Na počátku třetího dílu potkáváme Mac nedlouho poté, co s Barronsovou pomocí unikla z podzemního vězení jednoho ze svých úhlavních nepřátel. Nyní již sice ví, kdo zabil její sestru Alinu – nebo si to alespoň myslí –, nijak ji to však nepřibližuje vytoužené pomstě. Snaží se získat další informace o světě Dananů a usiluje o jejich posvátné nástroje moci. Proniká stále hlouběji pod povrch, ale otázek, na které nezná odpověď, neubývá. Spíše naopak. Mac rozvíjí své schopnosti a dozvídá se víc o postavách z předchozích dílů, zejména vládkyni vidoucích Roweně a nebezpečně přitažlivém V’lanovi.


~~~~

O urban fantasy sérii Horečka se v posledních týdnech mluví dost a dost. Nepochybně za to může vydání dlouho očekávaného třetího dílu této série. A byť je to série mířená spíše do ženských řad (viz. hlavní hrdinka) dokázala pohltit i nejednoho čtenáře mužského pohlaví mě nevyjímaje.

K. M. Moning ve třetím dílu Horečky opět zavádí do Irského Dublinu, ve kterém umě míchá keltskou mystiku s fantastičnem prolnuté pořádnou akcí. Právě zasazení děje do Irska, spolu s keltskými legendami dává této sérii neobyčejný náboj, který dokáže nejednoho čtenáře vtáhnout do děje a nepustit až do poslední strany. Kdy po přečtení posledních vět budete beznadějně doufat, že se nakladatelství Jota slituje a vydá další díl co nejdříve.

Ve třetím díle se opět setkáváme se starými známými postavami včele s vidoucí mrázkou Mac, na které jakoby mimochodem leží více méně osud celého lidstva. Otázkou ovšem zůstává, která strana je ta pravá. Ke komu se má přidat a pomoci mu získat temnou knihu. Mocenský kolotoč plný intrik, podlézání, lichotek i vyhrožování se ve třetím díle rozjíždí na plné obrátky až Mac občas neví kde jí hlava stojí. Podaří se Mac odvrátit to nejhorší a získat tak potřebný čas na ochranu lidí? Nebo je vše jinak než vypadá a celou dobu se mýlila?

Autorka ve třetím dílu řádně dupla na plyn a vrhla nebohou Mac do víru událostí, které jak se zdá nejde nijak zastavit. Ostatně ani Mac již není ta naivní holčička v růžovém kompletu, jako když se objevila v Dublinu a začala postupně zjišťovat pravdu o sobě a své rodině. Její rysy ztvrdly a dostali více ironického nádechu a právě slovní přestřelky plné ironie jsou tím pravým kořením knihy, které zaručeně pobaví.

Pro něžnější čtenářky samozřejmě není opomíjená ani ta "rádoby" romantická stránka věci, kdy Mac je neustále na vážkách po kom touží víc jestli po Barronsovi nebo po dananském princi V´lanovi. I když u V´lana to může být hodně dáno jeho nadáním působit na ženy tak, že mu prostě odolat nemohou. Kdyby v téhle pasáži autorka trošku přidala tak se celým 50 odstínů může jít.... no nic to ale už odbočujeme.


Pokud vás předchozí díly nadchly tak jako mne je pro vás Horečka Dananů nutností i bez jakékoliv recenze. Pro ostatní čtenáře přeci jen doporučím začít od prvního dílu, protože jinak vám uteče hodně důležitých událostí a budete možná trochu ztraceni v ději. Buď jak Buď se jedná o jednu z nejlepších urban fantasy sérii dneška, která by neměla uniknout žádnému fanouškovi tohoto žánru.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Horečka Dananů můžete objednat například zde.

~~~~


Karen Marie Moning je autorkou dvanácti úspěšných románů, z nichž mnohé se dostaly na první místo žebříčku nejprodávanějších knih New York Times, a je držitelkou prestižní ceny RITA udělované ve třinácti kategoriích romantické literatury. Její knihy byly přeloženy do jednadvaceti jazyků a získaly si srdce fanoušků po celém světě. Do povědomí čtenářů se zapsala příběhy ze skotské vysočiny, ale postupně ji začala stále více zajímat keltská mytologie. Z venkovského prostředí se přesunula do irského Dublinu a do světa tajemných Dananů, dávného národa nesmrtelných bytostí, které tisíce let žijí nepozorovány po boku lidí. Se svým manželem žije střídavě v horách Georgie a na floridských plážích.

~~~~


Karen Marie Moning - Horečka Dananů / PŘEKLAD: Jan Sládek / VYDAL: Jota / STRAN: 428 / ŽÁNR: Young adult, urban fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 85%