Tak nějak se mi poslední dobou honí hlavou, co nás všechny vede k tomu založit si knižní blog. Protože celá komunita se neustále rozrůstá a vyznat se v záplavě všech blogů je takřka nemožné. Přiznám se, že i já osobně mám pouze pár favoritů na které se neustále vracím hledat inspiraci popřípadě se dozvědět něco nového. Ale to odbočuji, proč tedy? Podělit se o své pocity, poznatky ze čtení, získat nové přátele, nebo (ano bohužel někteří to dělají kvůli tomu) získat knihy zadarmo.

Když to vemu kolem a kolem, největší základnu blogerů najdeme mezi dospívajícími dívkami. A s tím souvisí samozřejmě i žánr, na který se zaměřují. Což upřímně řečeno pro chlapa jako jsem já kterému pomalu, ale jistě táhne na třicet není moc pěkné zjištění :D Občas si připadám, že už sem asi moc starý, ale co s tím se hold budu muset nějak poprat :)

Co se týče žánrů, řekl bych že se to pomalu ale jistě zlepšuje. Ale i tak na jeden blog kde najdeme "vyspělejší" literaturu připadá deset až patnáct dalších, které se věnují čistě young adult. Ano chápu baví vás to a máte to rádi, ale zkusili jste něco jiného? Za zkoušku nic nedáte a věřte mi, vím o čem mluvím dříve jsem četl čistě fantasy a sci-fi a v dnešní době je už tolik nevyhledávám vedou u mě detektivky a thrillery. A to všechno díky blogu, který mi rozšířil obzory ;) Zkuste to taky, třeba se budete divit :D

Velká škoda je, že většina blogů je jak se říká "na jedno brdo". Záplava podobných designů a témat ať na blogspotu nebo blogu.cz je všudypřítomná. Díky tomu se vlastně ani nedivím, že takové blogy zapadnou. Když se kouknu na své osobní favority všichni se něčím odlišují a je jedno jestli obsahem nebo vzhledem svých stránek. Díky tomu jsou zapamatovatelní a najdou si čtenáře, kteří se k nim budou rádi vracet. Zkuste se nad tím zamyslet a zauvažovat jestli není čas na změnu.

S tím souvisí i návštěvnost. Koukněte se na Knižní doupě, Laurdes, Knižní nekonečno a další zavedené blogy. Mají velkou návštěvnost a obrovskou fanouškovskou základnu. Ano jsou tu dlouho a jsou známý, ale přece musí být důvod proč mají stovky fanoušků a zbytek je počítá na desítky. Řeknete si, co ten do toho má co povídat, dělá to chvíli a už nám zde pouští svá moudra. Ano já vím, a samozřejmě vím, že je co zlepšovat :) To bude mimochodem vždy, ale pojďme se my menší blogy zamyslet co by se dalo zlepšit, aby ta naše blogosféra měla větší úroveň. Protože když se budeme víc snažit získáme víc možností spolupráce a uznání od nakladatelů, kteří nás budou brát s respektem a budou si vážit našich názorů.