Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…

~~~~

Bylo, nebylo za devatero horami a devatero řekami žila jedna malá holčička a byla celá celičká neustále od popela. Že tuhle pohádku znáte? Ano je to Popelka. Teď si ale představte že Popelka je puberťačka, která žije v době po čtvrté světové válce, vůbec si nepamatuje na svoje dětství a jen tak mimochodem je kyborg. Že to není možné? Věřte, že je.

Marissa Meyerová je mladá americká autorka, která se po bezpočtu fanfikcí a povídek, rozhodla zabrousit mezi "dospělé" spisovatele. Pro svoji knihu si vybrala celosvětově známou postavu Popelky, kterou se rozhodla řádně upravit a vlastně tak trochu postavit na hlavu. Jak dopadla novodobá Popelka v porovnání se svojí původní předchůdkyní?

Cinder není vůbec obyčejné děvče, žije se svojí macechou a dvěma sestrami v Novém Pekingu a k její smůle je navíc kyborg. Bohužel jak to tak bývá, lidé se dívají na odlišnosti skrz prsty, a tak ať jste android nebo máte jen mechanickou nohu, máte v normálním životě problém. Aby jsme ovšem Cinder jenom nekřivdili, být kyborgem má i některé výhody, například dokáže opravovat skvěle prakticky všechny mechanické předměty (roboty, vznášedla...) a díky tomu se stala také nejlepší mechaničkou v celém Novém Pekingu.

Bohužel obrat v jejím životě nastává, když její sestřička onemocní záhadnou nemocí, které ohrožuje celé lidstvo a vědci na ní marně hledají lék. Macecha se samozřejmě snaží vybít svůj vztek na ní a dává jí vše za vinu. A jelikož androidi a kyborgové jsou podle zákona více méně věci bez práv, poskytne macecha Cinder vědcům jako objekt pro zkoušení protilátek na tuto nemoc. Cinder tak nezbývá než podstoupit tuto trýznivou poctu, kterou zatím nikdo nepřežil...

Cinder je prvním dílem připravované dystopické série Měsíční kroniky, které u nás budou vycházet pod hlavičkou nakladatelství Egmont. Celou touto sérií prostupuje spojení známých pohádkových příběhů se sci-fi budoucností, která dává klasickým pohádkám nový šmrnc. Postupně se tak mimo Cinder (Popelka) můžeme těšit na příběhy o Scarlet (Červená Karkulka), Cress (Locika) a Winter (Sněhurka). Každá z pohádkových postav prožívá svůj vlastní příběh ale dohromady je spojuje právě kyborgská dívka Cinder.

Vždy, když se autor rozhodne použít nějaký všeobecně známý námět se ocitá na velice tenkém ledě. Musí do příběhu zasahovat velice citlivě a opatrně jelikož nikdy není jisté jak čtenáři daný výsledek přijmou. Marrisa se nato rozhodla jít malinko odlišně více méně celý příběh překopala a nechala jen základní kostru - utiskovaná dívka, macecha, dvě sestry, princ. Díky tomu získáváme naprosto neobyčejný příběh, který je tak jiný od původní předlohy ale přece známý.

Rozebírat zde postavy také asi nemá moc smysl, jelikož se charakterově drží své původní předlohy. I když Cinder není rozhodně tak naivní jako její starší sestřička Popelka. Jedinou výtkou může být fakt, že již minimálně od poloviny knihy víte jak se bude děj dále odvíjet. A nepomohou tomu ani nové zjištěné skutečnosti nebo zvraty. Ale za to se asi na autorku nemůžeme moc zlobit, je to přeci Popelka a tu všichni moc dobře známe.

Cinder nadchne všechny milovníky klasických pohádkových příběhů, jelikož v sobě snoubí kouzlo našich dětských let, kdy nám maminka před spaním předčítala právě Popelku a dodala jí šmrnc díky modernímu dystopickému hávu, který naopak ocení fanoušci tohoto žánru. Cinder je úžasným oživením všech dystopií a navíc nám dává možnost si vychutnat tolik známý příběh trochu jinak.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Cinder si můžete objednat například na jejich stránkách zde.

~~~~

Marisse Meyerové je 26 let. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje (viz její foto v kostýmu princezny Zeldy!). Marissa má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.


~~~~


Marissa Meyerová - Cinder (Měsíční kroniky #1) / PŘELOŽIL: Jana Zejmanová VYDAL: Egmont / STRAN: 400 / ŽÁNR: sci-fi, fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 90%