Barbar Conan pocházel z hornaté a divoké Cimmerie. Již od mládí vynikal obrovskou silou a brzy se začal účastnit loupežných nájezdů na sousední státy. Během jednoho z nich padl do zajetí a tak začala jeho kariéra dobrodruha, který svým mečem dokázal rozvrátit trůny i těch nejmocnějších království. Postava odvážného Cimmeřana si okamžitě získala srdce čtenářů. Během svého života R. E. Howard napsal dvacet jedna conanovských příběhů, čtyři z nich ale vyšly až posmrtně. Jeho hrdina ovlivnil desítky fantasy autorů, kteří stále dopisují další a další kapitoly barbarské ságy.

~~~~



Robert Ervin Howard, autor barbarského bojovníka a později i krále cimmeřana Conana, ovlivnil nespočet autorů z celého světa. Ti jej i skoro osmdesát let po jeho smrti stále následují a i nadále rozvíjejí Howardův odkaz, v podobě nových dobrodružství neohroženého barbara Conana. Nakladatelství Omega navíc přináší Conanova dobrodružství v novém překladu od Petra Poláka a se stylovou obálkou, kterou obstaral Jiří Miňovský.


Howard byl americký autor, který spolu J.R.R. Tolkienem stojí za vznikem žánru fantasy, přesněji hlavně jeho subžánru sword and sorcery (meč a magie). Hlavně díky nim se tak čtenáři mohou těšit z epických fantasy ság plných magie, draků a velkolepých bitev. Již od mládí se zajímal o dráhu profesionálního spisovatele a svou první práci publikoval již v osmnácti letech. Jeho spisovatelská kariéra zasahovala do mnoha žánrů, ale největší slávu mu získaly až povídky o cimmeřanském barbaru Conanovi, vydávané ve slavném americkém magazínu Weird Tales.

Kromě barbara Conana vytvořil mnoho dalších postav, které se nesmazatelně zapsaly do podvědomí čtenářů. Za všechny tak můžeme jmenovat knihy o králi Kullovi, piktovi Bran Mak Mornovi a válečnici Rudé Sonje. Kromě prózy psal i poezii, která se však s příliš velkou odezvou, zejména ze strany nakladatelů, nesetkala.

Robert E. Howard napsal o Conanovi celkem 21 povídek, v češtině vyšly včetně jediného jeho románu Hodina draka. Po Howardově smrti vznikaly další povídky a knihy o Conanovi psané jinými autory, některé z nich vycházely přímo z jeho nedokončených rukopisů. Tento trend se nevyhnul ani našim autorům, mezi nejznámější můžeme jmenovat Juraje Červenáka, který má na kontě čtyři knihy z Conanova světa.

Vraťme se ale ke knize samotné. Nakladatelství Omega se rozhodlo přijít s novým překladem povídek, které vycházejí z anglického kompletu The Complete Chronicles Conan. Nový překlad se dle mého názoru povedl velmi dobře, a skvěle sekunduje daleko známějšímu Kantůrkovu překladu. Mnozí čtenáři tak ani nepoznají rozdíl mezi starým a novým překladem. Bohužel zamrzí gramatické chyby a překlepy, tato kniha by si rozhodně zasloužila daleko větší péči. Uvidíme jak tomu bude dálek, protože Omega nezůstane jen u jedné knihy, a tak se postupně můžeme těšit na všechny příběhy z Howardova pera.

Kniha začíná a nese název po kultovní povídce Meč s Fénixem, což je vůbec první povídka kde se objevuje postava Conana, zde již jako krále Aquilonie. Následuje dalších deset neméně známých povídek, které provádějí legendárního barbara různými nebezpečenstvími. Howardův styl je velmi osobitý a lehce rozpoznatelný, díky kterému dokáže strhnout nejednoho čtenáře. Vás náročnější ovšem musím upozornit, že u Conana nemůžete čekat nějaký hlubší psychologický rozbor a hloubání nad smyslem bytí. Přeci jen co bychom chtěli po hoře svalů že.

Přesto by Conan neměl uniknout žádnému fanouškovi fantasy, protože spolu s Tolkienem se řadí mezi povinnou četbu každého fantazáka. A kdo se s Conanem alespoň jednou nesetkal jakoby nebyl. Věrným fanouškům nezbývá než čekat, až Omega vydá další soubor povídek z Conanova světa Hyborie.


Tímto bych chtěl velmi poděkovat nakladatelství Omega za poskytnutí recenzní kopie. Knihu Conan: Meč s Fénixem můžete zakoupit například zde.

~~~~

Robert Ervin Howard (1906 – 1936) se narodil v Texasu. Již od dětství miloval literaturu, což nebylo na americkém Západě příliš obvyklé a vysloužilo mu to pověst knihomola. S tou bojoval svérázným způsobem - rozhodl se věnovat boxu, takže se mu brzy vrstevníci z pochopitelných důvodů přestali posmívat. První povídku publikoval v roce 1925 a záhy se stal velmi oblíbeným autorem. Psal westerny, horrory, dobrodružné příběhy a díky postavě barbara Conana založil souběžně s J. R. R. Tolkienem žánr hrdinské fantasy. Jeho literární činnost skončila náhle. Ve věku třiceti let spáchal sebevraždu.



~~~~



Robert E. Howard - Conan: Meč s Fénixem /  VYDAL: Nakladatelství Omega / STRAN: 392 / ŽÁNR: fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 80%