Děj Kingova prvního románu se odehrává mezi americkými teenagery. Hlavní hrdinka je nešťastná, neatraktivní dívka, pronásledovaná svými vrstevníky a tyranizovaná matkou, náboženskou fanatičkou. Carrie v sobě neočekávaně odhaluje paranormální schopnosti a malé, klidné městečko Chamberlain se stává jevištěm děsivých událostí.




~~~~

Jak lépe začít svojí spisovatelskou kariéru než temným příběhem, ve kterém potečou potoky krve. Stephen King, mistr žánru hororu přinesl čtenářům ve svém prvním vydaném románu opravdu zajímavou podívanou, při které vám bude tuhnout krev v žilách.


Stephen King, jeden z nejprodávanějších a nejplodnějších amerických autorů má ve svém repertoáru několik desítek titulů, mezi které patří perly jako Zelená míle, To, nebo právě jeho debutová kniha Carrie. King je právoplatně označován za krále hororu a každá jeho další kniha přináší dávku napětí, kterou jeho fanoušci milují.

Carrie je  často označovaná za úplně první Kingovu knihu. Pravdou ovšem je, že Carrie je ve skutečnosti pouze první jeho vydanou knihou. Carrie je nešťastná a utlačovaná dívka, která se protlouká svým dospíváním jak se dá. Ve škole čelí častým posměškům od spolužaček, které vygradují  ve chvíli, kdy Carrie dostane svou první periodu a její spolužačky se rozhodnou jí pomoci po  svém, zahází ji s vlnou posměšků menstruačními potřebami.

Ani doma si Carrie neužije moc klidu a míru, posměšky spolužáků, zde nahrazuje šikana její nábožensky vyšinuté matky. Není proto divu, že z ní Carrie začíná tak trochu šílet. Je  pravdou, že již od dětství se kolem ní dějí zvláštní věci. Ovšem, právě její přerod v ženu, uvolní její veškeré telekinetické schopnosti a dává Carrie možnost odplaty.


King se již ve své první knize zaobírá nadpřirozenými jevy. V tomto případě se jedná o telekinezi a díky ní se čtenářům dostává do ruky mrazivý příběh, který v lecčems připomíná známou pohádku o Popelce. Stejně jako Popelka je i Carrie ta ustrkovaná, které štěstí nepřeje, až do chvíle kdy "přijde" princ na bílém koni a veme ji na maturitní ples.. Na rozdíl od Popelky nemůžeme od Kinga čekat žádný happy end ve stylu "Žili spolu šťastně až do smrti".

Jedinečný Kingův vypravěčský styl se projevuje již v této knize. Příběh je netypicky vyprávěn útržkovitě a prokládán různými články a citacemi z knih, které příběhu dodávají opravdu netypický nádech. O jedinečnosti knihy hovoří i nespočet vydání kterého se Carrie dočkala. Jen u nás právě vychází v třetím vydání, tentokrát s novou filmovou obálkou, která ladí s právě natočeným filmem.



Každý fanoušek Kingovi tvorby má dozajista již Carrie doma. Pro vás ostatní, kterým se mistr hororu zatím vyhýbal, je Carrie rozhodně zajímavou možností, jak nahlédnout do Kingova universa. Pro ty co nové zpracování Carrie, již v kině viděli, by se rozhodně dalo přečtení knihy jen a jen doporučit, protože rozhodně se dovíte daleko více než ve filmu ;)



Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství BETA - Pavel Dobrovský za recenzní výtisk. Knihu Carrie si můžete objednat například zde.

~~~~

Stephen Edwin King (* 21. září 1947, Portland, Maine) je americký spisovatel hororů, jeden z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti. Řada jeho knih a povídek byla zfilmována. Mezi jeho slavná díla patří knihy Carrie, To, Mrtvá zóna a série Temná věž, ve filmovém zpracování prosluly především na jeho dílech postavené snímky Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle.





~~~~


Stephen King - Carrie / PŘELOŽIL: Ivan Němeček VYDAL: BETA - Pavel Dobrovský / STRAN: 174 / ŽÁNR: horror



MOJE HODNOCENÍ: 85%