Ve světě, v němž lidskou civilizaci nahradily hordy krvežíznivých zombií, existuje jen jeden cíl – přežít. Ve druhém díle trilogie Jaye Bonansingy ze světa Živých mrtvých se dále odvíjí příběh Guvernéra a jeho boje proti chaosu, v němž podle něj účel světí jakékoliv prostředky a řád musí být nastolen za každou cenu. Přežít ovšem chce i Lilly Caulová, které se Guvernérovy metody ani trochu nezamlouvají. A své k tomu chtějí říct chodící mrtvoly, kterým jde o jediné – ukojit neukojitelný hlad. Místem jejich sporu je malé opevněné městečko v Georgii, kdysi známé jako Woodbury, a jeho výsledek je všechny změní navždy.

~~~~

Robert Kirkman opět útočí na české fanoušky oživlých mrtvol. Po nové sérii úspěšného seriálu a pár dílech legendárního komiksu přišla řada i na knižní sérii vydávanou nakladatelstvím Baronet. Druhý díl postapo série přináší to co mají fanoušci nejraději, hordy mrtváků, kteří mají chuť kousek z vás ochutnat.

Robert Kirkman, duchovní otec Živých mrtvých, si opět přizval ke spolupráci Jaye Bonansingu a ve druhém dílu započaté série doplnili další střípky do skládačky tohoto fenoménu. Kdo se s mrtváky již setkal, jistě pro něj nebude neznámou, že každé zpracování, ať se jedná o původní komiks, seriál nebo právě knihu, jde svou vlastní cestou a vypráví příběh pokaždé z trochu jiného úhlu.


Cesta do Woodbury je druhý díl chystané trilogie. Kdo četl první díl bude možná malinko zklamán. Woodbury zdánlivě s prvním dílem nijak nesouvisí a jediným pojítkem mezi těmito dvěma díly, je právě postava Guvernéra. I když se s ním setkáváme v daleko menší míře, než v prvním díle. Hrdinka druhého dílu Lilly přichází do Woodbury se svými přáteli, ovšem stav jakým vede Guvernér město jí není ani trochu po chuti. Ovšem přes všechny spory, obyvatele městečka jedna věc spojuje, snaha přežít.

Zajímavé je sledovat vývoj jednotlivých postav, jelikož u kormidla opět sedí Kirkman nic neponechává náhodě a svého parťáka Bonansingu naviguje nebezpečnými vodami vztahů mezi postavami se zručností sobě vlastní. A právě psychologie postav je velkou výsadou Živých mrtvých. Kirkman za ta léta získal bohaté skutečnosti a dokáže vykreslit jednotlivé hrdiny do nejmenších detailů. Pokud vám některá postava poleze krkem, zkuste se zamyslet jestli to autor právě takhle nechtěl. Přeci jen situace ve které se hrdinové nacházejí není právě růžová.

Již od úvodních stránek na čtenáře čeká opravdová jízda, při které se rozhodně nudit nebudete. Při čtení si radši připravte brokovnici, nebo alespoň krumpáč, protože nemrtvých si užijeme do sytosti. A nikdy nevíte jestli nějaký mrtvák nezamíří i za vámi. Pro škarohlídy vzkazuji rozhodně se nejedná o nastavovanou kaši, jak by se mohlo zdát.

Pro fanoušky Kirkmanova univerza je Cesta do Woodbury nutností, která vám vyplní chybějící místa v mozaice Jak, Kde, Kdy, Proč, S kým a za kolik. Pro ty co Živí mrtví zatím minuli se jedná o příjemnou postapo. knížku, která zpříjemní odpoledne.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Cesta do Woodbury si můžete objednat například zde.

~~~~

Robert Kirkman je americký komiksový scenárista. Komiksy vytváří už od roku 2000, kdy spolu s kreslířem Tony Moorem začali na vlastní pěst pracovat na superhrdinské parodii Battle Pope. Kirkmana si brzy všimlo komiksové vydavatelství Image Comics a v roce 2003 mu svěřilo produkci nového komiksu Invincible. Kirkman brzy začal spolupracovat i s Marvelem a přispíval do takových komiksů jakoAvengers, Captain America, Fantastic Four, Spider-Man Unlimited aMarvel Zombies.
Nemrtvým Kirkman vděčí za svou dnešní popularitu, že není známý jen mezi komiksovými nadšenci - jeho nejúspěšnější komiks, který píše již od roku 2003, The Walking Dead (Živí mrtví), se totiž v roce 2010 dočkal úspěšného seriálového převedení a Kirkman sám napsal scénář k několika epizodám.
Je velkým fanouškem Spider-Mana, o čemž svědčí jméno jeho syna Peter Parker.


Jay Bonansinga je americký spisovatel, producent a režisér. Má diplom z filmové vědy a vyzkoušel si i režii dvou snímků, krátkometrážního City of Men a celovečerní komedie Stash, ke kterým rovnou napsal i scénáře. Především se ale specializuje na psanou tvorbu, v níž má široký záběr od krátkých povídek do různých magazínů přes thrillery (např. Perfect Victim, Twisted), béčkové horory (Oblivion, The Sleep Police), kvůli kterým ovšem spolupracoval i s průkopníkem zombie žánru Georgem Romerem, až po historické romány jako Pinkerton's War a především z našeho pohledu zajímavýSinking of the Eastland. Při potopení Eastlandu v roce 1915 bylo totiž z 844 obětí celkem 220 Čechů.
Ale byly to právě horory, které ho donesly do popředí moderní science fiction, protože kvůli nim se dal dohromady s Robertem Kirkmanem a zapojil se do světa Živých mrtvých.
V případě, že by nastala zombie apokalypsa, vybral by si jako zbraň pro sebeobranu nastřelovací pistoli, kterou používají hrdinové v jeho knize.


~~~~


R. Kirkman & J. Bonansinga - The Walking Dead - Živí mrtví - Cesta do Woodbury / PŘEKLAD: Dana Chodilová / VYDAL: Baronet / STRAN: 320 / ŽÁNR: horor, sci-fi, thriller



MOJE HODNOCENÍ: 80%