Co si představíte, když slyšíte jméno RAY BRADBURY? Možná si vybavíte rakety mířící svou stříbřitou přídí k Marsu nebo bizarní cirkusy, v jejichž manéžích se střídají čísla z jiných světů. Nebo se vydáte do pochmurné budoucnosti, kde se zapalují knihy?… či snad do zapadlého panoptika, kde se po lidské kůži plazí očarované tetování? A možná se vrátíte do poklidných časů v maloměstské Americe, kde vzduchem voní jaro a život je téměř dokonalý… téměř. RAY BRADBURY je jedinečný vypravěč, básník nevyslovitelného a jeden z nejmilovanějších amerických spisovatelů; je literární titán, jehož pozoruhodná kariéra se táhla přes sedm desetiletí. V této antologii představuje šestadvacet známých a uznávaných autorů fantastiky své nové povídky napsané pro tuto antologii na počest mistra. Povídky plné imaginace, překypující city i potlačované vášně a temných divů.

~~~~

Co můžeme očekávat, když dvacet šest známých a uznávaných autorů fantastiky dostane stejné zadání? Soubor povídek Rej stínů, které jsou oslavou a poctou pro jednoho z nejvýznamnějších autorů žánrů sci-fi a spisovatele, který ovlivnil nejednu generaci milovníků vzdálených světů a imaginárních příběhů, Raye Bradburyho.

Ray Bradbury patřil k autorům, kteří ovlivnili obrovský počet lidí po celém světě a není snad troufalé tvrdit, že ještě dlouho dobu bude. Sam Weller a Mort Castle dostali opravdu nelehký úkol. Shromáždit pod svými křídly celou sbírku povídek od nejvýznamnějších autorů dnešní doby a uspořádat je do antologie, která má být oslavou díla tohoto mistra žánru. Úkol věru nelehký, ovšem jak si s ním poradili a co dokáže čtenáři tato sbírka přinést?

Antologie vznikla ještě za autorova života a za úkol měla ukázat vděk a složit poklonu mistrovi, který byl a bude inspirací pro nejednoho začínajícího autora. Žel bohu Ray Bradbury zemřel 5. června 2012, v den kdy do nakladatelství Plus dorazila smlouva pro uvedení Reje stínů na náš trh. Díky tomu je alespoň pro české čtenáře, vzpomínkou a uctěním památky tohoto velikána, který za svůj život stihl sepsat několik knih, které jsou základem žánru a více než 600 povídek.

Rej stínů rozhodně nebude kandidovat na nejlepší povídkovou sbírku roku. Ani neobsahuje to nejlepší co mohli autoři předvést, přesto je z příběhů cítit úcta a láska k Bradburyho dílu. Což byl primární úkol, který se povedlo splnit na sto procent. Žádný z autorů se nesnažil přehnaně experimentovat, nebo přinést něco naprosto neokázalého. Z povídek spíše čiší pokora a úcta k mistru, který byl přezdíván Mistrem zázraků. Čtenáři se tak do rukou dostává kniha, kde z většiny příběhů bude mile překvapen, než zásadně zklamán.

Ano, najdou se i slabší kousky, ovšem to je již na vkusu každého čtenáře, jaký vypravěčský styl, popřípadě jméno je mu bližší. Obrovský plus lze přičíst dovětkům, které každý autor za svou povídku přidal a ve kterém osvětluje a načrtává čtenář,i jaký na něj měl Ray Bradbury vliv a v jakém směru ovlivnil jeho dílo. Díky tomu tak dostáváme jakýsi komplexnější náhled na celou knihu. Především tyto maličkosti dávají sbírce jedinečný nádech a tak čtenář nebude mít pocit, že má před sebou tak nějak žánrově podobné povídky, které někdo od stolu seskládal do knihy aby z lidí dokázal vytřískat co nejvíce peněz.

Jakmile se do četby ponoříte bude, až na pár výjimek (jednu dvě) opravdu těžké rozhodovat, která povídka je horší, či lepší. V zásadě se také většina autorů držela zadání a tak povídky nijak extrémně nevybočují a dávají tak čtenáři možnost se naplno ponořit do imaginárního světa Raye Bradburyho. Žánrově se pohybujeme mezi science fiction, realitou s magickými prvky či hororem. Najdeme zde ovšem i dílka postrádající jakoukoliv fantastiku. Multižánrový mix je opravdu pestrý, stejně jako tomu bylo u Mistra. Díky tomu si opravdu každý fanoušek přijde na své.

Rej stínů rozhodně neměl za úkol kopírovat Bradburyho či se mu alespoň přiblížit. Jedná se pouze o poctu tomuto autorovi. Pokud se ani vám dílo Mistra nevyhnulo, bude Rej stínů skvělým doplňkem, který přivítáte s nadšením a užijete si ho bez jakýchkoliv předsudků. Mladší generaci, které toto jméno s největší pravděpodobností nic moc neříká a zaměřuje se hlavně na vlkodlaky, upíry a jím podobnou havěť, doporučuji se radši porozhlédnout v knihkupectví po jiné knize.


~~~~

Kolektiv autorů
tuto sbírku sestavili Sam Weller  Mort Castle, za přispění nejznámějších autorů tak fanouškům předložili antologii povídek k uctění mistra fantastického žánru a legendě Raye Bradburyho.
Mezi autory povídek můžeme najít jména jako - Neil Gaiman, Joe Hill, David Morrell, Harlan Ellison, Jay Bonansinga a spoustu dalších.






~~~~


Kolektiv autorů - Rej stínů (Povídky k poctě Raye Bradburyho) VYDAL: Plus / STRAN: 424 / ŽÁNR: sci-fi povídky



MOJE HODNOCENÍ: 80%