Americká říše se rozrůstá až příliš rychle a rozpory v domácí politice ji zároveň přivádějí na pokraj kolapsu. Válka slov mezi pravicí a levicí přechází do otevřené války, ačkoliv většina lidí chce jen žít dál v klidu. Bitva mezi ultramoderními zbraněmi na jedné straně a pěšími vojáky na straně druhé ničí města a začíná ovládat venkov. Nicméně drtivá většina, jež nechce nic jiného než ukončit krveprolití a vrátit zemi do časů mírové existence, disponuje vlastní technikou, zbraněmi a geniálními stratégy. Když se americký sen rozplývá v násilnostech, kdo dokáže zajistit, aby národ a vláda táhly za jeden provaz? A na čí stranu se postavíte vy? * Orson Scott Card je výtečný vypravěč, jenž si svými sci-fi a fantasy romány získal miliony fanoušků a slova nesmírné chvály. Tentokrát se vydává vstříc přítomnosti a nabízí mrazivý pohled na možný průběh nové americké občanské války.

~~~~

Historie se opakuje, alespoň tak nám to bylo vždy tvrzeno. Paradoxní je, že se vždy opakují jenom ty části dějin, na kterých moc dobrého nenajdeme. Tohoto hesla se držela i legenda žánru fantastiky Orson Scott Card, autor jenž si získal věhlas zejména svou nesmrtelnou ságou o Enderovy. Mimochodem Enderova hra se v dnešních dnech chystá na plátna kin a neměla by žádnému fanouškovi uniknout.

Orson Scott Card je americký autor, který se do srdcí fanoušků nesmazatelně zapsal několika mistrovskými díly, kterému vynesli řadu cen a místo mezi mistry žánru fantasy a sci-fi. Mimo to je také znám svými bouřlivě přijímanými politickými názory. A právě politice a mocenským tahanicím se věnuje ve své nejnovější knize, kterou pro české čtenáře připravilo nakladatelství Laserbooks, Říše.

Major Malich plní přísně tajné úkoly pro americkou armádu. Svým bezpečím si být jistý nemůže, ovšem s tím počítal, když nastupoval do armády aby mohl sloužit vlasti. Díky tomu má alespoň nějaké jistoty. Vše se ovšem hroutí jak domeček z karet ve chvíli, kdy jsou Malich a jeho podřízený Cole svědky atentátu na nejvyšší představitele USA. Prezident, víceprezident i ministr obrany jsou mrtvý. Spojené státy americké se ocitají nad propastí nejistoty. Rozbroje mezi zástupci levice a pravice se vyostřují a největší mocnost světa se ocitá na hranici druhé občanské války.

Říše rozhodně nespadá mezi klasická sci-fi jak je známe, je zástupce mnohem méně zastoupeného žánru takzvané politické fikce. O. S. Card se nebál zariskovat v vrhl se na neprobádané území, kde dostal možnost více rozvinout své vlastní politické názory a teorie. Díky tomu máme možnost nahlédnout do Cardových představ o vyhrocené situaci ve Spojených státech a vypořádání se s hrozbou občanské války.

Kniha je s trochou nadsázky dost příznačná i pro současný stav naší politiky. Kam až může zajít krize politických stran, které nejsou schopni se domluvit. Nejhorší ovšem je, že normální občan s tím nic nenadělá, jelikož jak se říká "blbci" se najdou na obou stranách barikády. Jediným pozitivem pro nás může být to, že naše republika je již natolik rozkradená, že by měl o ní jen málokdo zájem.

Pokud milujete Cardovy knihy, musím vás upozornit, že Říše je zcela jiná než na co jsme u tohoto autora zvyklý. To ovšem neznamená, že by kniha v něčem zaostávala. O. S. Card znovu ukazuje, že je "Pan" vypravěč a že čtenáře dokáže chytnout od první strany pustí vás až na samém konci. Pro někoho může být maličko rušivé až někdy přílišné hrdinství a hrdost na to že jsou hlavní postavy Američané. Bohužel tomu se asi vyhnout nedá, jelikož právě tyto vlastnosti jsou pro tento národ tolik příznačné.

Říše je rozhodně dobrou alternativou pro fanoušky klasické sci-fi literatury. Navíc dává pohled na politický kolotoč dvou nesmiřitelných politických táborů, protože extremismus najdeme v každé kultuře či národu, můžeme v ní nalézt neutěšený pohled i na naši zemičku ve stavu, Co by, kdyby...



Tímto bych chtěl poděkovat ebook prodejci Palmknihy.cz za poskytnutí recenzního výtisku.
Kniha Říše vychází v nakladatelství Laserbooks a můžete si ji objednat na stránkách nakladatelství nebo jako elektronickou knihu například ZDE.

~~~~

Orson Scott Card pochází ze staré mormonské rodiny. Ještě jako dítě se s rodiči, Willardem a Peggy Cardovými, přestěhoval do San Matea v Kalifornii. Když v roce 1964 získal jeho otec místo na Arizonské státní univerzitě, odstěhovala se rodina do města Mesa v Arizoně. Když bylo Cardovi 16, přesunuli se do Salt Lake City v Utahu, tamní univerzitu Orson Scott Card dostudoval v roce 1981. Mezitím ovšem v letech 1971–1973 působil jako mormonský misionář v Brazílii a v květnu 1977 si vzal svou ženu Kristine Allen. První dítě – Michael Geoffrey – se narodilo o rok později. Michael a jeho sourozenci Emily Janice, Charles Benjamin, Zina Margaret a Erin Louisa dostali jména podle oblíbených spisovatelů svých rodičů: Geoffrey Chaucerovi, Emily Brontëové, Emily Dickensonová, Charlesi Dickensovi, Margaretě Mitchellové a Luise Mae Alcottové. Charles zemřel nedlouho po svých sedmnáctých narozeninách a Erin krátce po narození. Z Utahu se Cardovi odstěhovali do South Bendu v Indianě a pak do Greensboro v Severní Karolíně, kde žijí dosud.

Je také aktivní politický přispěvatel a mluvčí. Krátce po teroristických útocích 11. září 2001 začal psát sloupek pro místní noviny Greensboro Rhino Times nazvaný nejprve „War Watch“, později přejmenovaný na „World Watch“, tyto příspěvky lze nalézt na jeho oficiální stránce. Přestože je demokrat, slovně podpořil amerického prezidenta George W. Bushe ve válce v Afghánistánu a Iráku, podpořil také Patriot Act a americkou podporu státu Izrael. Odsoudil také sňatky mezi jedinci stejného pohlaví a aktivity proti globálnímu oteplování. Na druhou stranu podporuje vládní výzkum alternativních energetických zdrojů a odklon od využívání fosilních paliv.

~~~~


Orson Scott Card - Říše PŘEKLAD: Milan Žáček /  VYDAL: Laser Books / STRAN: 422 / ŽÁNR: polit. fiction




MOJE HODNOCENÍ: 78%