V zemi zvané Gored žijí již po desetiletí lidé a draci v míru. Po tajemné smrti lidského prince je však příměří ohroženo. Podaří se Serafíně, která před světem skrývá své životní tajemství, odhalit skutečného vraha? Budoucnost draků je v sázce a v Goredu již není pro nikoho bezpečno.





Příběhy o dracích odvaze a spravedlnosti nepřestanou čtenáře,především ty mladší, přitahovat asi nikdy. Knih s tímto tématem můžeme najít celou řadu, ovšem jen málokterá se dokázala vrýt do podvědomí jako Eragon. A právě zde přichází Serafína, která slibuje dračí příběh jako žádný jiný. Jaká ovšem prvotina Rachel Hartman opravdu je?

Rachel Hartman je další ze zástupu amerických autorů, které to ke psaní táhne již delší dobu. Krásným příkladem je pak její bakalářská práce - Paradox a parodie v Donu Quijotovi a Lúkianových satirách, přesto však  ve studiích dále nepokračovala a raději se začala věnovat kreslení komiksů. Dnes však žije ve Vancouveru a plně se věnuje psaní.

Serafína nás zavádí do světa, ve kterém existuje křehký mír mezi lidmi a draky. Nebylo tomu tak vždy, mnoho krvavých bitev muselo být vybojováno, než vznikla Smlouva, která udržuje mír. Přesto stačí málo a může být vše ztraceno, náhlá smrt lidského prince tomu opravdu nijak nepřispívá..

Pokud očekáváte klasický příběh s draky, rovnou můžete tuto knihu přeskočit, ale musím vás upozornit, že by to byla škoda. Na rozdíl od Eragona a podobných zde na sebe draci mohou brát lidskou podobu, i když co se týče Smlouvy tak musí v této podobě zůstat. Přes změnu podoby dokáží ostatní draky vycítit a tak je velmi složité se pro ně skrýt. Přesto, nebo právě proto existuje pár vyjímek, díky kterým vznikli tak zvaní kříženci, mezi které patří i Serafina.

Autorka vytvořila jedinečný svět propracovaný do nejmenších detailů, včetně jeho historie a velmi originálního ztvárnění draků, které je opravdu jedinečné. Pro někoho může být zpočátku trochu složité se vyznat ve velkém množství postav, kterými nás autorka zásobuje. Postupem času se však vše uklidní a čtenáři si mohou naplno vychutnat jedinečný příběh.

Přes veškerá pozitiva lze Serafínu doporučit spíše mladším čtenářům. Těm odrostlejším, kteří jsou zvyklý na více krve, napětí a akce může tato kniha přeci jen připadat více nudná. Protože Serafína má blíže k pohádce než Hře o trůny, přesto si rozhodně zaslouží vaši pozornost, protože jedinečný svět a originální postavy dokáží nadchnout nejednoho čtenáře.



Kniha vychází v nakladatelství Fragment.
Objednávat můžete například zde.

Rachel Hartmanová se narodila v Kentucky, žila však na řadě různých míst včetně Chicaga, Filadelfie, St. Louis, Anglie a Japonska. Má bakalářský titul z literární komparatistiky, myslí si ale, že by měla mít spíš titul z literární srandistiky, protože její bakalářská práce se jmenovala "Paradox a parodie v Donu Quijotovi a Lúkianových satirách". Ve vysokoškolském studiu dále nepokračovala a raději šla kreslit komiksy. Nyní žije ve Vancouveru se svou rodinou, chrtem a také mluvící žábou a mlokem (kteří bojují proti zombiím – vážně. Na americkém středozápadě je zombií spousta). Její webovou stránku najdete na adrese www.rachelhartmanbooks.com.


Rachel Hartman - Serafína: Příběh draků

PŘEKLAD: Drahomíra Michnová
VYDAL: Fragment  
STRAN: 352
ŽÁNR: Fantasy




MOJE HODNOCENÍ: 75%