Jorad spolu s Tyrygosou uniknou jen o vlásek smrti v Zemi duchů. Temná brána, kterou při zoufalém útěku překročili, je přivede na území plné krvelačných draků. Jorad ví, že ho jejich energie může uzdravit. Aby zjistil jak, musí se s jedním z nich setkat a získat si jeho přízeň. Pokud ho však předtím nerozsápou nebo ho nezajme rytíř smrti, který jim vládne.




~~~~

Warcraft byl a asi ještě dlouho dobu bude fenomén. Začalo to roku 1994, když vyšel úplně první díl této nesmrtelné hry. Postupem času, vycházeli další a další díly aby se nakonec tento fantastický svět dočkal i své online podoby, která uchvacuje miliony hráčů po celém světě již deset let. Není se co divit, že po úspěchu této hry jsme se dočkali i řady knih z tohoto světa a po knihách samozřejmě následují komiksy.

Stejně jako knižních sérií je i těch komiksových celá řada. Stačí se poohlédnout v zahraničí a nestačíte se divit. U nás je situace trochu chudší. Jednou ze sérií inspirovanou touto hrou je Hodina Stínů od TokyoPOP, kterou má na svědomí jeden z nejznámějších fantasy spisovatelů poslední doby Richard A. Knaak a dvorní kreslíř TokyoPOP Jae Hwan Kim. U nás si ji pod svá křídla vzalo nakladatelství Alpress.

Bohužel jak už to bývá ne vždy se podaří vše jak má. Zářným příkladem je právě TokyoPOP který zbankrotoval a z původně plánované trilogie Hodina stínů tak sešlo a vznikly pouze dva komiksy. První díl Dračí země nepřímo navazuje na Knaakovu veleúspěšnou trilogii Sluneční studna, která vyšla i u nás. Stejně jako Sluneční studna je i Dračí země vytvořena jako Manga, která ne všem čtenářům musí svým grafickým zpracováním vyhovovat, ale na druhou stranu má s Warcraftem hodně společného a tak nějak podtrhuje celý tento svět.

Bohužel co se týče celkového zpracování, které Alpress odvedl, tak to občas malinko drhne. To že občas nesedí překlad je bohužel zatím docela běžné, bohužel ani celková grafika ať lettering, nebo vkládání textů do bublin na tom není o moc lépe. Alpress si s tím mohl více vyhrát a použít alespoň více fontů, které podtrhují atmosféru to se zde neděje, čtenáři si tak musí vystačit se základem.

Dračí země rozhodně není špatný komiks, ovšem nijak nevystupuje z průměru. Hlavní zásluhu na tom rozhodně má i absence druhého a závěrečného dílu, který je pro fanoušky WoW docela zásadní a osvětluje některé naťuknuté věci i z jiných sérií, nebo samotné hry. Fanoušci tak mohou jedině doufat, že se nad nimi Alpress, nebo jiné nakladatelství smiluje a znovuvydá tuto zajímavou sérii, která potěší každého pořádného WoWkaře.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku. Komiks Hodina stínů - Dračí země můžete objednat například zde.

~~~~

Richard Alen Knaak se narodil 28. března 1961 v Chicagu, ale v současné době dělí svůj čas mez Chicago a Arkansas. Původně studoval chemii na University of Illinois v Champaign-Urbana. Později začal studovat rétoriku, ze které získal bakalaureát. Richard publikuje od roku 1987 a jeho díla byla přeložena do více než 12 jazyků. V současnosti se věnuje psaní fantasy sérií Diablo a Warcraft pro firmu Blizzard. jeho nejznámější díla ovšem patří do cyklu DragonLance, kde se proslavil svými Válkami minotaurů. V posledních letech zabrousil i ke psaní komiksů s ilustracemi ve stylu Mangy, které pro něj kreslí Jae-Hwan Kim.

~~~~


R. A. Knaak - WoW: Hodina stínů - Dračí země / VYDAL: Alpress / STRAN: 176 / ŽÁNR: komiks



MOJE HODNOCENÍ: 65%