Jen díky nezměrnému úsilí slečny Penelopy Lumleyové, kurážné vychovatelky, jsou teď Alexandr, Beowulf a Kasiopea mnohem víc dětmi než vlčími mláďaty. Už si zvykli nosit oblečení. A skoro přestali výt na měsíc. Ale hlavně se dovedou ubránit nutkání, aby honili veverky po stromech.

Ačkoli má slečna vychovatelka na děti dobrý vliv, vánoční večírek paní domu proměnili v hon a téměř zničili starobylé sídlo Ashtonů. Zatímco probíhají opravy, Ashtonovi s Penelopou a dětmi se přechodně stěhují do Londýna. Penelopa je v sedmém nebi, neboť hlavní město nabízí tolik možností, jak může svoje mimořádné žáčky vzdělávat. Zároveň je plné všelijakých nástrah. Třeba medvědí čepice palácových stráží dohánějí děti k šílenství, nemluvě o holubech, které v jednom kuse pronásledují. Ovšem na procházkách Londýnem se malí uličníci dozvídají také hodně o sobě a nečekaný průběh událostí poodhalí nejen jejich, ale i Penelopinu tajuplnou minulost.

~~~~

Jaké dobrodružství čeká na "vlčí" děti tentokrát? Kam slečnu Lumleyovou a její svěřence zavede záhadný průvodce Londýnem, který dostala od své učitelky? Maryrose Woodová nás zavádí podruhé do příběhu plného napětí, poučení ale i zábavných situací, nad kterým zaplesá srdce.

Maryrose Woodová, americká spisovatelka, scénáristka a režisérka, nám předkládá další díl z trilogie o Nepolepšitelných dětech ze sídla Ashton s podtitulem Utajená obrazárna. Kniha je, stejně jako první díl, primárně určena menším čtenářům. Ale určitě si své čtenáře najde ve všech věkových kategoriích.


Po událostech během vánočního večírku v sídle rodu Ashtonů, upadli "Hrozní" u paní domu v ještě větší nemilost než dříve. Pečlivě naplánovanou zábavu dokázala jedna malá veverka změnit v urputný hon, při němž "vlčí děti" dokázali prakticky kompletně zničit celý starobylý dům, který se tak stal, jak říká lady Ashtonová, neobyvatelný.

Obyvatelstvo sídla se tak po dobu oprav přemisťuje do hlavního města Spojeného království, do Londýna. Města, kde na nezbedné děti a jejich vychovatelku Penelopu čeká spousta dobrodružství, ale i nástrah, o kterých zatím neví nic. Nečekané události, do kterých se Penelopa s dětmi přimotá, tak dávají nahlédnout do tajemné minulosti dětí, ale i jejich vychovatelky. Otázkou ovšem zůstává, co skrývá záhadná obrazárna, o které se mluví v podivném průvodci, který Penelopa dostala.



Autorka opět vypráví jemný příběh, který dokáže malé čtenáře zaujmout a díky kterému se i něco přiučí. V postavě vychovatelky Penelopy tak děti získávají účitelku, která dokáže malé čtenáře něčemu přiučit a předat tak nenásilnou formou zajímavé informace, které se školáčkům neztratí. Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton jsou srovnávána s Řadou nešťastných příhod, obě tyto série mají navíc leccos společného. Stejně jako Lemony Snicket i Maryrose Woodová si nechává často otevřená vrátka v podobě nezodpovězených otázek, které zvídavému čtenáři jistě budou vrtat hlavou, a budou ho nutit nedočkavě vyhlížet další díl této skvělé série.

Utajená obrazárna je důstojným pokračováním prvního dílu. Stejně jako Tajemné vytí dokáže i druhý díl pobavit jak malé tak i odrostlejší čtenáře. Situace, které vznikají tentokrát při toulkách Londýnem dokáží dozajista nejen pobavit ale i poučit čtenáře mladšího věku, pro které je kniha primárně určena.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton: Utajená obrazárna můžete zakoupit například zde.


~~~~


Maryrose Woodová píše knihy pro čtenáře, kteří ještě nemohou řídit auto, ale rádi cestují ve své představivosti. Sama vyrůstala na divokém předměstí newyorské čtvrti Long Island a touha po dobrodružství ji nikdy neopustila. V sedmnácti jí učarovalo divadlo a od té doby hrála, režírovala, psala scénáře a vystupovala v kabaretech. Třikrát získala prestižní cenu Richarda Rodgerse za nejlepší scénář a kniha Tajemné vytí (2010) jí vynesla skvělé recenze v Booklist, Kirkus, SLJ a Publishers Weekly; časopisy Christian Science Monitor i Kirkus ji označily za nejlepší knihu pro děti roku 2010. Všechny díly trilogie Nepolepšitelné děti byly zařazeny na výběrový seznam titulů pro mládež, který každoročně sestavuje literární společnost Junior Library Guild.
Maryrose kromě psaní knih vyučuje scenáristiku a tvůrčí psaní, přednáší na školách a konferencích. Ve volném čase zahradničí, jezdí na kole a kajaku a také velmi ráda zkouší nejnovější vegetariánské recepty. Navštivte její stránky www.maryrosewood.com, její adresa na Twitteru je @Maryrose_Wood.


~~~~


Maryrose Woodová - Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton: Utajená obrazárna / PŘEKLAD: Jan Kozák / VYDAL: Jota / STRAN: 248 / ŽÁNR: pro mládež, fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 80%