Píše se rok 1973 a jsme v zábavním parku na malém městě v Severní Karolíně. Devin Jones, vysokoškolák s literárními ambicemi a čerstvě zlomeným srdcem, se rozhodne pracovat přes léto u kolotočů. Najde si mezi světskými nové přátele, kteří ho nakonec přijmou mezi sebe, zachrání jednomu děvčeti život, spřátelí se s umírajícím chlapcem a zamiluje se do jeho krásné matky. První polovina příběhu je milá a nostalgická, ale už zde se jako spodní proud táhnou zlověstná znamení. Devin se dozví nejen to, jak se obsluhuje kolotoč, ale i to, že ve Strašidelném zámku byla před čtyřmi lety zavražděna dívka, jejíž vrah nebyl dopaden a dívčin duch se lunaparkem stále potuluje

~~~~

Kdo z nás by si nevzpomněl na dětská léta, kdy jsme se celý nedočkaví a plní očekávání těšili, až přijede pouť a my si budeme moci užít tu obrovskou spoustu atrakcí, které nás svými světýlky lákaly k vyzkoušení. Na tuto notu hraje i Stephen King, který se vrací ve své nejnovější knize do let minulých, kdy zábavní parky byly tou pravou zábavou pro celou rodinu.

Král hororu se vrací ve své ryzí podobě, stará dobrá duchařina, to a mnohem víc hlásají titulky recenzí v Kingově domovině ve Spojených státech. Stephen King má mnoho podob. V jeho knihách čtenáři najdou vše po čem touží a mnohdy něco navíc. Ovšem největší oblibu si autor získal svými duchařskými příběhy, ve kterých čtenáře dokáže děsit tak, že by se v něm krve nedořezal. A právě v jeho nejnovější knize najdeme od všeho trochu. Kolotoče, horské dráhy, dům hrůzy a hořkosladký příběh, který zasáhne nejednoho čtenáře, právě takový je Lunapark.

V nejnovější Kingově knize se vracíme do roku 1973. Devin Jones, vysokoškolák s literárním střevem se vzpamatovává z neopětované lásky a osud zavane jeho zlomené srdce do malého městečka v Severní Karolíně, kterému vévodí zábavní park. Jonesy se rozhodne strávit léto u kolotočů, jako pomocná síla a získat trochu peněz pro nový školní rok. To ovšem netuší co mu nadcházející léto mezi kolotoči a domem hrůzy přinese.

Poslední dobou je čím dál více patrné, že se King velmi rád vrací do dob, kdy výdobytků moderní techniky, nebylo tolik jako dnes a do dob kdy generace květinových dětí měla na růžích ustláno. Ani Lunapark v tomto ohledu není jiný, rozhodně to ovšem není vůbec na škodu. Léta dávno minulá Kingovi prostě svědčí a trocha té nostalgie přeci nikomu ještě neublížila. 

Byť zahraniční titulky hlásají, že si duchů užijeme dosytosti, přeci jen Lunapark není klasickým hororem v právem slova smyslu. Jedná se spíše o psychologický thriller, který nám k závěru trochu víc potemní a maličko přivoní k nadpřirozenu. Kombinaci, která se čte jedním dechem, autor zvládl s nonšalantností a lehkostí sobě vlastní.

Nostalgický pohled na Ameriku a její zábavní parky, může mnohým čtenářům připomenout legendární muzikál Pomáda, kdy si mládež užívala své mládí plnými doušky. Ovšem i přes bezstarostný život, každý z nás v sobě skrývá svou stinnou stránku a nese si sebou své běsy. A v Lunaparku tomu není jinak, stejně jako v běžném životě, i v zábavním parku zažívá osazenstvo své vzestupy a pády, ze kterých nezbývá nic jiného než se oklepat a jít dál.

Autor si ani tentokrát neodpustil trochou kritiky. Pozornému čtenáři neunikne povzdechnutí, právě nad stavem zábavních parků v Americe, kdy malé "rodinné" parky postupně mizí z mapy aby je nahradily neosobní molochy v čele s Disneylandem a jím podobných. A tak se hrdinové Lunaparku vrhají do práce s plnou vervou a dávají parku celé své srdce i když tuší, že jeho dny jsou sečteny.


Kdo se s Kingem již setkal, rozhodně uzná, že jeho knihy patří mezi bestsellery po právu. S Lunaparkem to nebude jiné. Král se vrátil a předložil čtenářům knihu, která i za dlouhých zimních večerů připomene prosluněné dny a vzpomínky na chvíle strávené u kolotočů.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství BETA - Pavel Dobrovský za recenzní výtisk. Knihu Lunapark si můžete objednat například zde.

~~~~

Stephen Edwin King (* 21. září 1947, Portland, Maine) je americký spisovatel hororů, jeden z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti. Řada jeho knih a povídek byla zfilmována. Mezi jeho slavná díla patří knihy Carrie, To, Mrtvá zóna a série Temná věž, ve filmovém zpracování prosluly především na jeho dílech postavené snímky Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle.





~~~~


Stephen King - Lunapark / PŘELOŽIL: Linda Bartošková VYDAL: BETA - Pavel Dobrovský / STRAN: 204 / ŽÁNR: horror



MOJE HODNOCENÍ: 85%