Tak a máme tady další rozhovor. Tentokrát to není nikdo jiný než jedna z legend české fantastiky, Jiří Walker Procházka. Člověk, který toho udělal pro české fantasy opravdu hodně a ještě hodně udělá...
Kdo občas sleduje Facebook možná narazil na jeho nejnovější počin - audio vydavatelství. A nebyl by to JWP kdyby se nerozhodl převádět do audia české fantasy, takže dámy a pánové máme se na co těšit. Každopádně co pro fanoušky Jirka chystá se dočtete taky v rozhovoru níže :)



1. Asi každý fanoušek české fantastiky se setkal nějakým způsobem s pojmem Agent JFK, kde se vůbec tento nápad zrodil, že jste se s Mirkem Žambochem rozhodli pustit do takového projektu?

Ten prvotní nápad vznikl v restauraci u Kruhu v létě roku 2004, tedy rok poté, kdy jsme oba s Mirkem napsali každý jeden díl do tehdy modifikované „počeštěné“ série Mark Stone. A Mirek prostě po jednom z mnoha kalíšků vína pronesl: „A proč si nenapíšeme vlastní řadu?“

Ještě ten večer vznikl nápad s Agenturou. Během dalších tvůrčích hroznových a sladových koktejlů (ty druhé vypadají jako zrzavá voda s chmelem, nahoře s hořkou bílou pěnou) jsme nadefinovali hlavního hrdinu. A pak jsme celý rok plánovali a psali a kreslili a utvářeli hlavní dějovou linii, vedlejší linie, kladné a záporné postavy, výběr autorů a autorek (!), vznikla i myšlenka oslovovat lidi, kteří dosud psali jen do soutěží a časopisů. 
Definitivní dohoda i samotný start psaní současně prvních dvou dílů, to se dohodlo na křtu Tváře budoucnosti na začátku roku 2005. Na podzim už vyšly první dva díly, Mirkův Pašerák a můj Není krve bez ohně. 

2. V roce 2012 prodělala série pořádný restart, který ji měl nakopnout k dalšímu fungování. Dnes, když už máme za sebou pár dalších dílů, se nabízí otázka, Myslíte, že se zadařilo? 

Byl to docela odvážný tah, z dnešního podhledu vzato – ale rozhodnutí o mém ultimativním díle (Dlouhý černý úsvit) a o Mirkově následujícím, se samotným JFK (Na vlastní pěst) padlo na brněnském Fénixconu na Mikuláše 2009. Jestli ne o rok dřív, to už teď fakt nevím.

Podle prodeje dílů po černé sedmadvacítce i podle ohlasů se tenhle tah vydařil. Nemluvě o tom, že některé hlavní, tolik oblíbené postavy, se postupně účastní celkového, i když pomalého, kříšení nové Agentury. 

3. Právě v posledních dílech můžeme sledovat nový trend, kdy dáváte šanci novým autorům, kteří na literárním poli moc známí nejsou. Za všechny můžeme jmenovat například Petra Totka, který má na svědomí zatím poslední díl JFK. Můžete prozradit, na koho dalšího se mohou čtenáři těšit? 

Jestli můžu poopravit, tenhle trend už začal třeba Honzou Hlávkou, Jardou Polákem či Petrem Schinkem. Honza Hlávka přispěl svým dílem ještě do první desítky příběhů. Ale prozradit můžu dvě autorky, také mladé, ale dnes už vypsané. Bude to šikulka Julie Nováková a šikulenka Lucka Droppová. Jejich díly jsou v podstatě hotové a teď se pracuje na jejich finální podobě.

4. JWP samozřejmě není jen Agent JFK, za sebou máte již pěknou řádku titulů, z nejznámějších například Kena Wooda. A když je už o Woodovi řeč, jak to vypadá s jeho dalším dílem? Čas letí a fanoušci budou jistě natěšení.

Třetí díl Kena Wooda vyjde ještě letos. Po pouhých 22 letech od druhého, takže ta mezera tam není tak hrozivá, pouhé dvě čtenářské generace. Jako specialitu i bonus za to dlouhé čekání vznikne pěkný špalík, obsahující nejen trojku „Ken Wood a prsten chána El-Abíla“, ale i více než stostránkovou novelu „Ken Wood a válečné zvony Rhótů“. 

5. Když pomineme třetí díl Kena Wooda, máte schovanou v šuplíku nějakou další pecku? Na co se čtenáři mohou ještě těšit? 

Pecka se jmenuje Rox’n’Roll. Bude to souhrnné vydání všech mých kyberpunkových textů, tedy od úvodní třináctistránkové povídky i těch nejdelších novel, které jsem od roku 1987 postupně do tohohle cyklu napsal. Ovšem s novým prequelem, kde se utkají ještě nespolupracující kyberpunkeři Roxanna a Rolland, i novým sequlem, po vesmírném dobrodružství Jackův konvoj.

Další věc nebude sci-fi, ale detektivka, kterou píšu se svou partnerkou, Klárkou Smolíkovou. Ta věci se jmenuje „Mrtvá šelma“ a vyjde v sérii „Souřadnice zločinu“. Detektivka vyjde ještě letos v létě, na podzim, zatímco kyberpunkové „sebrané spisy“ plánuji na rok příští.


Mnozí z vás určitě zaregistrovali nový Jirkův projekt, který momentálně rozjíždí. Za mne mohu říct, že se máme na co těšit. Každopádně co si pro nás chystá W & V audio vydavatelství, zatím necháme stranou a koukneme se na to zase někdy příště :)


Moc děkuji JWP za rozhovor a přeji hodně úspěchů v dalším počínání


Jiří Walker Procházka - Do české literatury SF a fantasy vstoupil již v osmdesátých letech minulého století. Svou tvorbou zasáhl do všech fantastických žánrů. Jeho první dva romány o Kenu Woodovi (Ken Wood a meč krále D'Sala - 1991, Ken Wood a perly královny Maub - 1992; pod pseudonymem George P. Walker) patří dodnes k pilířům české fantasy. Sbírkou nekonvečních povídek Tvůrci času (1991) se pro změnu zapsal do podvědomí čtenářů jako jeden z kyberpunkových autorů, kteří se významně věnovali - a dodnes příležitostně věnují - tomuto subžánru.
Další oblast, kterou se JWP rozhodl zpracovat po svém, je výpravná galaktická space-opera, kterou vydal v podobě uzavřené trilogie pod názvem Hvězdní honáci (1996). Svou dosavadní povídkovou tvorbu a rozsáhlou novelu ze světa Transmise vydal v objemné sbírce Totální ztráta rozměru (2004).
Mezi jeho poslední práce patří například tři díly dobrodružné SF/F série AGENT JFK, jíž je duchovním otcem (JFK 02 - Není krve bez ohně, JFK 04 - Armády nesmrtelných a JFK 11 - Podhoubí smrti.) Do této série přispěl zatím poslední povídkou Příliš mnoho lilíí (JFK - Svůj svět si musíme zasloužit, 2008) a hlavně JFK 27 - Dlouhý černý úsvit (který je označován za restart celé série).
Ve stejném roce, v dubnu 2008, vyšel redigoavný a podstatně rozšířený 1. díl fantasy trilogie KEN WOOD s názvem Meč krále D'Sala, v listopadu pak vyšel opět přepracovaný, a znatelně temnější 2. díl, KEN WOOD: Perly královny Maub.
Mezi poslední díla můžeme také zařadit jeho sborník povídek Druhý krok nikam z roku 2011, který mapuje 25 let tvorby tohoto autora.
JWP si vytvořil pro psaní svých příběhů svébytný „vizuální přístup", který se odráží jak v jeho akčních scénách, tak i v budování atmosféry či v popisech postav a prostředí. Na základě postmodernistických hříček a pop-kulturních odkazů si pohrává se zažitými klišé jmenovaných žánrů, a nejen jich. Věčně hledá, občas nachází, občas naráží...
Se svými pracemi se účastnil velkolepě pojatých antologií Legendy české fantasy, Pod kočičími hlavami či Imperium Bohemorum. Příští rok by mu měla ve sbírce Hvězdy české sci-fi vyjít další novela z kyberpunkového cyklu s názvem "... v srdci svém horoucí peklo" - aneb Rox'n'Roll v červené. Poněkud samorostlý autor mimo jiné přispěl jedním příběhem do SF série Mark Stone (Jablka z Beltamoru), podílel se na dnes již legendárních sbornících Rigor Mortis a Je dobré být mrtvý nebo na kyberpunkové antologii Punk Fiction. JWP dále publikoval v časopisech Pevnost, Ikarie, Fantázia nebo Softwarové noviny.
Za svá literární díla získal tři ocenění Akademie science fiction, fantasy a hororu (1997, 2002, 2004) a cenu Ludvíka Součka (1991). Mimoto se podílel, kromě jiného jako autor většiny písňových textů, na vzniku dětského muzikálu Malý princ podle Saint-Exupéryho knihy.