Píše se rok 2045 a svět, utápějící se v energetické a ekonomické krizi, je velmi chmurným místem k životu. Není divu, že většina lidí utíká před realitou do uměle vytvořeného vesmíru videoherního systému OASIS, kde mohou zapomenout na běžné starosti, vytvořit si novou identitu a jejím prostřednictvím se pak pohybovat po tisícovkách virtuálních planet, pracovat, studovat, bavit se a prožívat své sny. Navíc se tam někde skrývá i dědictví po tvůrci této videohry, miliardáři Jamesi Hallidayovi, který před svou smrtí zanechal ve skrytých koutech OASIS několik klíčů, jež mají hráčům ukázat cestu k pokladu. Trvá však dlouhých pět let, než se středoškolákovi Wadu Wattsovi podaří objevit první z nich. A potom vypukne hotové peklo, protože zájemců o dědictví, které nálezci zajistí doživotní bohatství a obrovskou moc, je nespočet a v cestě za svým cílem se neštítí žádných prostředků. Když se pak soupeření přenese z virtuálního světa do toho skutečného, končí veškerá legrace — tady už jde o život.

~~~~

Se Sheldonem, Leonardem a jejich poťapanými přáteli se setkal snad už každý, z dnešní mladé generace. Právě tato čtveřice je tou nejdokonalejší ukázkou jak má vypadat takový geek. Ovšem víte co by byla jejich bible? Rozhodně Ready Player One, svatý grál všech pošahanců a nadšenců do technologií a starých her z osmdesátých let.

Ernest Cline bude pro drtivou většinu čtenářů naprosto neznámé jméno, přesto ho i u nás bude znát určitá skupina lidí - Geekové. Protože právě Ernest stojí za filmem Fanoušci, který se v mnoha státech stal fenoménem. A právě po tomto filmu se rozhodl, že svůj talent zaměří malinko jiným směrem. Jakým a jestli se mu to povedlo se můžeme přesvědčit sami v jeho debutové knize, jak jinak než z prostředí počítačových her a geeků, i když malinko jiným způsobem.

Píše se rok 2045 a život na Zemi není pro většinu lidí žádné peříčko. Svět blízké budoucnosti se zmítá energetickou krizí, kde elektřina a fosilní paliva jsou vzácnější než zlato, a kde jediným možným východiskem z této pochmurné reality je únik do virtuálu na síť OASIS. OASIS by se dal přirovnat ke klonu Matrixu a dnešních MMORPG, kde většina lidí tráví svůj čas, ale hlvaně život je tak nějak s OASIS snesitelnější.

James Halliday, tvůrce a duchovní otec OASIS, umírá. Jelikož neměl žádného dědice zůstává otázkou kdo převezme jeho impérium. I na toto ovšem jak se zdá Halliday myslel a zanechává po sobě zprávu, kde sděluje že dědiství získá ten, který splní tři úkoly, které se skrývají někde v OASIS.

Přestože se může zdát, že příběh není nikterak originální, opak může být pravdou. Ernestovi se podařilo úžasně propojit triviální příběh s úžasnými kulisami a nádechem digitální historie, při které nejeden pamětník starých automatovek, nebo her na Commodore 64 uroní slzu. A právě v tomto tkví kouzlo celé knihy. Úžasně čtivý příběh a vzpomínky na noci prosezené u PAC-MANa a podobných potvor.

Původně měla být kniha i zfilmována, práva koupily společnosti Warner Bros a De Line Pictures. Na scénáři se měl podílet i sám autor. Ovšem známe to jak to  poslední dobou chodí a tak se původní datum 2013 přesouvá zatím na neurčito. Což je jenom a jenom škoda, protože tato kniha by mohla být ve filmové podobě naprosto úžasná.

Ready player one je naprostou nutností pro fanoušky 80. let a hlavně starých videoherních klasik stylu GALAGA a spol. Byť je příběh vcelku jednoduchý a předvídatelný jedno se mu nedá upřít. A to že se budete královsky bavit a zhltnete knihu jedním dechem.


Tímto bych chtěl velmi poděkovat nakladatelství Jota za poskytnutí recenzní kopie. Knihu Ready player one můžete zakoupit například zde.

~~~~

Ernest Cline vystřídal v minulosti řadu povolání – živil se jako kuchař v bufetu, kuchal ryby, pracoval ve videopůjčovně pro náročné diváky i jako počítačový technik. Duší ho to ale vždycky táhlo jinam, a tak nakonec pustil všechny tyto slibné profesní dráhy k vodě, aby naplno vyjádřil svou lásku k popkultuře coby spisovatel a scenárista. Jeho film Fanboys z roku 2009 se, do značné míry k jeho vlastnímu překvapení, stal kultovním fenoménem. V současné době žije Ernie v Austinu v Texasu společně s manželkou, dcerou a velkou sbírkou klasických videoher. Ready Player One je jeho první román.

~~~~


Ernest Cline - Ready player one / PŘEKLAD: Naďa Funioková / VYDAL: Jota / STRAN: 512 / ŽÁNR: sci-fi



MOJE HODNOCENÍ: 90%