Komisaře Kurta Wallandera opustila žena, dcera s ním příliš nekomunikuje a jeho otec propadá senilitě. Pocity vyčerpanosti a zmaru vyvrcholí brzkým ranním výjezdem ke zdánlivě rutinnímu případu na osamělé farmě. Uprostřed mrazivého lednového rána na něj totiž čeká šokující místo činu: brutálně zavražděný starý muž a jeho manželka téměř zadušená smyčkou se zvláštním uzlem. Jediným svědectvím staré ženy, která v nemocnici podlehne svým zraněním, však zůstává slovo: „cizí“. Když zjištěná informace unikne do médií, má Wallander co dělat nejen s neznámými pachateli, ale rovněž s xenofobní vlnou násilí proti obyvatelům místního uprchlického tábora.


Když se zaměříme na autory, kteří stojí za dnešní oblibou severských detektivek, jistojistě narazíme na jméno Henning Mankell. Tento švédský autor obnovil tradici tradičních severských detektivek a připravil tak půdu pro ikony dnešní doby, jakými jsou Larsson, popřípadě Nesbo. Pojďme tak nahlédnout do nejslavnější Mankellovi série a do prvního případu komisaře Wallandera.

Henning Mankell si za svoji spisovatelskou kariéru vytvořil pevné postavení v domovském Švédsku a celosvětový věhlas. Mankell se navíc dlouhodobě drží mezi celosvětově nejprodávanějšími švédskými autory. Stoprocentně tomu přispěla i velká obliba komisaře Wallandera, který se v roce 2005 dočkal díky švédské televizi seriálového zpracování a o tři roky později se ho chopila také britská stanice BBC. Letos bychom se měli navíc dočkat dalších třech dílů z této úspěšné série. Bílá lvice, třetí díl případů komisaře Wallandera, by měl vyjít ještě v průběhu března.

Vydavatelství One Hot Book stojí za celou řadou úspěšně zpracovaných knih do audiopodoby. Namátkou si můžeme připomenout například u Hostu vydané Vyhnání Gerty Schnirch, Žena v kleci, nebo knihy Jo Nesba. Není proto divu, že další audioknihou z tohoto vydavatelství je opět severská krimi. Tentokrát dostává šanci zasmušilý bručoun Kurt Wallander, v podání hlubokého chrapláku Jiřího Vyorálka.

Život Kurta Wallandera neprochází zrovna radostným obdobím. Žena ho opustila, dceru prakticky nevídá a když, tak opravdu jen zběžně a jeho otec navíc začíná čím dál tím více propadat senilitě. Trochu silný šálek kávy i na ostříleného policajta, kterým Kurt je. Pocit bezmocnosti vrcholí ve chvíli, kdy je přivolán ke zdánlivě jednoduchému případu na osamělé farmě.

Když dorazí na místo činu, zjistí, že vše nebude tak jednoduché jak se může zdát. Brutálně zavražděný muž a jeho téměř udušená žena vzbuzují čím dál více otázek. Navíc se zdá, že všechny stopy, které se policistům podařilo získat, nikam nevedou. A tak jim zůstávají jen dva záchytné body. Podivný uzel na smyčce, kterým pachatel ženu škrtil a poslední slovo ženy, které vyřkla než zemřela "cizí".

V příběhu se prolíná několik témat, které spolu zdánlivě nesouvisí. A i když kniha vyšla poprvé již v roce 1991, přesto si dokázala zachovat svou aktuálnost. Mankell tak postupně splétá nitky případu, který se zdá takřka nevyřešitelný. Navíc se dotýká ve Švédsku lehce ožehavého tématu, a tím je velká vlna přistěhovalců, které zemi zaplavili počátkem devadesátých let.

Vrazi bez tváře patří mezi klasické krimiromány, které se nesnaží za každou cenu šokovat přílišnou brutalitou, nebo vyumělkovaným příběhem na hranici skutečnosti, se kterými se můžeme setkat v mnohých dílech. Mankell vsází na poctivý a napínavý příběh, okořeněný kvalitní zápletkou a důslednou detektivní prací. Jedinou výtkou by mohla být jména českých přistěhovalců, které česky neznějí ani z opravdu přivřenýma očima. Nu což v roce devadesát jedna jsme byli všichni jeden východ, každopádně to české čtenáře trošku zarazí.

Zvolení Jiřího Vyorálka, jako interpreta této knihy, se zdá jako velmi dobrá volba. Jeho zastřený hluboký chraplák k tomuto příběhu skvěle sedí a výborně dokresluje postavu Kurta Wallandera, který je zmítán životem a bojuje s nepřízní osudu po svém. Navíc si Vyorálek pohrál s celkovou intonací a ve chvíli kdy příběh graduje přidává i interpret a přechází tak z poklidného ospalého tempa do rychlejšího rytmu a dodává tak audioknize potřebnou šťávu.

Vrazi bez tváře by neměli uniknout žádnému fanouškovi severských detektivek. Protože právě Henning Mankell a jeho Kurt Wallander stojí na počátku současné velké popularity tohoto žánru. Navíc oproti jiným autorům Mankell vsází na klasickou detektivní práci a nesnaží se šokovat za každou cenu, což je v dnešní době velké plus.


Kniha vychází v nakladatelství Host.
Audiopodobu najdete na Audiotéka.cz


Henning Mankell (* 3. 2. 1948) Pochází ze Stockholmu a vyrostl na různých místech Švédska. Působí jako herec, divadelní režisér a manažer jak ve Švédsku, tak především v Mosambiku, kde vede divadelní soubor Avenida a píše stranou evropského ruchu. Na začátku devadesátých let vytvořil postavu komisaře Wallandera a napsal o něm jedenáct knih, které ho proslavily po celém světě. V nakladatelství Host doposud vyšly čtyři knihy této řady, romány Neklidný muž (2009; česky 2012), Vrazi bez tváře (1991; česky 2013), Než přijde mráz (2002, česky 2013) a Psi z Rigy (česky 2013). Kromě série o komisaři Wallanderovi vydal Host detektivní thriller Číňan (2009; česky 2011). První audioknihou podle autorových děl je jeho první román, v němž se objevuje Kurt Wallander: Vrazi bez tváře. Detektivovy případy se ve Švédsku dočkaly také filmových adaptací, byly rovněž zpracovány jako seriál nazvaný prostě Wallander - nejprve roku 2005 ve švédské televizi a o tři roky později se jich chopila také britská stanice BBC, která do hlavní role obsadila herce Kennetha Branagha.



Henning Mankell - Vrazi bez tváře

INTERPRET: Jiří Vyorálek
VYDAL: Host Brno / One Hot Book
ČAS AUDIA: 9 h. 25 min.
ŽÁNR: severská krimi

MOJE HODNOCENÍ: 80%