Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě – bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit. Jenže Harry Hole se v milionovém městě skrývá nejen před věřiteli, ale zvláště před vzpomínkami a přízraky z minulých případů a nemá sebemenší zájem se do vlasti vrátit. Kaja se musí uchýlit k citovému vydírání. Vyšetřování pak Harryho zavádí nejen na zasněžené opuštěné pláně v norských horách, nýbrž i do horké Afriky na úpatí sopky. A jde v něm o život. Vrah je silný, chytrý a bezskrupulózní a v souboji s ním bude muset Harry obětovat víc, než čekal.

~~~~

Král severské detektivky je zpět, aby nám naservíroval další mrazivé dobrodružství vycvičeného alkoholika a drsného anti-hrdiny Harryho Holea. Letošní rok byl na knihy od Joa Nesbøho vcelku úrodný. Na začátku roku nám Kniha Zlín přinesla první dva díly z této série Netopýr a Švábi, abychom se na podzim mohli posunout ve vyprávění o pár let a pár případů dopředu a užili si v pořadí osmé pokračování případů Harryho Holea, tentokrát s podtitulem Levhart.

Jo Nesbø se těší v České republice neutuchajícímu zájmu čtenářů. A každá jeho další přeložená kniha je vyhlížena s nedočkavostí malého dítěte, které čeká na Ježíška. V dnešní době se málokterý spisovatel může těšit celosvětovému zájmu jako on. Vždyť podle jeho britského vydavatele se nějaká z jeho knih prodá každých 23 sekund. A nejedná se pouze o populární sérii o svérázném alkoholikovy a nejlepším vyšetřovateli, jakého kdy osloská policie měla, ale nemalou měrou se na ní podílí i neméně úspěšná série pro mladší čtenáře Doktor Proktor.

Harry Hole má po dopadení Sněhuláka všeho plné zuby a tak se vydává z Norska pryč. Daleko od všeho co by mu mohlo připomínat prožité události. Zločin v Norsku ovšem nespí a na scéně se objevuje další sériový vrah, který si nic nezadá s nechvalně známým Sněhulákem. A tak je mladá kriminalistka Kaja vyslána do Hongkongu s úkolem vypátrat Harryho a přivézt ho zpět do země za každou cenu. Holea sice najde, ale nebyl by to Harry aby se za tu dobu nedokázal dostat do problémů místní mafii dluží nemalou sumičku peněz a jako bonus do svých závislostí přidal další položku opium. Po "menším" nátlaku se Kaje podaří Harryho přesvědčit, a tak se vydávají vstříc po stopách nové bestie, která v Norsku řádí.


Postava Harry Holea si u čtenářů získala oblibu především tím, že Harry není žádný klasický hrdina a klaďas v pravém slova smyslu. A nejinak je tomu i v nejnovější knize Levhart. Harry je opět sarkastický, místy možná trochu moc drsný a pro štiplavou poznámku nejde daleko. Navíc jeho boj se závislostí na alkoholu a jiných látkách nemá konce. Jednoduše řečeno starý dobrý Harry je zpět a s ním přijde zákon. Tedy možná.

Nesbø nenechal nic náhodě a opět čtenáři předkládá hodně hutný děj, který vás strhne a nenechá vydechnout až do poslední strany, této více než sedmiset stránkové knihy. O zvraty rozhodně není nouze a čtenáři, kteří si libují v hledání viníka spolu s Harrym budou mít žně. Navíc se nám dál rozvíjí i vedlejší dějová linie, která se line napříč všemi knihami a přidává další střípky z Harryho osobního popřípadě profesního života.



Jedinou skvrnkou se tak může jevit, zdánlivá Harryho neporazitelnost, až by se mohlo zdát, že s normálním smrtelníkem má společného opravdu málo. Kdy jako Robocop, nebo nějaká podobná postavička, propluje ze všech smrtelných situací s grácií sobě vlastní a nezapomene to i řádně okomentovat. Zde mohl přeci jen autor trošku ubrat, někdy je méně více mister Nesbø, chtělo by se říci.

Stejně jako se vyvíjí Harry, se vyvíjejí i samotné knihy a tak je postupně znát, že se autor od čistokrevné detektivky, zaměřené hlavně na kriminalistickou práci přesouvá spíše do žánru thrilleru. Ovšem pozor, neznamená to, že by to byla chyba. Ba právě naopak, Levhart je toho zářným příkladem. Jedná se o hodně děsivý a napínavý thriller, při kterém budete trnout až do poslední strany.



Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Kniha Zlín za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu Levhart si můžete objednat na stránkách nakladatelství například ZDE.


~~~~

Jo Nesbø (*1960 v Oslu), současný norský spisovatel a hudebník, původním vzděláním ekonom a finanční analytik, zpočátku pracoval jako makléř a novinář.


V roce 1997 odstartoval jeho literární dráhu kriminální románFlaggermusmannen (Netopýr), první detektivka, v níž vystupuje osobitý a nekonvenční kriminalista Harry Hole. Svému autorovi přinesla kniha okamžitě obrovský úspěch, Nesbø za ni obdržel Rivertonprisen, cenu udělovanou Klubem Riverton za nejlepší literární či dramatický počin s kriminální tematikou, a Glasnøkkelen, Skleněný klíč, skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román. Následovaly další knihy s Harrym Holem v hlavní roli, 1998Kakerlakkene (Švábi), 2000 Rødstrupe (Červenka), 2002 Sorgenfri (Bezstarostná, česky vyšla jako Nemesis), 2003 Marekors (Pentagram), 2005 Frelseren (Spasitel), 2007 Snømannen (Sněhulák), 2009 Panserhjerte (Levhart), 2012 Gjenferd (Přízrak).


Za své kriminální romány získal Jo Nesbø kromě výše zmíněných cen řadu dalších literárních ocenění. Celkem byly jeho knihy přeloženy již do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa



~~~~


Jo Nesbø - Levhart PŘEKLAD: Kateřina Krištůfková /  VYDAL: Kniha Zlín / STRAN: 722 / ŽÁNR: severská krimi



MOJE HODNOCENÍ: 85%