Skutečný příběh šestileté Sheily, která se dostane do speciální třídy pro děti s poruchami chování. Její učitelkou a zároveň prvním člověkem, který jí projeví lásku, je Torey Hayden. Ta po čase zjistí, že dívka má nadprůměrnou inteligenci, je učenlivá a dřímá v ní skrytý génius. Příběh je pozitivním svědectvím o síle pedagogických a terapeutických prostředků a pedagoga představuje jako přítele, který neváhá pro dítě překonávat různé těžkosti.


Je to již nějaká doba co u nakladatelství Portál vyšla tato jedinečná kniha. Skutečný příběh o skutečných dětech se skutečnými starostmi. Dnes máme jedinečnou možnost si tento příběh připomenout díky audioknize, která právě vychází. Pojďme nahlédnout do osudů malých dětí, které neměli takové štěstí jako většina z nás.


Torey Hayden, vlastním jménem Victoria Lynn Hayden, je americká autorka, která se proslavila především řadou velmi úspěšných románů z prostředí školy pro děti s poruchami chování. Inspiraci pro své knihy získává z praxe, protože pracuje jako speciální pedagožka a rodinná dětská terapeutka. Díky tomu jsou její knihy velmi věrohodné a dost často i založené na skutečných příbězích skutečných lidí.

A právě tak tomu je i tohoto příběhu. Malá Sheila neměla v životě moc štěstí. Matka ji opustila a nechala ji pouze se svým otcem, který má dost práce postarat se o sebe natož pak o malou Sheilu. Své problémy tak utápí v alkoholu a Sheila pustne. Není proto divu, že se dostává do speciální třídy pro děti s poruchami chování. Zde se také setkává se svou učitelkou Torey Hayden, prvním člověkem, který ji ukáže lásku a dá jí pocit, že být slušný má své výhody.

Spratek je tak trochu jiné dílko, než na které jsme běžně zvyklý. Zde je vyprávění postaveno na skutečných událostech a tak oproti smyšleným příběhům může někomu chybět ten pravý spád. Na druhou stranu je daleko silnější než běžné knihy a to hlavně díky tomu, když si uvědomíme, že se vše stalo.


Autorka čtenářům předkládá vše bez jakýchkoliv příkras. Přesto nemusíte mít strach z nudného vyprávění. Ba právě naopak. Často se ve vás budou střídat emoce, jako na horské dráze. A při některých momentech až běhá mráz po zádech, obzvláště když si uvědomíme, že se tyto věci dějí i v dnešní době.

Jediným slabším místem této audioknihy je možná paní interpretka. Byť se Simona Babčáková opravdu snaží, přeci jen na naše nejlepší interprety trochu ztrácí. Hlavně co se týče intonace a celkové dramatizace. I když se snaží rozlišit jednotlivé postavy, po čase začne její hlas splývat a chybí ten správný náboj. I přes tyto chybky se svého úkolu zhostila se ctí a tak posluchači nemusí mít strach, že by interpretce nerozuměli, nebo že by drmolila.

I přes mé drobné výhrady co se interpretace týče, si Spratek zaslouží rozhodně pozornost nejen posluchačů audioknih. Skutečný příběh dokáže pohnout s nejedním člověkem, obzvlášť když si uvědomíme, že nelehký osud může potkat nás, nebo naše blízké a nemusí se jednat jen o poruchu chování. Právě v tom tkví síla tohoto příběhu a opravdový přínos pro čtenáře a posluchače.

Kniha vychází v nakladatelství Portál
Audioknihu můžete objednat například zde.

Victoria Lynn Hayden (21. květen 1951, Livingston - Montana, USA), známa pod uměleckým jménem Torey L. Hayden je autorkou řady velmi úspěšných non-fiction románů z prostředí školy pro děti s poruchami chování.
Pracuje jako speciální pedagožka a rodinná terapeutka (dětská psycholožka).
Žije v USA




Torey L. Hayden - Spratek

INTERPRET: Simona Babčáková
VYDAL: Portál / Audio Story
DÉLKA: 5 h. 52 min.
ROK VYDÁNÍ: 2014

MOJE HODNOCENÍ: 78%