Líbající se muži nebo dívky vedoucí se za ruce jsou dnes výjevy asi stejně pohoršlivé, jako když někdo nosí do sandálů ponožky. A to je dobře. Spisovatelé pak totiž nemusejí aktivisticky dokazovat, že gayové a lesby jsou „stejní lidé jako ostatní“, nebo naopak ostentativně vystavovat své nejrůznější úchylky. Důvodem k příběhu už zkrátka nemusí být fakt, že homosexuálové „jsou“.
A právě to si velmi dobře uvědomuje Jan Folný ve sbírce povídek Buzíčci. Už sám název jako by naznačoval autorův postoj k jejich „hrdinům“, balancující mezi ironií a soucitem. Frustrovaný otec od rodiny setkávající se v gay baru s vietnamským mladíkem, slavný zpěvák, který nepřijede na třídní sraz, zamilovaný ligový fotbalista, starý muž chystající se do domova důchodců a řada dalších postav zde defi luje ve vzájemně provázaných příbězích.
Folný přitom dokáže přesvědčivě střídat žánry a styly vyprávění, a jasně tak dokazuje, že toto téma konečně i u nás vykročilo z ghetta, aby se stalo literaturou.

~~~~

Jsou knihy, které dokáží provokovat už svojí obálkou a zpracováním, jiné si to naopak schovávají až do samotného příběhu. Buzíčci Jana Folného provokují úplně vším, od názvu počínaje a samotným obsahem konče. Jak si Folný dokázal poradit s tímto, pro některé čtenáře, provokativním tématem? Dokázal své Buzíčky vyzdvihnout mezi kvalitní literaturu, nebo se gayové a lesbičky vrátí zpět do ústraní, mimo všeobecný zájem.

Jan Folný se rozhodl ve své nové knize přitlačit na pilu a rozčeřit stojaté vody české literatury, nevšední sbírkou povídek, která dokáže pobouřit, stejně tak dobře jako pohladit na srdci.V dnešní době se otázka sexuálních menšin dostává čím dál tím víc do popředí zájmu autorů. Z nejznámějších knih si můžeme připomenout například V jedné osobě od Johna Irvinga. Je tedy jedině dobře, že i v českých luzích a hájích se najde autor, který se nebojí jít s kůží na trh.

Kniha obsahuje deset vskutku rozmanitých povídek, ve kterých si každý najde to své. Autor se snažil ve svých povídkách obsáhnout kompletní zastoupení menšiny homosexuálů.Od extravagantního a neustále se předvádějícího mladíka, jehož vystupování může vyvolat až odpor, přes zamilovaný lesbický pár až například ke stárnoucímu muži, který svou homosexualitu prožívá jen ve svých představách.

Ač se jedná o sbírku povídek, kde každá povídka má jiného hlavního hrdinu, nám známé postavy úplně neopouštíme a setkáváme se s nimi buď fyzicky nebo v náznacích i v dalších příbězích. Díky tomu tak čtenář dostane pocit jednolitého příběhu, kde jednotlivé střípky skládanky zapadají postupně do sebe a dávají tak pohled na homosexuální scénu ze všech možných stran.


Největším přínosem je autorova schopnost měnit styly psaní. Díky tomu čeká na čtenáře velká rozmanitost příběhů, který udrží vaší pozornost až do poslední strany. Každá povídka se naprosto liší a ne jenom tím jakým stylem jsou napsané ale i celkovým pojetím a vyzněním příběhů. Po přečtení každé z nich, vás tak čekají naprosto odlišné pocity. Některé dokáží pobavit, jiné pobouřit či rozesmutnit. A právě ta různorodost a nepředvídatelnost dávají Buzíčkům neopakovatelný nádech, který rozhodně dokáže zaujmout.

Buzíčci by i přes svůj, pro někoho méně stravitelný námět, neměli uniknout žádnému milovníkovi kvalitní literatury. Autorův cit pro psaní, dokáže navodit tu správnou atmosféru a vtáhnout čtenáře do děje. Povídková sbírka, která je mnohdy šokující ale také jemná a citlivá, dokáže čtenáři nabídnout vše co od kvalitní knihy lze očekávat.



~~~~

Jan Folný - Narodil se v Karlových Varech. Vystudoval Pedagogickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Povoláním učitel českého a ruského jazyka, aktuálně vyhořelý. Autor knihy Od sebe / k sobě (LePress 2010), „nejlepší bisexuální novely Prahy 6 o Irsku všech dob“, v níž zúročil své zkušenosti a zážitky z tříletého pobytu v Irsku. V současnosti žije a pracuje v Londýně





~~~~


Jan Folný - Buzíčci OBÁLKA: Martin Pecina VYDAL: Host / STRAN: 256 / ŽÁNR: česká literatura, současná



MOJE HODNOCENÍ: 90%