Tři sourozenci Zámkovi přežili strašlivý vražedný útok ve vlastním domě, který stál život jejich otce. Ve chvíli, kdy si začínají znova dávat dohromady své životy, objeví malý Bóďa starý klíč s naprosto neuvěřitelnou schopností. Co myslíte, že by se stalo, kdybyste dokázali překonat vlastní strach, zvládnout jakoukoliv dovednost nebo naučit se jakémukoliv druhu umění tak jednoduše, jako kdybyste otočili klíčem v zámku? Možná by vás to stálo život, zvlášť kdyby se do toho vložil Kulišák, zapřisáhlý nepřítel rodiny Zámkových. 
Druhý díl série Zámku a klíče scenáristy Joe Hilla, doprovozený halucinogenními kresbami Gabriela Rodrigueze, ve vás zanechá nezapomenutelný zážitek.

~~~~

Dva roky čekali fanoušci prvního dílu na pokračování této oceňované série. Před vánoci se Comics Centrum rozhodlo udělat čtenářům radost a přineslo na trh druhý díl s podtitulem Hlavohrátky. Opravdoví fajnšmekři si navíc mohou Hlavohrátky pořídit v limitované edici, ke které dostaneme dva magické klíče z této série. Vyplatilo se vůbec tak dlouhé čekání a mají Hlavohrátky co nabídnout?


Stejně jako první díl má i Hlavohrátky na svědomí duo Joe Hill a Gabriel Rodriguez. Joe Hill je mimo jiné spisovatel, ale hlavně díky tomuto komiksu vystoupil ze stínu svého otce Stephena Kinga. Série Zámek a klíč je v domovské Americe velmi oblíbená. Hill za ní dokonce dostal cenu Willa Eisnera. Tato dvojice má navíc již celou sérii za sebou, před vánoci vyšel v USA závěrečný díl, v němž se s rodinou Zámkových již rozloučili. Kdy se tak stane i u nás je zatím ve hvězdách, vše hlavně záleží na prodejnosti již vydaných dílů.

Hlavohrátky začínají tam kde první díl končí. Ohrožení mladým sériovým vrahem je zažehnáno a sourozenci Zámkovi se snaží vrátit zpět do normálního života. I když u nich je pojem "normální" hodně relativní. Obzvlášť když v jejich okolí dochází k dalšímu záhadnému úmrtí. Navíc jako bonus maličký Bóďa nachází další tajuplný klíč, který otevírá nejtajnější zákoutí naší hlavy. Sériového vraha navíc vystřídá mnohem nebezpečnější protivník, a i když mohou být Zámkovi zatím relativně v klidu, jejich protivníci nespí.

Pokud se v prvním dílu autorská dvojice teprve rozjížděla, zde zařadila o hodně vyšší rychlost. Joe Hill znovu dokazuje, že je talent od přírody a jeho představivost nezná mezí. Vše navíc podpořené dokonalými kresbami od Rodrigueze dává dohromady neopakovatelný mix, který po právu aspiruje na nejlepší komiks loňského roku. Přes hodně velkou konkurenci najdeme v Hlavohrátkách NĚCO navíc. A tou je právě Hillova představivost, kterou pustil ze řetězu a přináší čtenářům velmi originální a neotřelé pokračování skvělého příběhu.


Právě ústřední motiv tohoto dílu musí zaujmout snad všechny čtenáře. No řekněte sami setkali jste se už někde s klíčem, který otevírá hlavy?? Zde samozřejmě nebudeme počítat otvírák na konzervy a podobné výdobytky civilizace, které způsobují větší či menší poškození osoby, která bude mít otevřenou hlavu. Co se týče celkového zpracování, o tom asi není potřeba moc mluvit, už je jakýmsi standardem, že komiksy od Comics Centra jsou na velmi vysoké úrovni a ani u Hlavohrátek tomu není jinak.

Zámek a klíč přináší, stejně jako například Goon, mezi komiksy něco nového a neotřelého a už jenom z toho důvodu by mu měli dát všichni komiksový nadšenci šanci, protože tato dvojice se již osvědčila a dá se říct, že je sázkou na jistotu. Teď už nezbývá než čekat a doufat, že Comics Centru nebude trvat další dva roky než přinesou další díl. Protože to čekání by bylo neúnosné. 


Tímto bych chtěl poděkovat Comics Centru za poskytnutí recenzního výtisku. Komiks Zámek a klíč 2: Hlavohrátky můžete objednat například zde.

~~~~

Joe Hill je americký spisovatel a autor komiksů. Narodil se 4. června 1972 v Hermonu, Maine. Nyní žije v Nové Anglii, což je oblast, kterou tvoří 6 států na severovýchodě USA, včetně Maine. Zatím vydal dva romány, Černá krabice a Rohy, a sbírku povídek 20th Century Ghosts. Je spoluatorem komiksové série Locke & Key. Jeho rodiči jsou Stephen a Tabitha Kingovi.

Joe Hillstrom King je druhým dítětem Stephena a Tabithy Kingových. Má dva sourozence, starší sestru Naomi Rachel a mladšího bratra Owena Phillipa. Všichni jsou si velmi podobní. Z rodiny se jediná Naomi se nevěnuje literatuře. Joe má se svou ženou Leanorou tři děti.

~~~~


Joe Hill - Zámek a klíč 2: Hlavohrátky / VYDAL: Comics Centrum / STRAN: 160 / ŽÁNR: komiks



MOJE HODNOCENÍ: 95%