Policie je jedna z mnoha organizací, kterým se tým Felixe Jonáše zásadně vyhýbá, ale co jsou zásady v porovnání s tučným honorářem?

Policista zavražděný kolegou, jemuž najednou přeskočilo, je však jen špičkou ledovce, pod kterým spí něco prastarého, co skrze své sny brnká na struny potlačovaného vzteku. Do Prahy přijel nevítaný host, a až se konečně probudí, bude se chtít bavit. A spíše než na schovávanou si bude chtít zahrát na genocidu.

Už je to tady zase. Po malém oddechu, který nás čekal po vydání pátého dílu Kladiva, se Felix a jeho parta vrací zpět na scénu, aby čelili záplavě démonů, pár zombíkům, ale hlavně bandě rozzuřených důchodců, kterým někdo vzal mléko v akci.


Jakub Mařík, nebude asi mezi běžnými čtenáři moc známé jméno. Tento autor a překladatel se právě až do šestého dílu Kladiva zaměřoval na povídky. Jeho práce můžeme najít například ve sbornících Drakobijci nebo Mlok. Navíc se nezaměřuje čistě na jeden žánr, díky tomu tak najdeme mezi jeho povídkami opravdu zajímavý mix žánrů od klasické fantasy, až po paranormální detektivku, či kyberpunk. Jeho nejnovější přírůstek Drsné sny je tak jeho první samostatnou knihou. Za mne doufám, že ne poslední.

Felixův tým se tentokrát pouští do vyšetřování podezřelé smrti jednoho policisty. I když je Policie jednou z mnoha organizací, se kterou Felix a jeho přátelé moc nevycházejí, vidina tučného honoráře je prostě příliš silná. Při pátrání po pravdě narazí na zajímavé indície, které je zavádí na stopu něčeho prastarého, co se ukrývá kdesi v Praze.


Jakub Mařík se se svým úkolem popasoval na výsost dobře a spolu s otcem série Jirkou Pavlovským soupeří o zatím nejlepší díl série. Nechybí notná dávka černého humoru a častých narážek, které si získají opravdu každého čtenáře. Jakub navíc zapracoval do příběhu i všemi tolik oblíbené důchodce a jejich ranní nákupy v supermarketech. A věřte, že tahle pasáž opravdu stojí za to.

Jedinou výtkou může být vcelku krátké pátrání, které se zde událo opravdu rychle a zběžně. Přesto čemu autor ubral na této části, o to víc přidal v epickém finále, které zabírá notnou část této útlé knížečky. Rozhodně by tak nezaškodil větší rozsah. To ovšem platí o celé sérii a ne pouze o tomto dílu.

Autor dokázal, že i když má za sebou pouze povídky nemusí to být nutně problém. Jeho "debutová" knížka drží laťku zatraceně vysoko a svými akčními scénami a úderným humorem si získá nejednoho čtenáře, který bude okamžitě toužit po přídavku. Ať už od tohoto autora, nebo alespoň další díl této skvělé české série.

Kniha vychází v nakladatelství Epocha
Objednávat můžete například zde.

Jakub Mařík - Narozen v roce 1981 v Teplicích, překladatel a donedávna čistě povídkář.

Dlouhá léta přispíval pouze do literárních soutěží, jeho práce lze nalézt např. ve sbornících Drakobijci nebo Mlok, ale dnes se s jeho tvorbou můžete pravidelně setkávat na stránkách Pevnosti a v povídkových sbírkách (Cáry rubáše, Pěna dějin). Charakteristickým pro Maříka je, že se neomezuje jen na jeden žánr a pravidelně je ve své tvorbě střídá. Mezi jeho publikovanými povídkami proto můžeme nalézt fantasy klasickou (Lazaret) i historickou (Koboué), paranormální detektivku (Absolutní smrt), sci-fi (TAVA-24) nebo lehčí kyberpunk (Rudá pole elysejská).



Jakub Mařík - Drsné sny 

SÉRIE: Kladivo na čaroděje #6
VYDAL: Epocha
STRAN: 160
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: Urban fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 85%