Co kdyby Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale jen usnul? A co kdyby se probudil roku 2011? Jak by se asi tvářil a našel by v našem světě spojence, kteří by ho podpořili? Od těchto otázek se odvíjí román německého spisovatele Timura Vermese nazvaný Er ist wieder da.
Román, který okupuje přední místa německých literárních žebříčků. Prodalo se ho zatím milion výtisků a skoro sto tisíc kusů ve formě audioknihy. Satirický příběh se překládá do pětatřiceti jazyků včetně angličtiny, španělštiny, francouzštiny a češtiny.

~~~~

Co kdyby Adolf Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale pouze si hodil na víc než šedesát let šlofíka a znovu se probral v roce 2011 uprostřed Berlína, kdy světem zmítá ekonomická krize? Jak by to mohlo vypadat a jestli by měl vůbec Vůdce šanci přežít, ukazuje Timur Vermes ve své nejnovější knize Už je tady zas. 

Timur Vermes, německý novinář a spisovatel. Jméno tohoto autora českému čtenáři moc nepoví, u nás naprosto neznámý, ovšem u našich západních sousedů trhá jeho kniha Er ist wieder da veškeré rekordy. Více než milion prodaných výtisků a práva na překlad do více než 35 jazyků, i tyto čísla jsou vizitkou pro knihu, která právě vychází i v českém překladu.

Jak se zdá, tak ani po více než šedesáti letech od své smrti neztrácí jméno Adolfa Hitlera na své atraktivitě. Ono není se co divit. Asi těžko se v moderní historii ještě někdy setkáme s někým, kdo dokáže ovlivnit takový počet lidských životů, jako právě Hitler. Tedy, alespoň můžeme doufat. O nacistickém Vůdci vycházejí každoročně desítky knih, ovšem Už je tady zas je ve všech ohledech jiná než ostatní knihy, které se zabývají touto osobností dějin.

Adolf Hitler se ve své nacistické uniformě probouzí, naprosto opuštěný a páchnoucí jak kanystr s benzínem, uprostřed Berlína. Zpočátku mírně vyvedený z míry přichází na to, že Berlín není zničený od amerických bomb, ani že se ulicemi neprohánějí rudoarmějci. Počáteční optimismus, ale rychle vyprchá když zjistí, že je rok 2011. Jak to, že je naživu a navíc vůbec nezestárl? Kdo ví. Co je ale neodpustitelné je to, že Německo nevyhrálo válku, a co víc, Polsko stále existuje!! I z těchto důvodů, se Hitler hodlá opět chopit moci a s využitím nejmodernější techniky, opět získat srdce svého milovaného národa.

Autorovi se podařilo vyšroubovat Hitlerův potenciál do netušených rozměrů. Samotná kniha je čtenářům předložena z pohledu samotného Vůdce. Kdy jeho myšlenky a názory v kontextu dnešní doby dokáží přinést neuvěřitelně vtipné momenty. Při kterých vám samotný “hrdina” přiroste k srdci a někteří si ho i oblíbí. Moderní svět očima člověka, který zamrzl v období Druhé světové války, je vskutku komický a tak není divu, že se kariéra říšského kancléře tentokrát ubírá pro něj netušenou cestou komika.

Hitler se opět pouští do ohnivých projevů a kritiky neutěšeného stavu politiky v Německu. Narozdíl od dob minulých, ho tentokrát lid bere, jako velmi podařeného imitátora sebe samého a pro všechny je ten co vypadá a mluví jako Hitler. Velmi skličující, když jste opravdu ten za koho vás považují, ale pravda je příliš neuvěřitelná na to, aby ji někdo bral vážně.

Humornými momenty, které vám vykouzlí úsměv na tváři, autor opravdu nešetří. Přes veškeré odlehčené pojetí se v knize ovšem skrývá i mnoho pravdy a kritiky nad stavem politiky v dnešním světě. O to děsivěji působí fakt, že se správnými lidmi za zády a trochou publicity to může člověk dotáhnout opravdu daleko. Pro příklad nemusíme chodit daleko. Stačí se zaměřit na českou politickou scénu, kdy naprosto neznámé subjekty najednou rozhodují o osudu republiky. A za vše může nespokojenost se stávajícím stavem věcí. Zdá se nemožné, aby se v dnešní době historie opakovala a moci se chopil někdo podobný Hitlerovi. Když se ale nad touto knihou zamyslíme více, už se to tak nemožné zdát nemusí. Nezbývá než doufat, že se tak nestane.


Už je tady zas je v mnoha ohledech výjimečná kniha. Přináší naprosto nový a neotřelý pohled na tyrana, který změnil tvář dnešního světa. Rozhodně se ovšem nejedná o jeho obranu nebo souhlas s jeho činy. Vermes se formou opravdu povedené satiry rozhodl poukázat na problémy dnešní doby a povolal si k tomu osobnost, která bude lákat čtenáře po celém světě, ještě dlouho dobu.


~~~~

Timur Vermes (* 1967, Norimberk) je německý novinář a spisovatel. Je synem Maďara, který uprchl z vlasti po nepokojích v roce 1956 a Němky. Po maturitě studoval v Erlangenu dějiny a politologii. Působil jako novinář například v mnichovských Abendzeitung nebo kolínském Expressu.

V roce 2007 začal psát jako ghostwriter - například Was vom Tode übrig bleibt. Svůj debutový román vydal v roce 2012 pod titulem Er ist wieder da - satiru o Hitlerovi, který se probudí v roce 2011 na jedné louce v Berlíně, začne vystupovat v různých TV-pořadech a získává opět oblibu. Po představení knihy na frankfurtském veletrhu se stal román bestsellerem.


~~~~


Timur Vermes - Už je tady zas / PŘELOŽIL: Michaela Škultéty VYDAL: Argo / STRAN: 368 / ŽÁNR: román, satira



MOJE HODNOCENÍ: 95%