětí, akce a nečekaných zvratů, které čtenářům nedovolí knihu jen tak odložit.

Hlavní postava Ethana Burka je navíc vykreslena do nejmenších detailů, včetně jeho střípků dávných vzpomínek na druhou válku v Zálivu a vracející se paměť. Díky všem těmto detailům nebudete mít nejmenší problém se vžít do Ethanovy kůže a prožívat s ním všechny útrapy, které mu pátrání v Pines přinese.



A právě příběh je hlavní předností knihy. Děj se pozvolna mění z klasického thrilleru s detektivní zápletkou, na příběh s výraznými hororovými prvky aby závěrem Blake přidal i notnou dávku science fiction. Tento vyvážený mix dokáže udržet u knihy i náročnější čtenáře, protože o napětí a nečekané zvraty není v knize rozhodně nouze. Autor vás dokáže vtáhnout do děje hned od prvních stran a pustit až na konci, úplně vyždímané a plné pocitů, které vás budou nutit o knize přemýšlet ještě dlouho po jejím dočtení.

Na čtenáře čeká opravdu silný příběh, plný zvratů s opravdu nečekaným závěrem, který bude šokovat nejednoho čtenáře. Díky skvělé kombinaci žánrů dokáže Městečko Pines zaujmout nejednoho čtenáře a fanouška Akt X, Fringe, Lost a spousty dalších. Závěrem lze říct snad jen to, že se opravdu jedná o skvělou poctu Davidu Lynchovi a také smeknout před autorem, jaký mix dokázal čtenářům přichystat.


Tímto bych chtěl poděkovat Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Městečko Pines si můžete objednat například na jejich stránkách zde.
~~~~

Blake Crouch se narodil v roce 1978 v hornaté části Severní Karolíny. Na University of North Carolina – Chapel Hill vystudoval angličtinu a tvůrčí psaní a během pěti let od ukončení školy vydal první dvě knihy. Od té doby mu vyšlo dalších osm románů a také řada novel a povídek, z nichž mnohé byly zařazeny do různých antologií americké thrillerové a hororové literatury. Jeho romány Fully Loaded, Run a Stirred se dostaly mezi deset nejprodávanějších knih internetového obchodu Kindle Store. O thrillery Blakea Crouche se zajímají i velká filmová studia, z nichž několik již zakoupilo filmová práva. Blake Crouch v současné době žije v Durangu ve státě Colorado.


~~~~


Blake Crouch - Městečko Pines / PŘELOŽIL: Jan Sládek VYDAL: Jota / STRAN: 384 / ŽÁNR: Thriller, sci-fi, horror



MOJE HODNOCENÍ: 90%