Tak tu máme další film podle knihy. Když sem hledal námět do dnešní rubriky, úplnou náhodou jsem narazil na film, který vychází z jedné z mých nejoblíbenějších knih Egypťan Sinuhet.
Pravda film není zrovna nejnovější ale to by mu nemělo ubírat na kvalitě. Každopádně si myslím, že málokdo vůbec ví, že něco takového vůbec existuje :)



~~~~

Poslyšte příběh ze starověkého Egypta třináct století před Kristem. Příběh muže - někdejšího novorozence poslaného po Nilu v malé lodičce spletené z ptáčnických uzlů, jenž se stal ve své zemi slavným a vstoupil do dějin. Nikdo nebyl tak blízko bohům sni smrti, faraonově přízni ani jeho zatracení, jako Sinuhet. Jako lékař chtěl pomáhat výhradně chudým, láska k proradné Nefer ho stála vlastní čest i veškerý majetek a málem také život. Slyšte životní příběh tohoto neobyčejného muže.





~~~~




Český název: Egypťan
Originální název: The Egyptian
Natočeno: 1954
Režie: Michael Curtiz
Předloha: Mika Waltari
Hrají: Jean Simmons, Victor Mature, Gene Tierney, Michael Wilding, Bella Darvi, Peter Ustinov,Edmund Purdom, Judith Evelyn, Henry Daniell, John Carradine, Bruno VeSota, George Melford,Mike Mazurki, Don Blackman, Tommy Rettig
Délka: 139 minut
Žánr: historický / drama






~~~~

Mika Toimi Waltari (19. září 1908 Helsinky – 26. srpna 1979 Helsinky) pocházel z rodiny luteránského pastora, jeho otec však zemřel, když bylo Mikovi 5 let. Začal studovat teologii, tu však nedokončil (během studií psal seminární práci o lásce pozemské a o lásce nebeské, což je motiv, který se objevuje v mnoha dalších dílech). Nakonec vystudoval filozofii, několik let pracoval jako žurnalista a záhy se začal věnovat spisovatelství. Do literatury vstoupil ve dvacátých letech jako básník a člen literární skupiny Tulenkantajat – Nositelé ohně (podle stejnojmenného sborníku, vydaného v roce 1925), jejíž se stal vůdčí osobností. Tato skupina se postavila proti dřívějšímu finskému tradicionalismu a propagovala orientaci na moderní evropské proudy.

Waltariho románový debut Velká iluze (1928) je v tomto smyslu románem programovým. Vrchol jeho předválečné tvorby pak představuje psychologický román z vesnického prostředí Cizinec přichází (1937, česky 1941).

V pozdější době se Waltariho doménou stává historická próza: definitivní uznání a světovou proslulost mu získal román Egypťan Sinuhet (1946, česky poprvé 1965), přeložený do několika desítek jazyků, avšak i ostatní historické romány a povídky se setkaly se značným čtenářským ohlasem.