První útok Vos se i za cenu velkých ztrát podařilo odrazit, Impérium se však nevzdává. Vosí císař má smělé plány a rozhodl se podrobit si Nížiny úplně a jednou provždy. Jeho vojáci se nyní roztahují po celé zemi a v ohrožení již není pouze jedno město, ale všechny státy. Došlo na varovná slova šéfa broučí špionáže Stenwolda Makera… nastala válka.

V krvavých bojích se střetne magie prastarých vidoucích ras a moderních strojů ras vědoucích. A až na válečném poli se pozná, kdo je skutečný přítel a kdo zrádce a co všechno je schopná přestát skutečná láska. Národy Nížin jsou nuceny zapomenout na stará příkoří a spojit své síly. Ale je možné, aby Kudlanky bojovaly po boku nenáviděných Pavouků? Stenwoldovi přátelé umírají jeden po druhém, v ohrožení života je i jeho rodina – stárnoucí Brouk se tedy musí vyrovnat nejen se smrtícími útoky Vos, ale i se svým vlastním svědomím

~~~~


Pojďme se ponořit podruhé do světa plného intrik, bojů, a dobrodružství. Do světa kde jednotlivé národy nejsou obyčejní lidé. Tisíce let evoluce daly vzniknout novým rasám lidí. Lidí, kteří mají vlastnosti hmyzu. Vítejme v Nížinách světě Adriana Tchaikovskyho.

Adrian Tchaikovsky ve své prvotině dokázal nejednomu čtenáři způsobit doslova šok. Jeho takřka mistrovské dílo Impérium černé a zlaté se navíc dočkalo nejednoho pokračování. A my se tak díky nakladatelství Zoner Press můžeme opět vydat do Nížin, abychom prožili nová dobrodružství hmyzích národů, proti utlačovatelskému Impériu Vos.


Pád vážky navazuje na události prvního dílu, kdy se za cenu velkého odříkání a ztrát přeci jen podařilo  útok Vos odrazit. Vosí Impérium v čele s císařem se ovšem tak snadno pokořit nenechá a již osnovají plány nového útoku na městské státy Nížin. V druhé knize Stínů vědoucích si fanoušci bojů, akce a obléhání měst užijí všeho dosytosti. Navíc s precizností sobě samou autor předvádí svůj spisovatelský talent naplno, takže rozhodně nuda nehrozí a na hlavní hrdiny čekají nenadálé zvraty, ze kterých se tají dech.

O tom, že Adrian Tchaikovsky vypracoval svůj svět do nejmenšího detailu jsme se přesvědčili již v prvním dílu. Zde k tomu přidává i celkový vývoj. Na rozdíl od ostatních autorů, kde se technického, popřípadě magického vývoje dočkáme opravdu zřídka kdy, zde to vzal autor z gruntu. Postupem času se tak boje od luků a kopí přesouvají k technice. Aby posléze technická revoluce obrátila zažité tradice vzhůru nohama a donutila hlavní hrdiny k dosud nevídaným akcím, které překvapí nejen samotné protagonisty.



Že má Adrian Tchaikovsky  neobyčejný cit pro jazyk, jsme se přesvědčili již v prvním dílu a nutno říci, že druhý díl v tomto směru není o nic horší a v lecčems ho i převyšuje. Ovšem stejně jako v prvním dílu není to hlavní děj, nebo akční scény, byť velice zdařilé. Hlavním kořením Stínů vědoucích jsou postavy. Naprostá uvěřitelnost a plastičnost postav, dává knihám Adriana Tchaikovskyho neopakovatelný šmrnc, který žene děj nezadržitelným tempem vpřed a nutí čtenáře otáčet stránku za stránkou, aby mu neušlo nic co čeká na jeho oblíbence.

Pád vážky jenom potvrzuje fakt, že Tchaikovsky patří mezi nejlepší vypravěče fantasy a rozhodně si své místo zaslouží. V cyklu Stíny vědoucích nalezneme vše, co by si pravověrný fanoušek fantasy přál. Očekávejme hrdinské činy, intriky, velké lásky i náznaky, že Impérium Vos není vše, co nás v této sérii čeká. Všem, které Tchaikovskyho cyklus zaujal nezbývá než doufat, že se nad námi Zoner smiluje a vydá i další knihy z tohoto cyklu.



Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Zoner Press za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Pád vážky můžete zakoupit například zde.

~~~~

Adrian Tchaikovsky - Britský spisovatel polského původu, vlastním jménem Adrian Czajkowski. Narodil se ve Woodhall Spa, Lincolnshire. V současné době žije v Leedsu se svou manželkou Annie a synem Alexem. 

Dílo:

- Empire in Black and Gold, 2008 (česky Stíny vědoucích 1 - Impérium černé a zlaté)
- Dragonfly Falling, 2009 (česky Stíny vědoucích 2 - Pád Vážky)
- Blood of the Mantis, 2009
- Salute the Dark, 2010
- The Scarab Path, 2010
- The Sea Watch, 2011
- Heirs of the Blade, 2012
- The Air War, 2013


~~~~


Adrian Tchaikovsky - Pád vážky / VYDAL: Zoner Press /  PŘEKLAD: Filip Drlík / OBÁLKA: Roman Kýbus / STRAN: 576 / ŽÁNR: Fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 85%