Román, při jehož psaní se Charles Dickens inspiroval svým vlastním životem (jeho rodiče se ocitli ve vězení pro dlužníky a Dickens si musel jako malý chlapec vydělávat na živobytí), ukazuje životní pouť sirotka Davida Copperfielda. Během svého života potkává lidi bezohledné a kruté, jako je například jeho nevlastní otec , nebo ředitel sirotčince, kam je umístěn právě po roztržce s otcem. Potkává ale i dobrosrdečné lidi a i v nevlídném sirotčinci si najde přátele. Po neradostném dětství a nelehkém dospívání nakonec David nalezne štěstí.

~~~~

V době, kdy neustále vycházejí nové a nové knihy, se postupně na klasiku zapomíná a největší díla literatury se stávají pouze nutným zlem v podobě povinné četby. O to příjemnější je, když se některé nakladatelství začne klasickým dílům věnovat a snaží se je přiblížit i dnešním mladým čtenářům. Díky nakladatelství Omega ze máme další dílo, které by rozhodně nemělo zůstat zapomenuto.

Charles Dickens je jedním z nejvýznamnějších romanopisců své doby a literatury vůbec. Jeho díla patří dnes do zlatého fondu literatury a jeho romány ukazující svět takový jaký je bez jakýchkoliv příkras patří k tomu nejlepšímu co můžeme najít.

Příběh Davida Copperfielda je jistou paralelou s Dickensovým životem. Kdy sám pochází z nuzných poměrů a je již od útlého věku nucen si vydělávat na živobytí. Životní pouť sirotka Davida je plná emocí a ukazuje jací lidé opravdu jsou krutí a bezohlední. Naštěstí ovšem existují výjimky a tak se David po neradostném dětství přeci jen dočká trochu toho štěstí.

V mnoha ohledech nalezneme právě v tomto příběhu převyprávěn Dickensův životopis bez příkras, přesně takový jaký život je mnohdy nespravedlivý. Autor předkládá čtenářům příběh plný emocí, kdy se mnohdy přistihnete při obavách, vzteku, ale i nevěřícnosti jací někteří lidé dokáží být.

Zajímavé je rozložení jednotlivých postav a jejich vývoj. Mimo jiné i zde Dickens čerpal ze svého života, kdy postava Wilkinse Micawbera je inspirována jeho vlastním otcem. I díky inspiraci svým životem, který vždy nebyl úplně radostný, dostávají Dickensovy knihy neopakovatelnou atmosféru, které může dosáhnout pouze někdo, kdo si na vlastní kůži prošel podobným osudem.

Kniha, která dokáže pohnout srdcem každého čtenáře, by neměla chybět v žádné knihovničce. Protože právě Davidův osud ukazuje jací lidé opravdu jsou a na to by neměl zapomenout nikdo z nás.

Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství Omega
Knihu David Copperfield můžete zakoupit například zde.

~~~~

Charles Dickens - Anglický kriticko-realistický spisovatel, publicista a novinář Charles Dickens se narodil roku 1812. Je nejvýznamnějším a nejpopulárnějším představitelem viktoriánského románu. Z nuzných poměrů se vypracoval na opravdovou hvězdu literárního nebe a to jen svou houževnatostí a vytrvalostí.

Svou literární dráhu zahájil drobnými časopiseckými črty a povídkami pod pseudonymem Boz, v nichž zachycoval londýnské prostředí a postavy i z nižších společenských vrstev. Kritiku veřejných institucí a sociálních poměrů zmírňoval láskyplným humorem. Měl sklon k senzačním a kriminálním motivům. Byl mistrem dějových zápletek, výstižných osobních charakteristik a usiloval i o citovou působivost.

Roku 1837 začal vycházet román Oliver Twist, jehož námětem je autorovo celoživotní téma – tragický osud chudých dětí. Tento román se vyznačuje kritickým pohledem na soudobé instituce a silným sociálním soucítěním.

Charles Dickens zemřel v létě roku 1870 u Chathamu na mozkovou mrtvici, jako mimořádná a ctěná osobnost. Po jednomyslném přání národa byl slavně pochován ve Westminsterském chrámě.

~~~~


Charles Dickens - David Copperfield PŘEKLAD: E. a E. Tilschovi  VYDAL: Omega / STRAN: 256 / ŽÁNR: světová literatura - klasické romány



MOJE HODNOCENÍ: 80%