Timothy Ferriss přichází se svou dlouho připravovanou a napjatě očekávanou kuchařkou pro ty, kteří si kuchařky nikdy nekupují. Jeho přímočará cesta k cíli, známá již z předchozích bestsellerů Čtyřhodinový pracovní týden a Čtyřhodinové tělo vede v této vynalézavé knize přes všechny apekty života. Protože jak říká Tim, pokud se chcete naučit vařit, musíte se nejprve naučit učit se. Jakmile umíte tohle, můžete se naučit vařit, mluvit cizí řečí, hrát baketball, přežít v divočině… prostě stát se světovou třídou, v čem budete chtít. S Timem v roli šéfkuchaře projdete školou vaření, v níž se s každým receptem naučíte určitou dovednost, kterou následně využijete v dalším receptu. Množství tipů a triků z vás udělá vládce kuchyně, ale Ferriss, jak už má ve zvyku, se neomezuje jen na vaření doma. V části o divočině si uloví večeři, ve vědecké části pochopí molekulární kuchyni

~~~~

Magdalena Dobromila Rettigová by se možná obracela v hrobě, každopádně můžete zahodit všechny ty klasické nudné kuchařky, kterých se každému doma válí aspoň dva štosy. Přichází nejmoderněji pojatá kuchařka. Čínsky vás asi nenaučí, ale naleznete v ní i věci, které byste od kuchařky nečekali.

Čtenářům, kteří se zajímají o osobní rozvoj, jistě nebude jméno Timothy Ferriss neznámé. Ferriss získal obrovskou popularitu po vydání Čtyřhodinového pracovního týdne, který se mimo jiné vyšplhal na první místo v žebříčku listů New York Times, Wall Street Journal i BusinessWeek. Šéfkuchař je již třetí jeho knihou z takzvaného Čtyřhodinového cyklu.

Hned na začátku by se hodilo upozornit, že ke knize by měli přidávat zbrojní průkaz, protože svojí vahou přes dvě kila se jedná o pořádného macka, který při ohrožení dokáže nahradit i baseballovou pálku.

Pokud jste dosud s knihami Tima Ferrisse nepřišli do styku tak vězte, že na vás čeká daleko víc než obyčejná kuchařka. Vlastně když to vezmeme kolem a kolem, tak o vaření tu jde až v druhé řadě. Víte jak správě zabít a vykuchat srnu, hodit v basketu trojku, zavázat uzel, nebo se naučit cizí řečí za čtrnáct dní? Že ne? Tak právě pro vás je Čtyřhodinový šefkuchař. A mimochodem se taky naučíte něco málo uvařit.


Samozřejmě už jsou všechny tyto věci někde popsány, ale na co mít dvacet knížek, když to mohu mít v jedné? Samozřejmě, že za Ferrissovou popularitou stojí na jedné straně marketing a co si budeme povídat, zatraceně dobrý marketing. Ale na straně druhé je Tim skvělý vypravěč a učitel. Díky němu se tak naučíme si ulehčit práci, dělat věci s grácií opravdového šéfkuchaře, ale hlavně se zamyslíme nad sebou a svým životem a možná mu dáme i trochu jiný směr.

Z počátku může kniha působit vcelku chaoticky, hlavně díky neustálému odbíhání od vaření, ale za chvíli si zvyknete a budete se kochat Ferrissovou genialitou. Protože autor přesně ví kdy má co čtenářům naservírovat. Na několika stovkách stran tak pronikneme do všech zákoutí kuchyně a naučíme se různé zlepšováky a vychytávky, které nám zpříjemní život.



Čtyřhodinový šéfkuchař by měl být povinnou četbou pro všechny, které to v kuchyni nebaví. Tim nám na více než šesti set stranách ukazuje, že jídlo jídlo může být požitek a jeho příprava je stejně důležitá, jako klid při kterém si slavnostní oběd můžeme vychutnat. A přestože, kniha nenabídne něco, co bychom více méně neznali, ukáže nám, že zaběhnutý stereotyp jde dělat jinak, možná i lépe a jednodušeji.


Tímto bych chtěl velmi poděkovat nakladatelství Jan Melvil Publishing za poskytnutí recenzní kopie. Knihu Čtyřhodinový šéfkuchař můžete zakoupit například zde.

~~~~

Timothy Ferriss (1977) se narodil v USA, absolvoval zde neurovědy a východoasijská studia, nyní však střídavě bydlí na různých místech planety. Před vydáním Čtyřhodinového pracovního týdne byl Ferriss neznámou postavou. Když se pak jeho kniha vyšplhala na první místo v žebříčku listů New York Times, Wall Street Journal i BusinessWeek, autora katapultovala mezi americké celebrity.

Tim Ferriss nyní působí jako investor nových projektů, má podíl např. v Twitteru či Posterous, a přednáší na univerzitě v Princetonu. On sám o sobě říká, že je řadový podnikatel a ultraflákač. Je držitelem světového rekordu v tangu (v počtu otáček za minutu) a vítězem národního šampionátu v čínském kickboxu. Mluví šesti jazyky. V roce 2008 mu magazín Wired udělil cenu „Největší selfpromotér všech dob“ a za jeho manipulaci s lidským tělem jej označil za „Supermana ze Silicon Valley“. Časopis Fast Company jej zařadil mezi nejinovativnější obchodníky roku 2007.

Citovalo ho přes 100 mediálních zdrojů, včetně New York Times, The Economist, TIME, Forbes, Fortune, CNN a CBS, a jeho blog označil časopis Inc. za jeden z „19 blogů, které si musíte okamžitě dát do záložek.“ Pokud ze sebe zrovna nedělá pokusného králíka, hovoří Tim rád na fórech různých organizací, od Nike po Harvardskou školu veřejného zdraví.

~~~~


Timothy Ferriss - Čtyřhodinový šéfkuchař / PŘEKLAD: Petr Miklica / VYDAL: Jan Melvil Publishing / STRAN: 666 / ŽÁNR: Osobní rozvoj



MOJE HODNOCENÍ: 85%