Pán Milána Gian Galeazo Visconti se nevzdává snahy získat vévodskou korunku, kterou mu však může udělit jenom Václav IV., král český a římský. A tak se musí Lukáš znovu vrátit do Čech, už jako vážený milánský mistr. Cesta je dramatická a Lukáš i za pomoci svého tajného strážce Sergia, který je též odchovancem Castella Nuova, hradu vrahů, několikrát sotva vyvázne životem...



~~~~

Platnéř Lukáš se vrací zpět do Čech, na místo odkud musel před několika lety uprchnout aby si zachránil život. Za tu dobu se hodně změnilo a z obyčejného tovaryše se stal mistrem. Kam povedou mistrovi kroky po návratu do Prahy a jakým úkolem ho pověřil pán Milána Gian Galeazo Visconti?

František Niedl je čtenářům českých historických románů určitě známý. Tento autor má za sebou již několik knih a to nejenom v historickém žánru, ale například i v detektivkách. Ve své nejnovější knize se vrací k osudům platnéřského učně Lukáše. Aby tak završil jeho osudy návratem do rodných Čech a nabídl rozuzlení Platnéřského cyklu čtenářům, kteří si oblíbili Lukáše a společně s ním prožívali jeho útrapy.

Platnéřský učeň Lukáš se přes veškeré nepřízně osudu dostal do Milána, kde se z něj za pomoci svého úsilí a píle stal uznávaný platnéřský mistr. Pán Milána Gian Galeazo Visconti se na Lukáše obrací se zvláštním úkolem, který se Lukášovi ani za mák nelíbí. Je ovšem svému pánu zavázán a tak mu nezbývá nic jiného, než tento úkol přijmout a vydat se na cestu do Prahy zmítané neustálým handrkováním a mocenskými boji okolo panovníka Václava IV. Podaří se Lukášovi v Praze přesvědčit mocné aby Viscontimu přislíbili vévodskou korunku a jaké úklady na něj jeho nepřátelé připravili?

Jak si již mnozí čtenáři Platnéřské série zvykli, autor se opravdovými historickými reáliemi zaobírá jen okrajově a svůj příběh staví hlavně na vztazích hlavních postav. Na jednu stranu někteří mohou namítnout, že to není pořádný historický román, když chybí detailní popisy a ta správná atmosféra. Možná to pravda je, ovšem na druhou stranu se zde autor nesnažil působit jako český Ken Follet nebo Umberto Eco. Platnéřská série je spíše oddechovým dobrodružným čtením, které se odehrává na historickém základu a k tomu lehký nástin naprosto postačuje.


Na druhou stranu se autorovy podařilo krásně vystihnout jednotlivé postavy a vztahy mezi nimi. Tudíž čtenář nemá potíž se vcítit do jednotlivých postav, které jsou snadno uvěřitelné a nepůsobí v příběhu jakoby naroubovaným dojmem. Největším pozitivem knihy je úžasná čtivost. Niedl dokázal vystavět příběh na nijak komplikovaném základu a nenutí tak čtenáře aby se babral s nekonečnými souvětími a nekonečným množstvím detailů.

Přestože Návrat Mistra navazuje na předchozí díly dá se číst i samostatně. Ovšem musíte počítat s tím, že budete o leccos ochuzeni a proto doporučím začít od prvního dílu. Pro čtenáře, kteří hledají nenáročný a oddechový příběh plný akce napětí ale i romantiky je platnéřská série dobrou volbou. Pokud ovšem patříte mezi čtenáře náročnější, kteří lpí na přesných historických reáliích a popisech, tak vás František Niedl zklame, a proto se raději ohlédněte po některém jiném titulu.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Návrat Mistra můžete objednat například zde.

~~~~


František Niedl se narodil 7.4.1949 v Českých Budějovicích a vystudoval SPŠ elektrotechnickou. Prošel profesemi elektromontér, obsluha vodní elektrárny, obsluha rozvodny, byl učitelem v autoškole a byl majitelem cestovní kanceláře. V současné době se věnuje budování jachetního klubu na Lipně a literární činnosti. Je ženatý a má 2 syny.

Má rád přírodu, motorky, koně, jachtink, literaturu a historii. Po vydání prvního autorova románu došlo k třináctileté pauze. Autor dal po převratu přednost prožívání dobrodružných událostí v reálném životě, před vymýšlením si jich v literatuře, a dal se na podnikání. Po deseti letech je však dobrodružstvími při podnikáním už tak opotřebovaný, že se pokorně vrací ke psaní a raději nechává týrat své fiktivní hrdiny. Kromě románů píše i povídky, které se objevují v přílohách deníků, nebo jsou vysílány v rozhlase a také vychází knižně.

~~~

František Niedl - Návrat Mistra / OBÁLKA: Martina Černá / VYDAL: MOBA / STRAN: 304 / ŽÁNR: Historický román



MOJE HODNOCENÍ: 75%