Kriminální inspektorka Louise Ricková z oddělení vražd kodaňské policie řeší případ mladé ženy, která se na schůzce stala obětí znásilnění. Louise si brzy uvědomí, že vyšetřování bude složitější, než si zpočátku myslela: oběť poznala násilníka na internetové seznamce, kde vystupoval pod falešnou identitou.


Louise začne zkoumat nevyřešené případy znásilnění a narazí na brutální útoky, které odpovídají profilu pachatele. Dochází však k nečekanému a tragickému vývoji situace: je nalezena mrtvá mladá žena a podobnosti jednotlivých případů jsou hrozivé. Chladnokrevný pachatel zneužívá stále rostoucího trendu seznamování online. Prestože se Louise podaří odhalit několik pseudonymů, pod nimiž muž vystupoval, všechny pokusy odkrýt jeho pravou identitu jsou bezúspěšné. Když se Louisina přítelkyně, novinářka Camilla Lindová, svěří, že i ona se schází s mužem, kterého poznala na internetu, Louise si uvědomí, že jediným způsobem, jak může dopadnout vraha, je jít na internet — a na schůzku.


~~~~


Severské detektivky se těší neutuchajícímu zájmu u českých čtenářů, a tak není divu že nakladatelství chrlí na pulty českých knihkupectví jedno jméno za druhým. Pro čtenáře pak není vůbec jednoduché se v té záplavě severských autorů vyznat. Jedním ze jmen, které jsou čtenářům více méně neznámé je i Sara Blædel.


Autorku, jenž je ve své domovině, Dánsku, ověnčena několika cenami a patří mezi nejoblíbenější autorky, si vzalo pod svá křídla nakladatelství Host, aby tak přineslo českým čtenářům dalšího autora tolik oblíbených severských detektivek. Sara se tak ocitá mezi mezi smetánkou severských autorů, jakými jsou Stieg Larsson, Lars Kepler nebo Jussi Adler Olsen.

Říkej mi princezno je první knihou Sary Blædel, kterou Host českým čtenářům přináší, ovšem ne první knihou, kterou autorka napsala. Ovšem díky této knize autorka vešla do podvědomí čtenářské veřejnosti a díky ní si vydobyla i oblibu u čtenářů, kteří jí již dvakrát zvolili za nejpopulárnější dánskou autorku. Kniha zapadá do série s kriminální inspektorkou Louise Rickovou a Říkej mi princezno je druhou knihou z této prozatím šestidílné série.

Kriminální inspektorka Louise Ricková, řeší brutální znásilnění mladé ženy, která se se svým ctitelem seznámila na internetové seznamce. Zprvu banální případ se mění díky médiím a novým skutečnostem na hon za fantomem, který jakoby neexistoval. O to vyšší naléhavost případ získá, když násilník udeří znovu, tentokrát ovšem jeho oběť takové štěstí nemá a svázaná umírá udušena vlastními zvratky.

Autorka do své knihy zapracovala problémy moderní doby. Na internetu si nemůžete být jistí vůbec ničím a už vůbec ne identitou osob, se kterými se stýkáte. O to aktuálnější tento problém je, protože ačkoliv se jedná o vymyšlený příběh, skrývá v sobě mnoho aktuálnosti a reality všedních dnů, která se může stát v dnešní přetechnizované době komukoliv z nás. Jaké následky toto může mít, pak ukazuje na příkladu znásilněných žen, které si své děsivé zkušenosti ponesou až do konce života.


Hlavní předností Sary Blædel je schopnost vykreslit postavy velmi věrohodně. Se všemi pocity, radostmi i trápeními. Psychologii postav tedy autorka zvládá na jedničku, na druhé straně ovšem hlavní hrdinové ničím nevynikají a působí možná až moc civilně a obyčejně. V tomto se tedy Louise rozhodně takovému Harry Holeovi, nebo Anice Bengtzon nevyrovná. Což je rozhodně škoda.

Další věcí, která zamrzí je celková předvídatelnost příběhu. Ano Sara si dokázala pro čtenáře připravit pár překvapení, ale v globálu víme jakým směrem se děj bude ubírat i jaké bude rozuzlení. Zkušeného čtenáře severských detektivek tedy rozhodně ničím nepřekvapí. Přesto se jedná o velmi zajímavý příběh s ještě zajímavější zápletkou, která dokáže zaujmout nejednoho milovníka detektivek.

Přes všechny klady a zápory není Říkej mi princezno špatná kniha, ale rozhodně se nejedná o bombu, která by vás nějak zvlášť ohromila. Spíše se jedná o příjemné oddychové čtení na ukrácení dlouhé chvíle. Uvidíme jak si autorka poradí s potencionálem hlavní hrdinky v další knize, protože místo pro zlepšení tu samozřejmě vždy je. Navíc v těchto dnech vychází pokračování této kriminální série, s podtitulem Jen jeden život.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Říkej mi princezno si můžete objednat například na jejich stránkách zde.

~~~~

Sara Blædelová (nar. 1964) pracovala jako novinářka a ředitelka televizních programů v dánské televizi. Je autorkou několika nebeletristických knih. V roce 1993 založila vlastní nakladatelství Sara B, specializované na detektivky. Roku 2004 vydala svůj první román Zelený prach, který získal cenu Dánské akademie kriminálního románu za debut. Věhlas si vydobyla románem Říkej mi Princezno (2005; česky Host 2013), který je její první knihou přeloženou do češtiny. Kromě toho je autorkou dalších čtyř románů. Hrdinkou všech šesti knih je inspektorka Louise Ricková. Sara Blædelová byla veřejností dvakrát zvolena nejpopulárnější dánskou autorkou.


~~~~


Sara Blædel - Říkej mi princezno / PŘELOŽIL: Miroslava Gajzlerová VYDAL: HOST / STRAN: 296 / ŽÁNR: severská krimi



MOJE HODNOCENÍ: 75%