Jak velkému utrpení dokáže člověk čelit nebo vystavit jiné, než sám přestane být lidskou bytostí a změní se v netvora? Jak může zklamání ovlivnit duši, osud, život? Psychoterapeutka Sofia Zetterlundová léčí dva klienty s příznaky mnohočetné poruchy osobnosti, dětského vojáka ze Sierry Leone a ženu s hlubokými traumaty z minulosti. Nikdo jim nenaslouchá. Kromě Sofie… Komisařka Jeanette Kihlbergová vyšetřuje případ mrtvého chlapce, jehož tělo nese známky mučení. Nikdo ho nepostrádá. Kromě Jeanette… Temný severský psychothriller jen pro silné povahy. První díl trilogie, která oblétla a zasáhla doslova celý svět (vychází ve 35 zemích).


Severských detektivek najdeme na našem trhu opravdu požehnané množství. Tento žánr se vyznačuje ponurými příběhy s násilnou atmosférou, kterou umí podat nejlépe právě seveřané. Navíc začíná být opravdu složité najít příběh, který dokáže něčím šokovat a překvapit. Tentokrát se ovšem na pulty knihkupců chystá kousek, který dokázal šokovat celý tento žánr. Varování na obálce hlásá: Jen pro silné povahy. A věřte, že to není jenom marketingový tah.


Erik Axl Sund je pseudonymem dvou švédských autorů, Jerjera Erikssona a Hakana Sundquista. Tito dva autoři vypadají již svým vzezřením, na opravdu drsné chlapíky. A tak není divu, že i jejich prvotina Vraní dívka, která je úvodní částí trilogie Slabost Victorie Bergmanové, je opravdu drsné čtení pro pořádné chlapy. Jejich kniha způsobila v době vydání ve Švédsku pořádný rozruch, posbírala několik cen, ale také se našly kritické hlasy, které označovaly jejich dílo za příliš násilné.

Euromedia se nakonec rozhodla označit českou obálku červenou páskou s varováním: Jen pro silné povahy. Je pravda, že citlivějším jedincům může tato kniha připadat opravdu velmi násilná a krutá. Na druhou stranu je zde vše provedeno skvělým způsobem a právě všudypřítomné násilí dodává knize hloubku a opravdu temný nádech. I přesto, pokud vám Sněhulák, nebo Levhart od Jo Nesba přišel krutý, této knize se raději vyhněte velkým obloukem.

V centru Stockholmu je nalezeno tělo malého chlapce. První zvláštní věc je, že chlapeček je skoro dokonale mumifikovaný. Navíc nese známky těžkého týrání a při pitvě se zjišťuje , že chlapce kdosi dopoval silnými omamnými látkami, které používají zejména zubaři. Policie se snaží zjistit identitu chlapečka, avšak bezvýsledně. Nikdo ho nepohřešuje a nikomu nechybí, jakoby se vynořil kdo ví odkud. Bohužel toto je jenom začátek.

Autoři pro čtenáře připravili velmi silný příběh z pohledu dvou hlavních postav. Postupně se tak setkáváme s vyšetřovatelkou Jeanette Kihlbergovou a psychoterapeutkou Sofií Zetterlundovou. Jejich osudy se postupně proplétají a přinášejí opravdu zajímavé poznatky do případu.


Atmosféra knihy je opravdu velmi ponurá a již od samého počátku jsou čtenářům předkládány detaily a náznaky, kterými nás autoři drží v napětí a očekávání, od mrazivé historie, až po traumata hlavních hrdinek. Vraní dívka rozhodně není pro všechny čtenáře. Leccos již napovídá speciální cena, která ji byla udělena za "hypnoticky fascinující psychoanalýzu zpracovanou formou kriminálního románu. A právě na psychologii a analýzu jednání jednotlivých postav je zde kladen velký důraz.

Díky tomu se nejedná o právě jednoduché čtení, které umocňuje střídání jednotlivých postav, včetně takzvaných flashbacků, které jsou důležité, ale pro někoho, obzvláště ze začátku, mohou být matoucí. Autoři to čtenářům rozhodně nezjednodušují a právě psychologická složka spolu s násilím dávají velmi silný koktejl pro naši představivost.

Když pomineme počáteční lehkou zmatenost, než se v ději čtenáři zorientují, je tu ještě jeden problém, který může některým čtenářům vadit. A tím je velká otevřenost příběhu, který čtenáře nutí k přečtení dalšího dílu, protože bez něj je příběh naprosto neuzavřený a ve čtenářích vzbuzuje velké množství otázek.



Vraní dívka skutečně není jednoduché čtení a velké množství naturálně podaného násilí bude pro některé čtenáře skutečný problém. I proto upozornění na obálce. Pokud ovšem nepatříte mezi útlocitné jedince, dostanete ve Vraní dívce jedinečný temný příběh, plný napětí a pohledu do nitra každého z nás. Protože člověk je tvor lehce ovlivnitelný a často si neuvědomuje následky svého jednání.


Kniha vychází v nakladatelství Knižní klub
Objednávat můžete například zde.

Erik Axl Sund - Pod jménem ERIK AXL SUND se skrývá švédská autorská dvojice JERKER ERIKSSON (*1974) & HAKAN AXLANDER SUNDQUIST (*1965). Hakan je výtvarníkem, hudebníkem a zvukařem, Jerker producentem Hakanovy elektropunkové skupiny i love you baby!, s níž podnikli několik turné po Ukrajině, Rusku, Bělorusku a Polsku. Vraní dívka, úvodní část trilogie nazvané Slabost Victorie Bergmanové s podtitulem Vraždy a psychoterapie, je jejich literární prvotinou – knihou, jež se stala milníkem v žánru thrillerů. Švédská akademie autorů krimi udělila v roce 2012 sérii zvláštní cenu za „hypnoticky fascinující psychoanalýzu zpracovanou formou kriminálního románu“. Více o sérii na www.krakflickan.se.


Eric Axl Sund - Vraní dívka

SÉRIE: Slabost Victorie Bergmanové
VYDAL: Knižní klub
STRAN: 328
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: Krimi, psycho, thriller




MOJE HODNOCENÍ: 85%