Nejznámější hrdina posledních let, bezohledný dědek, terminátor poháněný samohonkou, člověk, který neodpustí mrtvému ani živému, se opět vrací. A tentokrát skutečně v plné síle! Tohle je Polsko viděné z perspektivy „vesničana od kosti“. Jde do toho opravdu ostře – mizí umělý chrup, kořalku chlastají zombie, ďábel nabízí partii pokeru… Tento Jed destiloval osobně mistr polské fantastiky Andrzej Pilipiuk a obsah alkoholu můžete počítat na stovky procent. Lék samozřejmě nemá atestaci SÚKL, o to účinnější však je včetně množství vedlejších účinků. Požíván v libovolném množství způsobuje silnou závislost. Vyvolává vidění, přeludy a záchvaty neovladatelného smíchu. Podávejte v libovolném množství i bez porady s lékařem, ovšem za jakékoli zdravotní postižení neručíme a pracovní omluvenky nevyplňujeme.


Nesmrtelný dědek, terminátor poháněný samohonkou a nejznámější amatérský exorcista celého Polska je zpět. Laser-Books přináší čtenářům již sedmý přídavek dobrodružství Jakuba Vandrovce a ani v tomto pokračování neztrácí Pilipiuk dech. Předkládá fanouškům další skvělou porci zábavy, na kterou si již čtenáři stačili zvyknout.

Andrzej Pilipiuk patří u nás mezi nejoblíbenější polské autory. Za svou popularitu vděčí především svým povídkovým sbírkám o amatérském exorcistovi Jakubu Vandrovcovi. Přesto má na svém kontě bezpočet jiných postav a příběhů. Za zmínku stojí i u nás vydaná trilogie Sestřenky, popřípadě předchozí vydaná kniha Upír z činžáku, který se ve své domovině dočkal již pokračování. Přesto, když se někoho zeptáte na tohoto autora vybaví se mu právě Vandrovec.

V roce 1996 vstoupil Andrzej Pilipiuk do fantastického žánru svou první povídkou Hiena. Navíc je o vůbec první publikované dobrodružství tohoto největšího a nejobávanějšího exorcisty-amatéra, pijana-profesionála a zapřísáhlého antikomunisty Jakuba Vandrovce. Od roku 1996 vzniklo již bezpočet povídek s tímto svérázným hrdinou a v tuto chvíli se čtenářům do rukou dostává v pořadí již sedmá povídková sbírka a doufejme, že ne zdaleka poslední.

Jakub Vandrovec se narodil někdy kolem roku 1900, kdy přesně, to ví asi jen Bůh, a nebo spíš Satan. Za svůj život toho zvládl již pěknou řádku, teď si již tento exorcista amatér užívá zasloužený důchod, zejména pak otevíráním hrobů, pálením samohonky a podpalování domů nepohodlných sousedů. To že své vymítačské schopnosti ještě tak úplně nepověsil na hřebík, se můžeme přesvědčit i v nejnovější knize Jed.

Kdo již někdy přišel do styku s Pilipiukovými knihami, bude i zde jako ryba ve vodě. Jeho nezaměnitelný humor se line všemi jeho povídkami a ukazuje tak Polsko z poněkud jiného pohledu. Jed stejně jako předchozí knihy obsahuje několik kratších, či delších povídek. Byť se jedná o jednotlivé příběhy, které spolu zdánlivě nesouvisejí, dávají dohromady i s předchozími knihami jedinečný celek a obraz Jakubova života plného neuvěřitelných příhod.

Vandrovec se již střetl s řadou neuvěřitelných protivníků, namátkou můžeme zmínit mimozemšťany, egyptské božstvo, Stalina s Leninem a spoustu dalších zajímavých živlů. Zapomenout nesmíme ani na Vandrovcovi úhlavní nepřátele zrádný rok Bardaků, se kterým soupeří již po mnoho generací a ani v nejnovější povídkové sbírce nejsou opomenuti. K nim můžeme připočíst souboj s duchem, či Wawelským drakem a již z tohoto výčtu je jasné, že čtenáři mají o zábavu postaráno.

Pilipiuk ani ve své poslední knize nezklamal a i když nepřináší v zásadě nic nového, přináší čtenářům ohromnou porci elegantního násilí prolitého hektolitry doma vypálené samohonky, která je zárukou skvělé zábavy. Milovníci Vandrovce jistě jásají a již teď nedočkavě vyhlížejí další dobrodružství tohoto polského terminátora poháněného smradem z ponožek a domácí samohonkou takové síly, že by se i čistý líh zastyděl.


Kniha vychází v nakladatelství Laser-Books
Objednávat můžete například zde.

Andrzej Pilipiuk se narodil 20. března 1974 na poněkud záhadném místě. Jeho kořeny sahají do Vojslavic v okrese Chelmském, kam také často situuje děj svých příběhů popisující tamní folklór a kolorit. Proslul hlavně dílem popisujícím život Jakuba Vandrovce, mezi jeho další práce patří novela „Sestřenice" za níž dostal v roce 2003 cenu Janusze Zajdela (ekvivalent české Ceny Karla Čapka), která se dočkala i pokračování.





Andrzej Pilipiuk - Jed

PŘEKLAD: Pavel Weigel
SÉRIE: Kroniky Jakuba Vandrovce
VYDAL: Laser-Books
STRAN: 304
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: Fantasy, humor



MOJE HODNOCENÍ: 85%